Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Ιδιωτική εταιρία σε ρόλο ελεγκτή του Δημοσίου

Με σχετικό έγγραφο, που στάλθηκε χτες στο περιφερειακό υποκατάστημα του ΙΚΑ Συντάξεων Αθηνών, με υπογραφή του διοικητή, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ αναθέτει στην εταιρία «PROJECT SOLYTIONS AE» να ερευνήσει σε τρεις μήνες τις παραμέτρους που εμποδίζουν την ωρίμανση συνταξιοδοτικών φακέλων. Παράλληλα, διαθέσιμα στελέχη της εταιρίας θα συμβάλουν στη γρήγορη επεξεργασία των συνταξιοδοτικών φακέλων, ώστε να συντομευτεί ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων απονομής των συντάξεων.

Η παραπάνω απόφαση εμπίπτει στη λογική της κυβέρνησης και κατ' επέκταση και της διοίκησης του ΙΚΑ να εκχωρεί σημαντικούς τομείς και του ΙΚΑ σε ιδιώτες. Σαν δικαιολογία χρησιμοποιείται πάντα η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων με την ταχύτερη κι αρτιότερη διαδικασία. Αντίθετη άποψη, βέβαια, έχουν οι εργαζόμενοι, με τα στοιχεία χρόνιας έλλειψης προσωπικού που παρουσιάζουν. Σε πρόσφατη συνέντευξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΙΚΑ, στιγματίστηκε και η απουσία αποκέντρωσης της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων και η υπερφόρτωση του Περιφερειακού Αθηνών(Νικηφόρου). Αρκεί να θυμίσουμε ότι στο συγκεκριμένο κατάστημα, λόγω της έλλειψης προσωπικού και μηχανοργάνωσης, εκκρεμούν 18.869 αιτήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη. Από αυτές οι 5.714 αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2001. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν υποκαταστήματα που ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων περιορίζεται στους 2-4 μήνες, επειδή έχει γίνει καλύτερη κατανομή του προσωπικού.

Σημαντικό να τονιστεί ότι η εταιρία «PROJECT SOLYTIONS AE», εκτός από τους υπαλλήλους της, προσπάθησε να εντάξει στο προσωπικό της συνταξιούχους σήμερα, πρώην υπαλλήλους του ΙΚΑ, για να δυναμώσει την αντιπαράθεση ανάμεσα στους εργαζόμενους, αλλά και να «διασκεδάσει» ερωτήματα, του τύπου πώς είναι δυνατόν υπάλληλοι που δεν κατέχουν το αντικείμενο να μπουν στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων. Πάντως, Ομοσπονδία και Σύλλογοι Εργαζομένων είχαν τονίσει, σε συνέντευξή τους, ότι θα σταματήσουν την υλοποίηση τέτοιων διαδικασιών, χωρίς, όμως, ν' αναφερθούν σε συγκεκριμένες αγωνιστικές κινήσεις και χωρίς μέχρι τώρα να έχουν αντιδράσει δυναμικά για άλλες περιπτώσεις μεταφοράς αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.

Ο Γ. Ιωάννου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ, δήλωσε στο «Ρ»: Η κυβέρνηση, με εκτελεστικό όργανο τη διοίκηση του ΙΚΑ, συνεχίζει με γρήγορα βήματα την απαξίωση του ΙΚΑ, για να υλοποιήσει την πολιτική της. Η πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων επιβάλλει τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, απαιτεί το χτύπημα του ΙΚΑ. Χορός δισεκατομμυρίων έχει στηθεί με τα λεφτά των ασφαλισμένων για να βοηθηθούν κάποιοι «αναξιοπαθούντες μεγαλοκαρχαρίες». Αρκετοί τομείς έχουν δοθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με άσχημα αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους. Τώρα, έφτασε και η ώρα των συντάξεων, έτσι παραχωρείται το δικαίωμα σε ιδιωτική εταιρία να διαχειρίζεται την τύχη των ενσήμων των εργαζομένων με άγνωστα αποτελέσματα. Η πολιτική επιλογή έχει στόχο την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και την οικοδόμηση ενός νέου ΙΚΑ, που θα λειτουργεί σε καθαρά ανταποδοτική βάση, όπως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και θα είναι και αιμοδότης των ιδιωτικών εταιριών. Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ