Τετάρτη 8 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Μετατρέπουν τη Σούδα σε βάση πολεμικής εξόρμησης

Πρωταγωνιστικό και ιδιαίτερα αναβαθμισμένο ρόλο, στον πόλεμο των Αμερικανών σε βάρος του ιρακινού λαού, καλείται να παίξει η βάση της Σούδας. Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει πρόσταγμα των Αμερικανών προς την ελληνική κυβέρνηση για αύξηση των μέτρων φρούρησης, πλήρη έλεγχο των εγκαταστάσεων, καθώς και απεριόριστη χρήση του αεροδρομίου...

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που εξετάζει θετικά τον άκρως απόρρητο κατάλογο με τα (ανεπίσημα...) αμερικανικά αιτήματα, δεν έχει καμιά αμφιβολία για την αμερικανική επίθεση στο Ιράκ, τοποθετώντας μάλιστα την έναρξή της «τέλος Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου», με την εκτίμηση ότι η κύρια φάση της επιχείρησης θα διαρκέσει 6 με 7 εβδομάδες.

Ηδη στη βάση της Σούδας επικρατεί μεγάλη κινητικότητα κατασκοπευτικών αεροσκαφών και αεροπλανοφόρων. Μόλις τη Δευτέρα το απόγευμα απέπλευσε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» και τη θέση του πήρε το καταδρομικό «Arthur W. Radford».

Ακόμα οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση απεριόριστο αριθμό και μάλιστα με ελάχιστο ως μηδενικό χρόνο προειδοποίησης για υπερπτήσεις αεροσκαφών από τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η επέκταση των αμερικανικών βάσεων με πλωτά φράγματα μέσα τη θάλασσα και το λιμάνι της Σούδας τους τελευταίους μήνες, η εγκατάσταση ατσάλινων μπαρών σε δρόμους γύρω από τη βάση, η απαράδεκτη και εξευτελιστική συμπεριφορά των Αμερικανών «Ράμπο» ακόμα και σε κατοίκους των γύρω οικισμών, που είναι αναγκασμένοι να υφίστανται εξονυχιστικό έλεγχο από Αμερικανούς στρατιώτες (που προβάλλουν ακόμα και τα πολυβόλα τους!) για να πάνε στα σπίτια τους, και η αύξηση των Αμερικανών κομάντος είναι λίγα απ' όσα συμβαίνουν στην αμερικανική βάση και έρχονται να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω και όσα εδώ και καιρό γράφονται στο «Ριζοσπάστη» για τη μετατροπή της Σούδας σε βασικό ορμητήριο θανάτου των Αμερικανών σε βάρος των λαών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της διάθεσης των Αμερικανών για πλήρη έλεγχο και μυστικότητα των ενεργειών στη βάση της Σούδας αποτελεί η απαγόρευση που έχει επιβληθεί ακόμα και στους αλιείς να ψαρεύουν σε όλη την περιοχή της νησίδας Μαράθι της Σούδας, αλλά κι 200 μέτρα έξω από περίφραξη που έχουν κάνει στην ανατολική πλευρά, προς αποφυγήν τρομοκρατικής επίθεσης... Ακόμα απαγορεύουν στους ψαράδες και να βγουν με τα καΐκια τους στο νότιο κομμάτι της Σούδας όπου βρίσκεται ο Ναύσταθμος Κρήτης καθώς και εκτός του κόλπου Σούδας, λόγω του πεδίου βολής, το οποίο τους τελευταίους μήνες, σχεδόν καθημερινά, είναι σε πλήρη δραστηριότητα.

Φυσικά, όλες αυτές οι προκλητικές συμπεριφορές και απαράδεκτες απαιτήσεις των Αμερικανών εξελίσσονται στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής της υποτέλειας. «Θρέφονται» με τα «είμαστε με τους Αμερικανούς» και «ευχαριστούμε τους Αμερικανούς» της κυβέρνησης του Σημίτη. «Θρέφονται» από τις πολιτικές της ετεροδικίας που αποδέχτηκε και εξασφαλίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους Αμερικανούς, ξαναγυρίζοντας με αυτό τον τρόπο τη χώρα στα χρόνια των Πιουριφόι και Βαν Φλιτ. Πρόκειται, δηλαδή, για την πολιτική που μετατρέπει τη χώρα μας σε ξέφραγο αμπέλι στις ορέξεις και τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των Αμερικανών ιμπεριαλιστών.

Χαρακτηριστική εκδήλωση αυτής της θλιβερής πραγματικότητας αποτελεί η προσβλητική για τον ελληνικό λαό δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, πως η κυβέρνηση Σημίτη, ήδη, έχει συμφωνήσει να διαθέσει βάσεις, λιμάνια και αεροδρόμια, αέρα και θάλασσα, όλη την υποδομή της χώρας στην υπηρεσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών για το νέο πόλεμο που ετοιμάζουν κατά του λαού του Ιράκ.

Αλλά αν η ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδίδεται σε ασκήσεις ραγιαδισμού και δίνει διαπιστευτήρια υποτέλειας προς τους Αμερικανούς, ο ελληνικός λαός και η ελληνική νεολαία ειδικότερα με την περήφανη στάση τους - όπως δείχνουν οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των Χανιωτών - μπορούν να βάλουν φραγμό, να εξαναγκάσουν τους αρχιτρομοκράτες των λαών να ξεκουμπιστούν από τη χώρα μας και τα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ