Σάββατο 4 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Νέο κύμα κακοκαιρίας σαρώνει την Ευρώπη

Εργάτες μεταφέρουν με μια βάρκα σε ασφαλέστερο μέρος τρία σκυλιά, που φοβισμένα κοιτάζουν γύρω τους το απέραντο πλημμυρισμένο τοπίο

Associated Press

Εργάτες μεταφέρουν με μια βάρκα σε ασφαλέστερο μέρος τρία σκυλιά, που φοβισμένα κοιτάζουν γύρω τους το απέραντο πλημμυρισμένο τοπίο
Κύμα σφοδρής κακοκαιρίας πλήττει για μια ακόμη φορά πολλές χώρες της Ευρώπης, έξι μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Αυγούστου. Μετά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, ποτάμια ξεχείλισαν στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Πορτογαλία και στην Αγγλία, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και από τους ισχυρούς ανέμους που συνοδεύουν τις καταιγίδες. Προς το παρόν έχουν αναφερθεί δύο νεκροί στη Γερμανία και τρεις στη Ρουμανία.

Αναλυτικά, στην Πορτογαλία 300 χιλιόμετρα της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τη Λισαβόνα με το Οπόρτο βρίσκονται πλέον κάτω από το νερό, ενώ πυροσβέστες απομάκρυναν κατοίκους από τις παραποτάμιες εστίες τους στην πόλη Αγκέδα, αφού το νερό έφτασε το ενάμισι μέτρο.

Στη Γερμανία πολλές περιοχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Ολόκληρη η πόλη Ζελ, 110 χιλιόμετρα δυτικά της Φραγκφούρτης, πλημμύρισε χτες από τα νερά του ποταμού Μόσελε, ενώ στην πόλη Κόμπλεντζ στις όχθες του Ρήνου οι αρχές περιμένουν τη στάθμη του νερού να φτάσει τα 9,3 μέτρα μέχρι το Σάββατο (5 μέτρα πάνω από το κανονικό) και να πλημμυρίσει τις παράκτιες γειτονιές.

Φόβοι υπάρχουν και στην Τσεχία, όπου ο ποταμός Βλτάβα, που διασχίζει την Πράγα, έχει ξαναφουσκώσει επικίνδυνα και πλέον το αν η τσέχική πρωτεύουσα ξαναπλημμυρίσει εξαρτάται από την ποσότητα της βροχής που θα πέσει τις επόμενες ημέρες και από το πόσο φουσκωμένοι είναι οι παραπόταμοι του Βλτάβα. Σημειώνεται ότι η υπερχείλιση του Βλτάβα είχε προκαλέσει τις βιβλικές καταστροφές του περασμένου Αυγούστου.

Στο Βέλγιο ημέρες σφοδρών βροχοπτώσεων έχουν προκαλέσει την υπερχείλιση διάφορων ποταμών, ενώ δύο γυναίκες αγνοούνται από την αρχή της εβδομάδας σε ατυχήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία. Η κυβέρνηση της χώρας, πάντως, έθεσε χτες το στρατό σε επιφυλακή. Στη Γαλλία την ίδια στιγμή ισχυροί άνεμοι σώριασαν ηλεκτρικούς πυλώνες, αφήνοντας περίπου 10.000 ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ακόμη, χτες αναφέρθηκαν και πλημμύρες στα βόρεια της χώρας, στην Πικαρδία και στην Κάτω Νορμανδία.

Στη Ρουμανία, από τις πλημμύρες που ακολούθησαν το λιώσιμο του χιονιού, τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και καταστράφηκαν εκατοντάδες σπίτια, ενώ στη νότια Βρετανία καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και πολλά ατυχήματα, ενώ έντονα είναι τα προβλήματα και στην κίνηση των σιδηροδρόμων.

Τέλος στην Πολωνία δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χτες, εξαιτίας του υπερβολικού ψύχους, ανεβάζοντας έτσι τον θλιβερό απολογισμό των ανθρώπων που πέθαναν από το κρύο από την αρχή του χειμώνα στους 183.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τουλάχιστον 9 οι νεκροί από την έντονη κακοκαιρία (2019-12-24 00:00:00.0)
Νέες καταστροφές εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων (2015-02-28 00:00:00.0)
Δεν τους έφτανε η πλημμύρα ήρθε και το χιόνι (2015-02-03 00:00:00.0)
Ανυπολόγιστες οι ζημιές (2014-12-12 00:00:00.0)
Βαριές οι συνέπειες για τον πληθυσμό από τις πλημμύρες (2013-08-22 00:00:00.0)
Φονικός καύσωνας (2007-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ