Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΓΑ
«Εκβιασμοί και απειλές»

Sportidea

Η ανάγκη του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Λιάνη, να υπερασπιστεί τη κυβερνητική πολιτική, τον ανάγκασε χθες να εκτεθεί. Ορμώμενος από πρόσκαιρη εμπλοκή στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του σταδίου «Καραϊσκάκη», παρουσιάστηκε με λογική που η λαϊκή σοφία περιγράφει με τη ρήση «... και τα σκυλιά δεμένα»: «Για μένα όταν αποφασίζει ο πρωθυπουργός της χώρας κι ένα υπουργικό συμβούλιο, δεν πέφτει λόγος στην ΕΟΕ (σσ για όσους δεν ξέρουν, τη νόμιμη κάτοχο και διαχειρίστρια του σταδίου)»!

Η πλειοψηφία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, προσπαθώντας να «σώσει την παρτίδα», όπως σχολίασε «κάτοικος της Ιερουσαλήμ», ζήτησε για τη συναίνεσή της στο ξεπούλημα ως αντάλλαγμα μέρος στον παλιό ιππόδρομο. Και σε μια επίδειξη «λεονταρισμού» άφησε να πλανάται στην ατμόσφαιρα ότι δε θα υπογράψει τελικά, αν δεν ικανοποιηθεί. Το αλισβερίσι, προφανώς, ενόχλησε τη κυβέρνηση μάλλον με το φόβο ότι δε θα φανεί συνεπής στις υποσχέσεις που έχει δώσει σε κάποιους...

Γι' αυτό ο υφυπουργός προσπάθησε να συνετίσει τους «αντάρτες», (ξανα)επικαλούμενος τις «μεγάλες δυνάμεις»: «Είναι στερεή η απόφαση της ΔΕΣΟΠ και του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δε διανοούμαι ότι υπάρχουν Ελληνες, που αγνοούν το γεγονός ότι υπέγραψε ο πρωθυπουργός και ομόφωνα η ΔΕΣΟΠ». Και όμως. Για κάποιους πάνω από όλα είναι οι νόμοι. Να τι είχε δηλώσει στο «Ρ» ο Γιώργος Χαλκίδης, μέλος της ΕΟΕ: «Οπως είπα και στην ολομέλεια δεν πιστεύω ότι πάνω από τους νόμους είναι κανένας. Τους νόμους πρέπει να τους διαφυλάττουν πρώτα αυτοί που τους ψηφίζουν. Οχι να λένε ότι το είπε ο πρωθυπουργός... Αν είναι παρανομία δεν πα να το είπε και ο Θεός. Εχω 47 χρόνια στον αθλητισμό. Δεν μπορούνε να πάνε στράφι για οποιονδήποτε. Είτε λέγεται Βενιζέλος, είτε Φασούλας, είτε Λαλιώτης, είτε όπως θέλει. Καταψήφισα την πρόταση γιατί δε θέλω τα παιδιά μου να ντρέπονται για μένα. Εγώ είμαι Ολυμπιακός από τα γεννοφάσκια μου. Αλλά αυτό δε μου δίνει το δικαίωμα να πουλήσω κάτι που δε μου ανήκει».

Ο υφιπουργός δε δίστασε μάλιστα να πει τη... μισή αλήθεια, προς ενίσχυση των κυβερνητικών απόψεων - μεθοδεύσεων: «Οι λεπτομέρειες θα περάσουν από το Κοινοβούλιο, θα ψηφιστεί από την ελληνική δημοκρατία και δεν του πέφτει λόγος κανενός παράγοντα να κάνει πλέον παρεμβάσεις που δυναμιτίζουν χωρίς λόγο κάποιες καταστάσεις. Για μένα όταν αποφασίζει ο πρωθυπουργός της χώρας κι ένα υπουργικό συμβούλιο δεν πέφτει λόγος στην ΕΟΕ». Μόνο που νομικοί γνωμοδοτούν ότι οι «κάποιοι», βάσει νόμου και Συντάγματος, υποχρεούνται να έχουν λόγο (και μάλιστα συγκεκριμένο) αλλιώς θα λογοδοτήσουν...

Ο Γ. Λιάνης εξεμάνη ακόμα χθες από τη συμπεριφορά ποδοσφαιροπαραγόντων («φωτογράφισε» τον Αγγ. Φιλιππίδη), χρησιμοποιώντας «βαριές» εκφράσεις. Απέδωσε όμως την ευθύνη στους... απρεπείς και όχι εκεί που πραγματικά υπάρχει. Δηλαδή στα (κατά καιρούς) στελέχη και τη συνολική κυβερνητική πολιτική, που ανέχονται ανάλογες συμπεριφορές και «έδωσαν θάρρος στο χωριάτη». Μάλλον του... διέφυγε ότι όταν «σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες».

Με αφορμή το θέμα των εισιτηρίων για το ντέρμπι ΠΑΟ - ΠΑΟΚ, έκανε λόγο για «πίεση που μου ασκήθηκε για τον άλφα η βήτα σκοπό, δέχτηκα τηλεφωνικές κλήσεις κατά τη γνώμη μου πέραν του μέτρου. Και μια μάλιστα απ' αυτές θα τη θεωρούσα εκβιαστική! Ενας φίλαθλος δε θα τα ανεχόταν, όχι ένας άνθρωπος που έχει βάλει η πολιτεία να φροντίζει για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και για το καλό του ελληνικού αθλητισμού. Απίστευτες υποκρισίες, απίστευτες θέσεις, έως και εκβιασμοί. Λυπάμαι βαθιά, που άνθρωποι οι οποίοι διοικούν μεγάλα σωματεία έχουν αντιληφθεί τόσο στραβά το τι σημαίνει αθλητισμός. Εδώ υπάρχουν πλέον, άλλες συμπεριφορές. Θα συνιστούσα στους προέδρους αυτούς να προσέχουν λίγο τις δηλώσεις τους, γιατί εξαιτίας αυτών των δηλώσεων θα πρέπει να είναι εκτός αθλητισμού». Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε λιτή ανακοίνωσή της απάντησε, με σαφέστατες αιχμές, «ξεχνώντας» ν' αναφερθεί στην «ταμπακέρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ