Παρασκευή 17 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο ΣτΕ το ΠΔ για μεταφορά συντελεστή

Μεγαθήρια θα μπορούν να κτίζουν ακόμη και σε περιοχές αμιγούς κατοικίας με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, που κατέθεσε χτες για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Το πολυσυζητημένο Προεδρικό Διάταγμα ανάβει το «πράσινο φως», για να γεμίσει το Λεκανοπέδιο Αττικής από πολυώροφα κτίρια. Ιδιαίτερα, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δε βάζει όριο προς τα πάνω στη μεταφορά συντελεστή.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του νόμου 3044/2002 και προβλέπει τα εξής:

  • Η αύξηση του συντελεστή δόμησης γίνεται ανάλογα με το πώς έχει χαρακτηριστεί κάθε περιοχή, η οποία δέχεται τη μεταφορά συντελεστή. Το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου που δέχεται τη μεταφορά συντελεστή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ισχύον και νομοθετημένο για κάθε περιοχή, ενώ το ακίνητο που δέχεται τη μεταφορά συντελεστή θα πρέπει να εξασφαλίζει θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων που προβλέπονται από το νόμο.
  • Η μεταφορά συντελεστή στα ακίνητα που δέχονται τη μεταφορά θα γίνεται ανάλογα με το χαρακτηρισμό που έχει η περιοχή όπου βρίσκονται.
  • Σε περιοχές αμιγούς κατοικίας ή μόνο κατοικίας ο μεταφερόμενος συντελεστής σε κάθε ωφελούμενο ακίνητο θα φτάνει μέχρι το 20% του ισχύοντος στην περιοχή. Σε περιοχές παραθεριστικής κατοικίας ο μεταφερόμενος συντελεστής μπορεί να φτάσει μέχρι 10%.
  • Στις περιοχές με χρήση γενικής κατοικίας ή περιοχές εντός του σχεδίου, στις οποίες δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις με δεσμευτικό τρόπο, ο μεταφερόμενος συντελεστής σε κάθε ωφελούμενο ακίνητο μπορεί να είναι μέχρι 30% του ισχύοντος στην περιοχή. Σε περιοχές παραθεριστικής κατοικίας, στις περιπτώσεις που προβλέπεται η χρήση γενικής κατοικίας, ο μεταφερόμενος συντελεστής δόμησης μπορεί να φτάσει μέχρι το 20%.
  • Τέλος, σε περιοχές με χρήση πολεοδομικού κέντρου ο μεταφερόμενος συντελεστής σε κάθε ωφελούμενο ακίνητο θα φτάνει μέχρι το 30% του ισχύοντος στην περιοχή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ