Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σε αγωνιστική αναμονή οι ηθοποιοί

Το θεάτρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Το θεάτρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Με απόλυτη συμμετοχή έκλεισε χτες ο δεύτερος κύκλος των στάσεων εργασίας των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, που διεκδικούν νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Οι στάσεις είχαν ως αποτέλεσμα να λύσει η διοίκηση του ΚΘΒΕ την πολύμηνη σιωπή της και να καλέσει το ΣΕΗ σε διαπραγματεύσεις την προσεχή Δευτέρα (2μμ).

Προχτές, κατά τη διάρκεια της βραδινής στάσης εργασίας, στο πλευρό των ηθοποιών βρέθηκε η διοίκηση του ΣΕΗ. Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΗ Γ. Ματαράγκας δήλωσε πως αν οι διαπραγματεύσεις της Δευτέρας έρθουν σε αδιέξοδο, τότε οι ηθοποιοί, εκτός από τις προγραμματιζόμενες στάσεις εργασίας για τις 8, 9, 10/3 (10πμ-1μμ και 8-11μμ) θα προχωρήσουν σε ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Χτες, όμως, η διοίκηση του ΚΘΒΕ με νέα της ανακοίνωση στον Τύπο ισχυρίζεται ότι «είχαμε καταλήξει σε συμφωνία των περισσότερων θεμάτων, ενώ απέμεναν προς επίλυση και διευθέτηση ελάχιστα και επουσιώδη θέματα». Τα «επουσιώδη», κατά το ΚΘΒΕ, θέματα αφορούν στα εξής: Καταβολή κατά 75% για την εργασία τις Κυριακές και αργίες. Υπογραφή ετήσιων συμβολαίων. Να μην καταργηθεί, όπως προτείνει το θέατρο, η μεσημβρινή ανάπαυση. Δυνατότητα, όπως προτείνουν οι ηθοποιοί, παράτασης των συμβάσεων κατά ένα ή δύο μήνες.

Τις «καλές προθέσεις» του ΚΘΒΕ διαψεύδει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΗ, ο οποίος επισήμανε ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Δ. Χρονόπουλος, «μας απέφευγε επί μήνες, για να μην υπογραφεί η ΣΣΕ». Οσο για τα «επουσιώδη θέματα», σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν οι ηθοποιοί να εργάζονται όλη την ημέρα, χωρίς ενδιάμεση ανάπαυση» και ότι «τα συμβόλαια πρέπει να είναι ετήσια, ώστε οι ηθοποιοί να μη μένουν άνεργοι στη μέση της θεατρικής περιόδου».

Χτες οι εκπρόσωποι του ΣΕΗ συναντήθηκαν με την Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, προκειμένου να την ενημερώσουν για τα προβλήματα των ηθοποιών του ΚΘΒΕ και την κλιμάκωση των αγωνιστικών του κινητοποιήσεων.

Με σχετική χτεσινή ανακοίνωσή της, η ΚΟΘ του ΚΚΕ τονίζει: «Η ΣΣΕ κατοχυρώνει τη βασική προϋπόθεση για κάθε δημιουργία. Δηλαδή την αξιοπρέπεια και την ηρεμία που χρειάζεται ο εργαζόμενος δημιουργός. Επομένως, οποιαδήποτε αμφισβήτηση του θεσμού της ΣΣΕ αποτελεί επιστροφή σε μορφές ειλωτείας» και καλεί τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, ο οποίος «έχει μακρά θητεία δημιουργίας και στράτευσης στον αγώνα για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, να μείνει συνεπής με το προσωπικό του παρελθόν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει την τρομοκρατία στους εργαζόμενους στο ΚΘΒΕ (2019-04-24 00:00:00.0)
Συνέχεια των στάσεων στο ΚΘΒΕ (2009-01-31 00:00:00.0)
Στάσεις εργασίας στο ΚΘΒΕ (2008-04-02 00:00:00.0)
Κλιμάκωση κινητοποιήσεων (2003-01-25 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας (2000-03-10 00:00:00.0)
Αγωνιστική ετοιμότητα (2000-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ