Τετάρτη 8 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Το τρίτο ... «μαχαίρι»

Νέα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης

Να παγιώσει και μεγεθύνει την παράνομη σφαγή, που επιβλήθηκε στη βαμβακοκαλλιέργεια τα δύο προηγούμενα χρόνια, επιχειρεί και φέτος το υπουργείο Γεωργίας. Χτες, ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης έδωσε συνέχεια στα υπάρχοντα μέτρα διοικητικού περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας, ανακοινώνοντας νέα μέτρα πρόσθετης συρρίκνωσης. Μέτρα, που πλήττουν όλους τους βαμβακοπαραγωγούς και πιο πολύ τους μικρομεσαίους παραγωγούς, που εξαναγκάζονται να έχουν και μια συμπληρωματική απασχόληση προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε «πονηρά» πως η περσινή Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μεσομακροπρόθεσμα διοικητικά μέτρα στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας και μείωσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης παραμένει ως έχει, με τη διαφορά ότι: Η υποχρεωτική αμειψισπορά για τους ετεροεπαγγελματίες - δηλαδή η μείωση των στρεμμάτων που θα καλλιεργηθούν φέτος - θα είναι μέχρι τα 50 στρέμματα 10% και από 51 στρέμματα και πάνω 20%. Ομως, πέρσι η αντίστοιχη μείωση ήταν μέχρι τα 100 στρέμματα 10%, από 101 μέχρι 200 στρέμματα 15% και από 201 στρέμματα και πάνω 20%. Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι φέτος «το μάρμαρο θα πληρώσουν» πιο ακριβά οι μικρομεσαίοι αγρότες που καλλιεργούν από 51 μέχρι 200 στρέμματα και εξαναγκάζονται να έχουν και μια συμπληρωματική απασχόληση, προκειμένου να επιβιώσουν.

Ο Βαγ. Αργύρης δήλωσε, επίσης, πως ό,τι θα γίνει φέτος, γίνεται με βάση το Μητρώο Αγροτών, σε μια εμφανή προσπάθεια να εμπαίξει και να διχάσει τους βαμβακοπαραγωγούς, προκειμένου να γίνουν πράξη οι νέες αυθαίρετες και παράνομες κυβερνητικές μεθοδεύσεις περαιτέρω περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας. Εδώ φαίνεται, εκτός των άλλων, πώς εννοεί η κυβέρνηση το λεγόμενο Μητρώο Αγροτών... Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι:

  • Πρόπερσι ο ίδιος ο υφυπουργός και η κυβέρνηση ανακοίνωσαν πως δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ 3.805.000 στρέμματα, ενώ στην πραγματικότητα είχαν σπαρθεί 4.230.000.
  • Πέρσι ανακοινώθηκε πως δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ 3.605.000 στρέμματα, ενώ είναι εμφανές ότι δηλώθηκαν και καλλιεργήθηκαν πολλά περισσότερα στρέμματα.
  • Φέτος, όπως πάει το πράγμα, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί, πως δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ 3.405.000 στρέμματα, ανεξάρτητα από τα πόσα στρέμματα δικαιούνται να σπείρουν ή τελικά θα σπείρουν οι βαμβακοπαραγωγοί.

Και, βέβαια, η ολέθρια αυτή κυβερνητική πολιτική αποτελεί συνέχεια της πολιτικής «κουκουλώματος» του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού που ψήφισε τον Απρίλη του 2001 η κυβέρνηση στην ΕΕ.

Εκτός αυτών ο υφυπουργός Γεωργίας δε διευκρίνισε πότε θα παραδοθούν και αν θα είναι επιλέξιμα τα βαμβάκια που δεν παραδόθηκαν, μετά το εσπευσμένο κλείσιμο των εκκοκκιστηρίων στις 31/12/2002. Ανέφερε μόνον πως μέχρι 31/12/2002 παραδόθηκαν στα εκκοκκιστήρια 1.083.787 τόνοι, από τους οποίους 7.160 τόνοι παραμένουν σε εκκρεμότητα. Οσο για τις ποσότητες που δεν παραδόθηκαν - και οι οποίες εκτιμώνται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνους - είπε πως θα γίνουν έλεγχοι στους αποθηκευτικούς χώρους των παραγωγών. Δε διευκρίνισε, βέβαια, πότε και με ποιο προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνουν οι έλεγχοι αυτοί. Για λόγους καθαρά δημιουργίας εντυπώσεων, ο υφυπουργός διαλάλησε ακόμα, πως αν η παραγωγή είναι 1.083.787 τόνοι, τότε η εξόφληση της επιδότησης να βγει 47 δραχμές το κιλό... Η ουσία όμως είναι πως οι βαμβακοπαραγωγοί θα υποστούν ξανά μια μεγάλη απώλεια εισοδήματος και για τη σοδειά του 2002, παρά τα όποια τερτίπια της κυβέρνησης. Το ίδιο θα γίνει και για τη σοδειά του 2003, αν δεν λάβουν οι βαμβακοπαραγωγοί, αγωνιστικά, τις τύχες τους στα χέρια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ