Κυριακή 2 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι Ενοπλες Δυνάμεις σε ρόλο κατασταλτικού μηχανισμού

Μελέτη του ΓΕΣ σε εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής που εξυπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις επαναφέρει, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το δόγμα «περί εσωτερικού εχθρού»

Ο «εσωτερικός εχθρός» επανέρχεται. Οι Ενοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για να αναλαμβάνουν ανοιχτά ρόλο κατασταλτικού μηχανισμού, απομακρυνόμενες από τη βασική αποστολή τους που είναι η προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Στρέφονται πλέον ανοιχτά σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και των άλλων λεγόμενων ασύμμετρων απειλών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων και τις ανάγκες της «νέας τάξης πραγμάτων». Εξάλλου, και το ΝΑΤΟ τέτοιος μηχανισμός είναι. Ενας παγκόσμιος χωροφύλακας, η σιδερένια γροθιά της «νέας τάξης».

Είναι μια εξέλιξη, που προοπτικά μπορεί να αποτελέσει άμεση απειλή για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές κατακτήσεις, πολύ περισσότερο τώρα που ο στρατός «επαγγελματικοποιείται» με τη στρατολόγηση «επαγγελματιών» στρατιωτών, που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τους στρατιώτες θητείας. Αποκαλυπτική είναι μελέτη του ΓΕΣ, η οποία παρουσιάστηκε σε διεθνές φόρουμ στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, που έγινε το προηγούμενο δεκαήμερο στη Θεσσαλονίκη. Η μελέτη αυτή, η οποία είναι κατά παραγγελία και εκφράζει το πνεύμα των αλλαγών που προωθούν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, είναι ο προάγγελος των σχετικών ρυθμίσεων που θα ακολουθήσουν, στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας. Εδραιώνεται έτσι ο κατασταλτικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων της χώρας, σύμφωνα με τα σύγχρονα κελεύσματα του ιμπεριαλισμού.

Η αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος

Η μεταστροφή ξεκίνησε με την αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος, ώστε να καλύπτονται πιο αποτελεσματικά οι νέες επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Η αναθεώρηση αυτή αφορά τόσο το δόγμα, όσο και την οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Το μεν δόγμα απομακρύνεται από τις αρχές της υπεράσπισης των συνόρων και αντικαθίσταται από το νεοταξίτικο δόγμα περί προστασίας της «διεθνούς ασφάλειας» και «σταθερότητας», ενώ η «τρομοκρατία» αναγορεύεται σε «εθνικό κίνδυνο». Η δε οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων υποτάσσεται σ' αυτό το δόγμα με τη δημιουργία ταχυκίνητων μονάδων με ανάλογο εξοπλισμό, που στελεχώνεται από «επαγγελματίες» στρατιώτες, γιατί προφανώς ο νέος που υπηρετεί τη θητεία του δε χωράει σ' αυτό το «κοστούμι».

Επανέρχεται έτσι - και επίσημα - το δόγμα περί καταστολής του εσωτερικού εχθρού, του «εχθρού λαού», τη φορά αυτή στο όνομα της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας». Στον πυρήνα του αμυντικού δόγματος, μέσω της λεγόμενης Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης (ΑΣΑ), έχει μπει η αντιμετώπιση από τις Ενοπλες Δυνάμεις των «στρατιωτικού χαρακτήρα τρομοκρατικών ενεργειών» και αναγορεύονται οι Ενοπλες Δυνάμεις σε εγγυητή της «ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας». Η τρομοκρατία ανάγεται σε «εθνική απειλή», με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οργάνωση, στον εξοπλισμό και το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Να επισημάνουμε ότι στις «ασύμμετρες απειλές», που, μετά τις 11 του Σεπτέμβρη 2001, καλούνται ν' αντιμετωπίσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, στα πλαίσια του γενικευμένου αντιτρομοκρατικού αγώνα, μπορούν να περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον «ευρωτρομονόμο», εκτός από τα τρομοκρατικά χτυπήματα και όποια άλλη ενέργεια και δραστηριότητα επιδιώκει «τη σοβαρή προσβολή ή την καταστροφή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών». Ο μηχανισμός αυτός των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποστολή την εσωτερική ασφάλεια, που αποκτά τη δική του αυτόνομη δομή, καταρτίζει τα επιχειρησιακά του σχέδια και συγκεντρώνει τα μέσα που είναι απαραίτητα για την αποστολή του.

Ασκήσεις εσωτερικής δράσης

Στα πλαίσια της προετοιμασίας της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων για αποστολές εσωτερικής ασφάλειας εντάσσεται και η πρώτη άσκηση καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, που πραγματοποιήθηκε στις 13 του Μάρτη 2002 στη Βέροια, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου. Πρόσχημα και μόνο γι' αυτή την εκτροπή στο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι οι νεοταξίτικου χαρακτήρα «επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης» και η προετοιμασία των στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» αμάχων πολιτών. Ωστόσο, η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις άρχισαν να εκπαιδεύονται ανοιχτά για καθαρά αστυνομικού χαρακτήρα επιχειρήσεις και για την αντιμετώπιση όχι στρατιωτικών δυνάμεων οποιασδήποτε μορφής - τακτικών ή ατάκτων - αλλά για την καταστολή διαδηλωτών και εν γένει «εσωτερικών απειλών». Και αυτό το ρόλο, βέβαια, από τη στιγμή που εκπαιδεύονται, θα μπορούν να τον παίζουν τόσο εκτός όσο και εντός Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πλαίσια της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 καταστρώνονται και τα σχετικά επιχειρησιακά τους σχέδια. Αυτά τα σενάρια αφορούν αποστολές αστυνομικού - κατασταλτικού χαρακτήρα. Εδώ προκύπτουν δύο πολύ σοβαρά ζητήματα: Το ένα είναι ότι συγκροτείται στρατιωτικός μηχανισμός, που προορίζεται για αποστολές οι οποίες έχουν σχέση με την εσωτερική ασφάλεια, πράγμα που παραπέμπει ξεκάθαρα στο παρελθόν, όταν και επίσημα στην αποστολή του Στρατού ήταν η αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού». Ο μηχανισμός αυτός δε δείχνει να είναι κάτι το προσωρινό που θα διαλυθεί την επομένη των Ολυμπιακών Αγώνων. Το άλλο αφορά στην εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που πλέον καλούνται να «αλληθωρίσουν» στο εσωτερικό, ενάντια στο λαό, δηλαδή.

Η μελέτη του ΓΕΣ

Στη συγκεκριμένη μελέτη του ΓΕΣ, για την οποία γίνεται λόγος, προβλέπεται η συγκρότηση μηχανισμού, που θα υποστηρίζεται από αυτοδύναμο κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, ο οποίος μηχανισμός θα λαμβάνει αποφάσεις και θα δρα έξω από τις «συνήθεις γραφειοκρατικές δομές». Ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να αναλαμβάνει ακόμα και προληπτική δράση πριν την εκδήλωση των «απειλών».

Η αποκαλυπτική αυτή μελέτη, για τα σχέδια που εξυφαίνονται, καταρτίστηκε από τη Διεύθυνση Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με θέμα «Ασύμμετρες απειλές και τρόποι αντιμετώπισής τους, στα πλαίσια της άμυνας της εθνικής επικράτειας (Homeland Secutity)» και παρουσιάστηκε στην πρώτη εξαμηνιαία σύνοδο, για το έτος 2003, της επιτροπής των βασικών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων της FINABEL (ανεπίσημος οργανισμός συνεργασίας σε επίπεδο Στρατών Ξηράς υπό τη διεύθυνση των αρχηγών ΓΕΣ των 10 ευρωπαϊκών χωρών - μελών του ΝΑΤΟ), που έγινε στις 13-17 Γενάρη 2003 υπό την ευθύνη του ΓΕΣ στη Θεσσαλονίκη.

Σε εφαρμογή κατευθύνσεων

Είναι προφανές ότι η εν λόγω μελέτη εκφράζει τις κατευθύνσεις που προωθούν τα αμερικανοΝΑΤΟικά επιτελεία και αποτελεί προάγγελο των ρυθμίσεων που θα ακολουθήσουν. Βασικά χαρακτηριστικά της μελέτης αυτής είναι:

- Το πεδίο δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά του Στρατού Ξηράς διευρύνεται σε πλήθος τομέων της εσωτερικής ζωής της χώρας.

- Προβλέπεται και προληπτική δράση για την αντιμετώπιση των «ασύμμετρων απειλών».

- Η δράση του Στρατού αυτονομείται, με τη συγκρότηση «στεγανών» μηχανισμών από τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μορφές των «ασύμμετρων απειλών» που καλείται, σύμφωνα με τη μελέτη, να αντιμετωπίσει ο Στρατός είναι: Ο θρησκευτικός Φανατισμός. Η Λαθρομετανάστευση. Η Τρομοκρατία. Το Οργανωμένο Εγκλημα. Ο Πληροφοριακός Πόλεμος - Κυβερνοπόλεμος. Ο Ηλεκτρονικός Πόλεμος. Οι Ψυχολογικές Επιχειρήσεις. Ως πιθανοί στόχοι των τρομοκρατικών ενεργειών αναφέρονται: Εγκαταστάσεις Παραγωγής Πετρελαιοειδών και Φυσικού Αερίου. Υποδομή Παροχής Νερού. Υποδομή παραγωγής και διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Υποδομή Επικοινωνιών και Συστημάτων Πληροφορικής. Υποδομή σε έργα που αφορούν στην Εθνική Αμυνα της Χώρας.

Υπάρχουν και οι «ψυχολογικές επιχειρήσεις», ως παράγοντας των «ασύμμετρων απειλών», που μετατρέπονται σε όχημα για την εσωτερική ανάμειξη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς, όπως αναφέρεται στη μελέτη, «συνιστούν κινδύνους, τόσο κατά του στρατού, όσο και κατά της κοινωνίας». Οπως επισημαίνεται: «Στρέφονται κατά του ηθικού, του στρατιωτικού ή πολιτικού ανθρώπινου δυναμικού της Χώρας, καλλιεργώντας τον ψίθυρο και διαδίδοντας φήμες. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας και πανικού. Ενθαρρύνουν τυχόν υπάρχουσες ομάδες (εθνικιστικές, θρησκευτικές, τρομοκρατικές), για πρόκληση δολιοφθορών. Πιθανοί Στόχοι Ψυχολογικών Επιχειρήσεων: Το πολιτικό και στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό της Χώρας».


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ