Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
«Δε συζητάμε με διαδηλωτές»

Επίδειξη πυγμής στις υπό στρατιωτικό και εφοπλιστικό έλεγχο σχολές από την κυβέρνηση

Επί ποδός βρίσκονται σύσσωμοι οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και οι ναυτεργάτες - πλοίαρχοι, μηχανικοί - που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), απαιτώντας την απόσυρση του εξαμβλώματος, που έχει συντάξει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για να μετατρέψει τη Ναυτική Εκπαίδευση σε βιομηχανία έκδοσης «τυποποιημένων» ημικαταρτισμένων ναυτεργατών, πειθήνια όργανα στα χέρια του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Χτες οι ναυτεργάτες του ΚΕΣΕΝ, στα πλαίσια αποχής από τα μαθήματα, απέκλεισαν τη λεωφόρο Αγίου Ιωάννη στο Ρέντη. Την ίδια στιγμή, στον Ασπρόπυργο, οι σπουδαστές της Ακαδημίας, συντονίζοντας τον αγώνα τους με τους ναυτεργάτες, απείχαν για δεύτερη μέρα από τα μαθήματα. Σε αποχή βρίσκονται και οι σπουδαστές της ΑΕΝ Κρήτης, ενώ αγωνιστικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν και οι σπουδαστές των Ακαδημιών στη Χίο και τη Θεσσαλονίκη. Σταθμός του αγώνα σπουδαστών και ναυτεργατών θα αποτελέσει η συγκέντρωση αύριο Παρασκευή. Συγκεκριμένα στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κοραή, θα συγκεντρωθούν οι σπουδαστές από όλες τις ΑΕΝ της χώρας και οι ναυτεργάτες του ΚΕΣΕΝ και από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Το γενικό συντονισμό αυτού του αγώνα έχουν «σηκώσει» τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις, τέθηκαν σε λειτουργία από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη και οι γνωστοί μηχανισμοί για την τρομοκράτηση των ναυτεργατών και τη συκοφάντηση των αγώνων τους. Η αρχή έγινε με τους σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου, χτες το πρωί στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που έκαναν στα πλαίσια της αποχής. Την ώρα της έναρξης των εργασιών της συνέλευσης, στην αίθουσα, κυριολεκτικά, «μπουκάρισε» αυθαίρετα ο διοικητής της σχολής, λιμενικός με το βαθμό πλοιάρχου, κ. Δρακάτος. Ο λιμενικός αξίωσε από τους σπουδαστές να σταματήσουν τον αγώνα τους, ενώ για να τους πείσει επιστράτευσε τον αντικομμουνισμό, λέγοντας ότι τα αιτήματα που προβάλλουν, τόσο για την απόσυρση του νομοσχεδίου, όσο και για την αποστρατικοποίηση των σχολών «τα λέει το ΚΚΕ»!

Λίγη ώρα αργότερα, από το ΥΕΝ το δικό του ...μήνυμα προς τους ναυτεργάτες έστελνε και ο υπουργός, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες. Απαντώντας σε ερώτηση, αν θα αποσύρει ή όχι το νομοσχέδιο, είπε: «Το υπουργείο είναι ανοιχτό να συζητήσει με υπεύθυνους ανθρώπους της αυριανής ναυτιλίας και όχι με διαδηλωτές»! Είπε ακόμα, το ίδιο προκλητικά: «Περιμένω αντί κραυγών θέσεις», όταν είναι αμέτρητες οι φορές που οι ναυτεργάτες του ΚΕΣΕΝ, οι σπουδαστές των ΑΕΝ και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, του έχουν καταθέσει σχετικά έγγραφα που περιέχουν τις θέσεις τους. Μάλιστα, το τελευταίο έγγραφο κατατέθηκε από το συντονιστικό του ΚΕΣΕΝ στις 10 Γενάρη!

Βέβαια, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης πήρε την απάντηση που έπρεπε, όταν οι σπουδαστές Ασπροπύργου αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση, όχι μόνο να συνεχίσουν την αποχή από τα μαθήματα και τις επόμενες μέρες, αλλά σήμερα από τις 9 το πρωί θα αποκλείσουν και την εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, ενώ ταυτόχρονα θα μοιράζουν την ανακοίνωσή τους για να ενημερώσουν σχετικά και την κοινή γνώμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ