Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Βιομετρικό» φακέλωμα προωθεί η ΕΕ

Αρχή γίνεται με την εφαρμογή από σήμερα του συστήματος EURODAC, με βάση το οποίο θα καταχωρούνται τα αποτυπώματα και των 10 δακτύλων όσων ζητούν άσυλο και ορισμένων κατηγοριών παράνομων μεταναστών

«Υπάρχουν χώρες, που χρησιμοποιούν τα δακτυλικά αποτυπώματα και άλλες όχι. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξετάζουμε τη δυνατότητα εισαγωγής στοιχείων ασφάλειας στις ταυτότητες: Oχι μόνον τα δακτυλικά αποτυπώματα, άλλα και άλλα βιομετρικά στοιχεία πιο σύγχρονα, όπως είναι η ανάλυση του βάθους του ματιού ή της οδοντοστοιχίας. Σ' αυτόν τον τομέα, η φαντασία των τεχνικών είναι απεριόριστη». Αυτά δήλωνε τον περασμένο Μάη, κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στη Ρώμη, ο επίτροπος Α. Βιτορίνο, αρμόδιος για θέματα Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Στα πλαίσια αυτά, αρχίζει από σήμερα η εφαρμογή του «βιομετρικού» φακελώματος σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αρχή γίνεται με τα δακτυλικά αποτυπώματα (και, μάλιστα, και των 10 δακτύλων) όσων ζητούν άσυλο και ορισμένων κατηγοριών παράνομων μεταναστών.

Το ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων ονομάζεται EURODAC και βάζει στο στόχαστρό του «άθλιους της παγκοσμιοποίησης», που, προσπαθώντας να γλιτώσουν από την πείνα και τους πολέμους, στους οποίους έχουν καταδικαστεί από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις οι πατρίδες τους, καταφεύγουν ως φτηνό εργατικό δυναμικό στις αναπτυγμένες, οικονομικά, χώρες της Δύσης. Το σύστημα, κατά την ΕΕ, εφαρμόζεται, για να αποτραπούν οι διπλές και τριπλές αιτήσεις χορήγησης ασύλου που υποβάλλονται. Στην πραγματικότητα, όμως, φακελώνει όλους όσοι ζητούν πολιτικό άσυλο. Κρυφή πρόθεση των ιθυνόντων της ΕΕ είναι να μειωθεί ο αριθμός εκείνων που ζητούν άσυλο στις χώρες - μέλη της.

Κατά την ΕΕ, «πρόκειται περί ενός σημαντικού εργαλείου για την ανάπτυξη του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου που ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη Σύνοδο στο Τάμπερε της Φινλανδίας, τον Οκτώβρη του 1999. Τα δακτυλικά αποτυπώματα θα αντιπαραβάλλονται προς τα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων που έχουν διαβιβαστεί από άλλα συμμετέχοντα κράτη και έχουν ήδη αποθηκευτεί στην κεντρική βάση δεδομένων. Εφ' όσον το EURODAC αποκαλύψει ότι τα εν λόγω δακτυλικά αποτυπώματα έχουν ήδη καταχωρηθεί, οι αιτών άσυλο στέλλεται πίσω στη χώρα, στην οποία έχουν αρχικά καταχωρηθεί τα δακτυλικά του αποτυπώματα».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περσινή Σύνοδο στη Ρώμη, πολλοί «αρμόδιοι» είχαν υποστηρίξει την άποψη πως το φακέλωμα των δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν πρέπει ν' αφορά μόνον τους μετανάστες, άλλα και όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, στα πλαίσια της ...αρχής της αμοιβαιότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε το EURODAC μέσα στο συμφωνημένο βραχύτατο χρονοδιάγραμμα (δυο έτη μετά την έκδοση του κανονισμού) και θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του συστήματος εξ ονόματος των συμμετεχόντων κρατών. Η συνεργασία στο πλαίσιο αυτό ήταν «άψογη» και θα αποτελέσει «καλή» βάση για την υλοποίηση περαιτέρω ευρείας κλίμακας κοινών σχεδίων τεχνολογίας της πληροφορίας, όπως η δεύτερη γενιά του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν ή το μελλοντικό ευρωπαϊκό σύστημα αναγνώρισης θεωρήσεων. Με άλλα λόγια, τα συστήματα ηλεκτρονικού φακελώματος θα βελτιωθούν προς γνώσιν και συμμόρφωσιν...

Το EURODAC αποτελείται από μία κεντρική μονάδα στο πλαίσιο της επιτροπής, εξοπλισμένη και πλήρως μηχανοργανωμένη, ηλεκτρονική κεντρική βάση για την αντιπαραβολή των δακτυλικών αποτυπωμάτων αιτούντων άσυλο και με ένα σύστημα ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων μεταξύ συμμετεχόντων κρατών και κεντρικής μονάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ