Κυριακή 15 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χαμηλές συντάξεις και ελλείμματα πάνε μαζί

Σε οριακό σημείο έχει οδηγήσει τα Ταμεία η διαχρονική αντιδραστική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε βάρος χιλιάδων ασφαλισμένων

Στο «κόκκινο» έχει οδηγήσει την Κοινωνική Ασφάλιση η αντιασφαλιστική πολιτική. Την ώρα που έξι στους δέκα συνταξιούχους παίρνουν σύνταξη κάτω από 600 ευρώ και οι τρεις απ' αυτούς μέχρι 450 ευρώ, ορισμένα Ταμεία δεν έχουν να καταβάλουν συντάξεις και εφάπαξ, αποθεματικά εξαερώνονται στο χρηματιστήριο, και οι κλάδοι Υγείας των μεγαλύτερων ασφαλιστικών οργανισμών βουλιάζουν στα ελλείμματα.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση και ενώ η όξυνση των προβλημάτων ρευστότητας, τουλάχιστον για ορισμένα ταμεία είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού, η κυβέρνηση μέσω της υπουργού Απασχόλησης επαναλαμβάνει τη στερεότυπη απάντηση ότι «το κράτος εγγυάται τις συντάξεις». Πεισματικά όμως δεν παρουσιάζει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο για την πραγματική οικονομική κατάσταση των Ταμείων. Αποκρύβει την τεράστια ζημιά που έχουν υποστεί τα αποθεματικά τους στο θυσιαστήριο του τζόγου, όπου τα έχει οδηγήσει μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Στο παρασκήνιο, βέβαια, επεξεργάζονται «συνταγές» αύξησης των εισφορών, σπρώχνουν τα Ταμεία σε επαχθή δανεισμό από τις τράπεζες, υποθηκεύοντας έτσι στην κυριολεξία τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων.

Το ΠΑΣΟΚ, μέσω και ορισμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων, επιδιώκει να συσκοτίσει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, γιατί γνωρίζει πως έτσι θα αποκαλύπτονταν και οι δικές του ευθύνες και περιορίζει το όλο ζήτημα ως πρόβλημα διαχείρισης από την κυβέρνηση. Σε αυτό το φόντο η Κομισιόν εμφανίζεται με νέες «οδηγίες» για αύξηση του εργάσιμου βίου, και μείωση συντάξεων, και ειδικότερα με τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στον υπολογισμό των συντάξεων, αλλά και τη διασύνδεση της σύνταξης ευθέως με το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών.

Ολοι τους παίζουν κλοτσοσκούφι στις πλάτες των εργαζομένων και ο καθένας από τη θέση του ετοιμάζει «νέο κοστούμι» για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Επί της ουσίας καθόλου δε νοιάζονται για την πορεία της κοινωνικής ασφάλισης. Ετσι και αλλιώς έχουν προαποφασίσει να κάνουν χειρότερους τους όρους συνταξιοδότησης, να μειώσουν τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να «βγάλουν λάδι» τους εργοδότες, να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων, που σε συνθήκες κρίσης γίνεται ακόμα πιο επιτακτική για τα συμφέροντά τους.

Στραγγαλίζουν τα Ταμεία

Μια προσεκτική ματιά στην πορεία Ταμείων όπως το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, του ΟΑΕΕ, του ΤΕΑΔΥ, του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Γενικής Τράπεζας, των Κλάδων Υγείας όλων των Ταμείων, μαρτυρούν ότι το έγκλημα είναι προμελετημένο.

Στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) ήδη εκκρεμούν 15.300 αιτήσεις για το εφάπαξ, το οποίο δε αποδίδεται, πάνω από 13 μήνες μετά τη συνταξιοδότηση των συγκεκριμένων υπαλλήλων. Βασική αιτία, το κύμα φυγής από το δημόσιο στο οποίο εξώθησαν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων οι οποίοι χειροτερεύουν τις συνθήκες συνταξιοδότησης για όσους παραμένουν και δουλεύουν. Επιπλέον οι νέες σχέσεις εργασίας που επιβλήθηκαν και στο δημόσιο, οι χιλιάδες απασχολήσιμοι των stage που εργάζονται χωρίς ασφάλιση, οι συμβασιούχοι χρόνου και έργου, στερούν από το Ταμείο πολύτιμους πόρους που σήμερα του λείπουν.

Ομως ούτε η κυβέρνηση ούτε το ΠΑΣΟΚ μιλάνε γι' αυτές τις αιτίες. Το αντίθετο, η πρόταση που έγινε στο ΔΣ του Ταμείου σε πρόσφατη συνεδρίασή του, προκρίνει την αύξηση των εισφορών κατά 2%, την παρακράτηση ενός μισθού για κάθε νεοπροσλαμβανόμενο και την προσφυγή σε δανεισμό, αντί για την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε δίνη προβλημάτων δεν αποκλείεται να βρεθεί στο μέλλον και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), αφού οι ίδιες αιτίες επηρεάζουν και αυτό. Πολύ περισσότερο που μόνο το διάστημα Γενάρης 2008 έως 10 Νοέμβρη 2008 το ΤΕΑΔΥ έχασε στον τζόγο 197,2 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 61,5% της αξίας των μετοχών που είχε ρίξει στον τζόγο κατ' εντολή των κυβερνήσεων.

Η περίπτωση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Προσωπικού της Γενικής Τράπεζας (ΤΑΠΓΤΕ) δείχνει περίτρανα πού οδήγησε η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και ο τζόγος. Αμέσως μετά το πέρασμα της πλειοψηφίας των μετοχών στη γαλλική τράπεζα «Societe Generale», εφαρμόστηκε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που μείωσε δραματικά τις εισφορές στο Ταμείο, ενώ την τετραετία 1999-2002 παίχτηκε στον τζόγο μέχρι και το 90% των αποθεματικών. Οι απώλειες έφτασαν τα 43 εκατομμύρια ευρώ που μαζί με την επιβάρυνση των «πρόωρων συντάξεων» εξαιτίας της «εθελουσίας», οδήγησαν το Ταμείο σε κατάσταση που δεν μπορεί να καταβάλει συντάξεις.

Πολιτικά συνένοχοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η έλλειψη ρευστότητας πνίγει και ένα από τα μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας, τον ΟΑΕΕ. Η κρατική υποχρηματοδότηση και η οικονομική ασφυξία χιλιάδων επαγγελματοβιοτεχνών που συνθλίβονται από την κυριαρχία των μονοπωλίων την οποία στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το οδήγησε σε οριακή κατάσταση, αφού θα χρειαστεί ακόμα 650 εκατομμύρια ευρώ για το 2009. Και όμως αντί για την ανάδειξη των πραγματικών αιτιών, η υπουργός Απασχόλησης δήλωσε προχτές πως στον ΟΑΕΕ, το «ποσοστό αναπλήρωσης συντάξεων είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερο των όσων εισπράττει»! Αυτά λέγονται τη στιγμή που ο Οργανισμός είναι ανάμεσα στα Ταμεία που δίνουν τις χαμηλότερες συντάξεις.

Σε δοκιμασία βρίσκονται οι Κλάδοι Υγείας και των τεσσάρων μεγάλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ). Η υποχρηματοδότηση, ακόμα και η μη καταβολή για τον κλάδο Υγείας από το κράτος -περίπτωση ΙΚΑ - μαζί με την εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών έχουν κάνει ελλειμματικά τα Ταμεία, που καλούνται να τροφοδοτούν σταθερά την κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων στον κλάδο και των φαρμακευτικών εταιρειών. Τα δισεκατομμύρια που λείπουν από τα Ταμεία, είναι στα παγκάρια των ιδιωτικών εταιρειών, στην περίφημη ιδιωτική πρωτοβουλία που αλωνίζει στον χώρο της Υγείας, σε βάρος των ασφαλισμένων και των Ταμείων. Εκεί τα οδήγησαν οι πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που τώρα τηρούν «σιγήν ιχθύος», προσπαθώντας να κρύψουν και να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για το τεράστιο έγκλημα.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ