Τετάρτη 8 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Σε ρόλο θεατή της ασυδοσίας των μονοπωλίων

Δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού

«Να μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες και να μη συγχέουμε την επιτροπή ανταγωνισμού με την αγορανομία». Τάδε έφη ο πρόεδρος της επιτροπής ανταγωνισμού Δ. Τζουγανάτος, χτες, ξεκαθαρίζοντας ότι η επιτροπή ανταγωνισμού- την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει σαν πανάκεια απέναντι στην ασυδοσία των μονοπωλίων, που θησαυρίζουν, κερδοσκοπώντας σε βάρος των καταναλωτών και σαν υποκατάστατο των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, που έχουν καταργηθεί στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς»- δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες στο θέμα της διαμόρφωσης των τιμών. Στην ουσία ο Δ. Τζουγανάτος παραδέχτηκε ότι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της επιτροπής ανταγωνισμού (σ.σ. που προΐσταται) καθορίζεται από την ΕΕ, αφήνει στην πράξη παραθυράκια για την ανεμπόδιστη δράση των μονοπωλίων σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις που επιβάλλουν κάθε φορά στις τιμές.

Είναι χαρακτηριστικό έως προκλητικό το γεγονός ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία εάν δύο μεγάλες επιχειρήσεις επιβάλλουν την ίδια μέρα ή με απόσταση μερικών ημερών τις ίδιες αυξήσεις σε ομογενή προϊόντα -όπως είναι, για παράδειγμα, το γάλα- η επιτροπή δεν μπορεί να παρέμβει, επιβάλλοντας κυρώσεις για εναρμονισμένη πρακτική, εάν δεν είναι σε θέση να αποδείξει ότι έχει προηγηθεί συνεννόηση μεταξύ των δύο επιχειρήσεων! Με την ίδια λογική, δεν μπορεί η επιτροπή να παρέμβει στις περιπτώσεις κατά τις οποίες μια επιχείρηση με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, δηλαδή μονοπωλιακή, επιβάλλει καταχρηστικές αυξήσεις εκμεταλλευόμενη αυτή τη θέση, καθώς, σύμφωνα με τον Δ. Τζουγανάτο, δεν είναι εφικτό να αποδειχτεί ότι πράγματι η τιμή που διαμορφώθηκε σε καθεστώς «ελεύθερης αγοράς» είναι καταχρηστική.

Στην πραγματικότητα, ακόμα και από τα λεγόμενα των εκπροσώπων θεσμικών οργάνων της «ελεύθερης αγοράς»- όπως είναι η επιτροπή ανταγωνισμού- αποκαλύπτεται ότι αυτά τα όργανα λειτουργούν σαν το άλλοθι των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, για να αφήνουν ασύδοτες τις επιχειρήσεις να δρουν σε βάρος των μικρότερων επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Ετσι, οι «προσπάθειες» για «βελτίωση» της λειτουργίας της επιτροπής εξαντλούνται στο στόχο για στελέχωση, με περισσότερο προσωπικό και σ' αυτό το πλαίσιο αναμένεται μέχρι το τέλος Γενάρη η νομοθετική κατοχύρωση των προσλήψεων που θα γίνουν. Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής, μια και ουσιαστικά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες στις εθνικές επιτροπές ανταγωνισμού της ΕΕ, ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν στη διαμόρφωση των τιμών, οι συζητήσεις εξαντλούνται στην ενίσχυση του «προληπτικού» ελέγχου κατά τη διενέργεια συγκεντρώσεων επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ