Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Εικαστικά
Αέναο τοπίο

Τις τελευταίες του αναζητήσεις στο «Αέναο τοπίο», την ενότητα που είχε δείξει πριν μερικά χρόνια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει από τις 8 Μάρτη στην γκαλερί «Αμυμώνη» στα Γιάννενα, ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης.

Η νέα αυτή φάση της δουλιάς του εμπλουτίζεται με καινούρια στοιχεία, χωρίς να καταργεί την προοπτική πουλιού, δηλαδή την από αέρος οπτική. Αυτά είναι η «κινηματογραφική» ανάπτυξη των θεμάτων στο χώρο, η κατάργηση της αυτονομίας των πινάκων - συμπλεγμάτων και η αφηγηματική τους εξέλιξη. Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης είναι ο κατακερματισμός της εικόνας σε μικρότερες, πράγμα που παραπέμπει στις «κλασματομορφίες» των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ηχοι της φύσης (βροχή, αέρας, κύματα, πουλιά) σε συνδυασμό με μουσική, συνοδεύουν την πρωτότυπη αυτή δουλειά του καλλιτέχνη.

Οπως σημειώνει ο Π. Ζουμπουλάκης, «Οταν πριν λίγο καιρό έδειξα το "Αέναο τοπίο" στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, είχα πει ότι η επόμενη έκθεσή μου θα περιλαμβάνει "ένα" έργο. Η ιδέα ωρίμαζε σιγά - σιγά στο μυαλό μου. Η μελέτη της φύσης είναι συναρπαστική. Οταν αυτή τη μελέτη "ξέρεις και μπορείς" να τη μετουσιώσεις σε τέχνη, τότε νιώθεις για λίγο την ικανοποίηση του Πλάστη. Η Φύση είναι πάντα ωραιότερη από οποιαδήποτε αναπαράστασή της. Αθελά μου χρησιμοποιώ φωτογραφική, δηλαδή κινηματογραφική αφήγηση. Αυτό μάλιστα είναι που τη διαφοροποιεί από την προηγούμενη δουλιά, όπου το κάθε έργο έπαιζε το δικό του ρόλο, είχε τη δική του ζωή. Εδώ τα έργα - γέφυρες παίζουν ίσως, το σημαντικότερο ρόλο, τονίζοντας, αλλά και καταργώντας ταυτόχρονα την αυτονομία των μεγάλων συμπλεγμάτων. Η κυκλική περιήγηση σ' αυτή την έκθεση σχηματίζει ένα ενιαίο σύνολο, πράγμα που τελικά καταλήγει να γίνει "ένα" έργο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ