Παρασκευή 17 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρότυπο αγώνα η αντιστασιακή δημοσιογραφία

Την πίτα του έκοψε χτες, στην αίθουσα «Γ. Καράτζα» της ΕΣΗΕΑ, ο Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων

«Σήμερα είμαστε εδώ για μια εκδήλωση ζωής, όχι ιστορίας. Μια εκδήλωση για το σήμερα, όχι για το χτες». Με τα λόγια αυτά, ο Νίκος Καραντηνός, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην κοπή της πίτας του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα «Γιώργου Καράτζα» της ΕΣΗΕΑ, τους πολλούς αντιστασιακούς δημοσιογράφους και τα μέλη των οικογενειών τους, που παραβρίσκονταν παρά τη δυσκολία μετακίνησης λόγω απεργίας των ταξί.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της δημοσιογραφίας, ο Ν. Καραντηνός, αφού πρόβαλε ότι «έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε την καθαρή δημοσιογραφία και όχι τους εργολάβους και τα ερπετά», υπενθύμισε την ανάγκη ενωμένης δράσης των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου. Θύμισε την πατριωτική στάση των δημοσιογράφων την περίοδο της Κατοχής, διαβάζοντας λόγια του τότε προέδρου της ΕΣΗΕΑ Γ. Καράτζα: «Εις τον αγώνα αυτόν (σ.σ.: της Εθνικής Αντίστασης) - έλεγε ο τότε πρόεδρος της Ενωσης - τον σκληρόν και επίπονον, η οικογένεια των δημοσιογράφων έλαβεν εγκαίρως τη θέση που της επέβαλεν η αποστολή και η ιδιάζουσα θέσις της, εις την πνευματικήν ηγεσίαν της χώρας εκτός από ελαχίστους, που αποτέλεσαν μίαν θλιβεράν εξαίρεσιν...».

Σχετικά με τον προετοιμαζόμενο από τους Αμερικανούς πόλεμο κατά του Ιράκ, ο Ν. Καραντηνός υπογράμμισε πως οι αντιστασιακοί δημοσιογράφοι που έζησαν το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο «και εξακολουθούμε να τον ζούμε μέσα μας», σήμερα αγωνιζόμαστε κατά του πολέμου στο ΙΡΑΚ. «Πρέπει να παλέψουμε για να μην ανοίξει ξανά αυτή η φωτιά», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Ν. Καραντηνός τόνισε ότι ο Σύνδεσμος αγωνίζεται για τη δημιουργία Μουσείου Αντιστασιακού Τύπου, υπογραμμίζοντας την αδράνεια και τις ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αρ. Μανωλάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δημ. Γκλαβάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), ο οποίος, εμφανώς συγκινημένος, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους «να τιμούν την Εθνική Αντίσταση, σαν τη μέγιστη έκφραση της ψυχής του Ελληνα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου και Φ. Τσέκερης αντίστοιχα, και ο Γ. Μωραΐτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), εκπρόσωποι άλλων αντιστασιακών οργανώσεις, και ο Στ. Λουκάς, εκδότης του «Ριζοσπάστη». Επίσης, παραβρέθηκαν μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, των Ταμείων των δημοσιογράφων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ