Τετάρτη 15 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο ΕΟΦ στερεί φάρμακα από ασθενείς

Μια σειρά απαραίτητα αντιβιοτικά (κινολόνες και κεφαλοσπορίνες τρίτης γενεάς) στερούνται οι ασθενείς της χώρας, αφού, με ευθύνη του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να εκτελούν τις συγκεκριμένες συνταγές των γιατρών.

Το πρόβλημα καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ). Οπως υπογραμμίζει, ο ΕΟΦ, παρά τις υποδείξεις του συλλόγου, το Νοέμβρη του 2002 ανακοίνωσε ότι τα φάρμακα αυτά (π.χ., NOROCIN, CIPROXIN κλπ.), που χορηγούνται σε περιπτώσεις προστατίτιδας, ουρολείμωξης, ουρολογικών χειρουργικών επεμβάσεων, γαστρεντερίτιδων κλπ., θα χορηγούνται μόνο με ειδικά έντυπα, τα οποία όμως δεν υπάρχουν πουθενά. Ουδείς γιατρός στην επικράτεια έχει προμηθευτεί τέτοια έντυπα ούτε γνωρίζει το νέο τρόπο συνταγογράφησης των φαρμάκων και έτσι περιστατικά επείγοντα, που αντιμετωπίζονται μόνο με αυτά τα φάρμακα, ακόμα και καρκινοπαθείς μένουν χωρίς φαρμακευτική κάλυψη.

«Αν ο ΕΟΦ επιθυμεί να επιβάλει ελεγχόμενη χορήγηση των αντιβιοτικών αυτών - και σ' αυτό συμφωνούμε - υπάρχουν άλλοι τρόποι, όπως γίνεται με τα ηρεμιστικά φάρμακα και όχι με επιπόλαιες και ανεφάρμοστες εγκυκλίους», επισημαίνει ο ΦΣΑ.

Και η συγκεκριμένη περίπτωση, αποδεικνύει ότι, όταν δεν υπάρχει πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας, οργανωμένο για να στηρίξει τα οποιαδήποτε μέτρα, αυτά, στις συγκεκριμένες συνθήκες, λειτουργούν ως εργαλείο για την περιστολή των φαρμακευτικών δαπανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ