Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση
  • Δήλωση θα υποβάλει μόνο το 1/4 των υπαλλήλων
  • ΠΑΜΕ: Στο απυρόβλητο η συναλλαγή του κράτους με το μεγάλο κεφάλαιο

Την τακτική του αποπροσανατολισμού επιλέγει η κυβέρνηση, για να απαντήσει στο τεράστιο ζήτημα της συναλλαγής και τη διαφθοράς που μαστίζει το κράτος κι έχει ως αποτέλεσμα τη λεηλασία του δημοσίου πλούτου από τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα. Ετσι περιορίζει το όλο ζήτημα στον έλεγχο των δημοσίων υπαλλήλων που δύναται να προβούν σε παράνομες πράξεις, να καταστούν επίορκοι και να χρηματιστούν, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τη «νόμιμη» συναλλαγή του κράτους με το μεγάλο κεφάλαιο, που είναι και η βασική πληγή της οικονομίας της χώρας.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κ. Σκανδαλίδης, ανακοίνωσε το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος που προωθεί η κυβέρνηση για την εφαρμογή των όσων προβλέπει για το «Πόθεν Εσχες» των δημοσίων υπαλλήλων ο νόμος για τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που ψηφίστηκε πρόσφατα. Συγκεκριμένα, απ' όσα δήλωσε ο υπουργός στο εξής δήλωση «Πόθεν Εσχες» θα υποχρεούται να υποβάλλει το 1/4 των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή περίπου 150.000 υπάλληλοι από τους, περίπου, 600.000 που είναι συνολικά.

Κρίνοντας με βάση τα όσα ίσχυσαν κατά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, όπου ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση «Πόθεν Εσχες» όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, διαπιστώνεται μια υποχώρηση της κυβέρνησης στις νέες της ρυθμίσεις, η οποία ερμηνεύεται ως επιτυχία του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος και των ταξικών δυνάμεων που δρουν στις γραμμές του. Σημειώνεται πως όταν επιχειρήθηκε να πρωτοεφαρμοστεί το μέτρο ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων, ενώ το ΠΑΜΕ πρωταγωνίστησε, ώστε χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων να απειθαρχήσουν και να μην υποβάλουν δήλωση.

Ποιοι θα υποβάλλουν δηλώσεις

Δηλώσεις «Πόθεν Εσχες» θα υποχρεούνται να υποβάλλουν: Προϊστάμενοι Τμημάτων Διευθύνσεως, Διευθυντές και Γενικοί Διευθυντές όλων των Υπηρεσιών. Οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας και των Δήμων α΄ και β΄ βαθμού, καθώς και τα μέλη συλλογικών οργάνων που ασκούν πολεοδομικές αρμοδιότητες των ΟΤΑ. Οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ. Οι υπάλληλοι της ΕΥΠ. Υπάλληλοι που έχουν αρμοδιότητες σχετικές με την ανάθεση κρατικών προμηθειών και τα μέλη των Επιτροπών που συμμετέχουν σε σχετικούς διαγωνισμούς. Οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δεν έχει αποφασιστεί αν το μέτρο θα αφορά όλους ή κάποιους από αυτούς). Υπάλληλοι που έχουν αρμοδιότητες σχετικές με τη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων και πάσης φύσεως επιδοτήσεων. Οι υπάλληλοι που έχουν αρμοδιότητες σχετικές με την ανάθεση δημοσίων έργων ή μελετών δημοσίων έργων, ή ασκούν καθήκοντα Επιβλεπόντων Μηχανικών δημοσίων έργων ή μελετών. Υπάλληλοι Δασικών Υπηρεσιών, Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων, οι γιατροί των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και τα μέλη των Υγειονομικών Επιτροπών του Δημοσίου, ΙΚΑ και των Ασφαλιστικών Ταμείων. Οι υπηρεσίες της Νομαρχίας, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεταφορών και Επικοινωνιών, ΚΤΕΟ, το αστυνομικό προσωπικό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, συνοριακοί φύλακες και το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας.

ΠΑΜΕ: κίνηση εντυπωσιασμού

Στελέχη του ΠΑΜΕ χαρακτήριζαν, χτες, τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις της κυβέρνησης ως κινήσεις εντυπωσιασμού, που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν από την ουσία του προβλήματος. «Ασφαλώς -δήλωναν- η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να υποχωρήσει από τη θέση της για καθολική, απ' όλους τους υπαλλήλους, υποβολή δηλώσεων «Πόθεν Εσχες». Η κατακραυγή που γνώρισε η πρώτη εφαρμογή του μέτρου και η απειθαρχία χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι με πρωταγωνιστές τις ταξικές δυνάμεις του χώρου, αρνήθηκαν να υποβάλουν δήλωση, έφερε το σημερινό αποτέλεσμα. Πρόκειται για επιτυχία του μαζικού κινήματος που, όταν αγωνίζεται συντονισμένα και ανυποχώρητα, κερδίζει. Ομως το κύριο βρίσκεται αλλού. Η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει την προσοχή των εργαζομένων σε λάθος κατεύθυνση. Θέλει, λέει, να πατάξει τη διαφθορά στο Δημόσιο και δείχνει ότι το πρόβλημα βρίσκεται σε κάποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που δύναται να χρηματιστούν ή γενικά να παρανομήσουν αποκομίζονται ίδια οφέλη. Η διασπάθιση όμως του δημοσίου χρήματος, η καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας, η μεγάλη ρεμούλα, τα μεγάλα σκάνδαλα γίνονται αλλού. Γίνονται με τις ιδιωτικοποιήσεις αντί πινακίου φακής, χάριν της εξυπηρέτησης των μονοπωλιακών συμφερόντων. Γίνονται μέσω των δημοσίων έργων. Γίνονται με τις χαριστικές ρυθμίσεις, όπου δισεκατομμύρια πάνε στις τσέπες των μονοπωλητών. Γίνονται με τα θαλασσοδάνεια στο μεγάλο κεφάλαιο. Γίνονται με τα σκανδαλώδη προνόμια προς την άρχουσα τάξη και τις πολυεθνικές. Γι' αυτό το «Πόθεν Εσχες» τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα πάρει μέτρα; Αυτό το «Πόθεν Εσχες» πρέπει να απαιτήσουν οι εργαζόμενοι και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα και να το κάνουν πράξη με τη δράση τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν θα δοθεί παράταση για το πόθεν έσχες (2017-06-28 00:00:00.0)
Σήμερα το νέο «πόθεν έσχες» (2003-09-17 00:00:00.0)
Καλούν γιατρό σε απολογία (2002-01-04 00:00:00.0)
Επιμένει και απειλεί η κυβέρνηση (2001-02-23 00:00:00.0)
Το «στίγμα» του «πόθεν έσχες» (2001-02-08 00:00:00.0)
Αδιάλλακτη και προκλητική η κυβέρνηση (2001-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ