Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΑΠΑΞ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Εμφανίζουν τη μείωση σαν αύξηση!

Η κυβερνητική προπαγάνδα δε διστάζει να κάνει το «μαύρο άσπρο» και να κάνει λόγο για αύξηση του εφάπαξ, το οποίο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κυβέρνηση, όπως και τα αποθεματικά του Ταμείου Πρόνοιας

Μια νομοθετική ρύθμιση που βλάπτει με πολύ σαφή και συγκεκριμένο τρόπο τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, όσον αφορά το εφάπαξ που παίρνουν από το Ταμείο Πρόνοιας, έρχεται η κυβέρνηση να την παρουσιάσει ως «ευεργεσία» την οποία ανέλαβαν να προβάλλουν χθες εφημερίδες όπως το «ΕΘΝΟΣ» και η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», γράφοντας για αυξήσεις και «μπόνους»!

Η επιχείρηση παραπληροφόρησης, που εντάσσεται στο γενικότερο προπαγανδιστικό σχέδιο της κυβέρνησης που ξετυλίγεται αυτή την περίοδο με εξαγγελίες, όπως αυτή για τα «λαϊκά» ομόλογα, στοχεύει να κρύψει τη σημαντική μείωση που έχει υποστεί το εφάπαξ λόγω της κυβερνητικής πολιτικής. «Το λιγότερο προκλητικά» χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα περί αυξήσεων ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ από την «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση».

Η πρώτη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης το 1997 άλλαξε προς το χειρότερο τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ. Μέχρι τότε το εφάπαξ υπολογιζόταν στη βάση του τελευταίου μισθού του υπάλληλου πριν τη συνταξιοδότησή του. Από το 1997 έως και το 2002, βάση υπολογισμού αποτελούσε ο μισθός του Δεκέμβρη του 1996, αναπροσαρμοζόμενος σύμφωνα με την εισοδηματική πολιτική κάθε έτους. Με τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο, από το 2003 το εφάπαξ θα υπολογίζεται στη βάση του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας πενταετίας, ενώ η διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας αποφάσισε να χορηγήσει αύξηση 2,5%.

Ο Δ. Αγκαβανάκης δήλωσε στο «Ρ»: «Τα διάφορα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αυξήσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων είναι το λιγότερο προκλητικά, διότι αντίθετα από τα λεγόμενά τους θα έχουμε πολλαπλή και μεγάλη μείωση του εφάπαξ με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση στη Βουλή. Συγκεκριμένα, με αυτές τις ρυθμίσεις αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ και ενώ μέχρι το 1996 αυτό δινόταν στη βάση του τελευταίου μισθού αφυπηρέτησης, με το νέο νόμο η βάση υπολογισμού του γίνεται, σήμερα, ο μέσος όρος των μισθών της τελευταίας πενταετίας.

Με αυτή και μόνο τη ρύθμιση το εφάπαξ μειώνεται κατά 3 εκατομμύρια δραχμές. Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειώσουμε ότι το Ταμείο Πρόνοιας, παρόλο που είναι χρηματοδοτούμενο από τους εργαζόμενους χωρίς καμιά κρατική συμμετοχή, χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση, μέσω της διορισμένης από αυτήν διοίκησής του, για να κάνει κοινωνική και ρουσφετολογική πολιτική. Με "ξένα κόλλυβα" μακάριζε.

Επίσης, με κυβερνητικές παρεμβάσεις ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών του Ταμείου Πρόνοιας παίχτηκαν και κλάπηκαν από το μεγάλο κεφάλαιο στο Χρηματιστήριο. Αλλά και οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που εξανάγκασαν χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους σε πρόωρη συνταξιοδότηση είχαν τις αρνητικές επιπτώσεις τους στα αποθεματικά. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η μείωση των αποθεματικών του Ταμείου από 167 δισ. δραχμές πριν δυο χρόνια, σε 11 δισ. δραχμές σήμερα.

Μετά από όλα αυτά, είναι πρόκληση να εμφανίζεται η κατά 2,5% αύξηση του εφάπαξ ως γενναία παροχή και μάλιστα της κυβέρνησης.

Η όλη μεθόδευση που γίνεται γύρω από το εφάπαξ στοχεύει σε εντυπωσιοθηρία προς όφελος της κυβέρνησης και στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων.

Επομένως απαιτείται η αποκάλυψη των κυβερνητικών αλχημειών και η αγωνιστική απάντηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Στην προοπτική αυτή είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να συνταχθούν με τις ταξικές δυνάμεις και να συμμετέχουν ενεργά και στη διαδήλωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στο Ναύπλιο στις 24 Γενάρη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λεηλατούν πάλι τα Ταμεία (2012-12-01 00:00:00.0)
Ενοχοποιούν τους εργαζόμενους για τα ελλείμματα (2009-04-02 00:00:00.0)
Χαμηλές συντάξεις και ελλείμματα πάνε μαζί (2009-03-15 00:00:00.0)
Προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες (2003-01-11 00:00:00.0)
Στο σφαγείο τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων (1997-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ