Κυριακή 2 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Γκέρχαρντ Σρέντερ

Γρηγοριάδης Κώστας

Εμφανίζεται συνήθως «κομίζοντας κλάδο ελαίας». Στάση που υιοθετήθηκε αρχικώς στις γερμανικές εκλογές. Το γεγονός ότι μπόρεσε να ανατρέψει τις τάσεις και να κερδίσει τις εκλογές ήταν σαφέστατο μήνυμα προς τις δυνάμεις εντός της Ευρώπης και πέραν του Ατλαντικού ότι η γερμανική κυρίαρχη τάξη που ουσιαστικά εξουσιάζει και κυβερνά όχι μόνο τη Γερμανία, δεν επιθυμεί μία πολεμική σύρραξη στο Ιράκ, όπου ενδέχεται να διακυβευτούν τα δικά της άμεσα και μελλοντικά οφέλη.

Ετσι, παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, τόσο που το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να μην αποκλείεται, εξακολουθεί να διατηρεί το αντιπολεμικό του προφίλ, ενώ εσχάτως ο ρόλος του διευρύνθηκε, αφού μαζί με το Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ συνιστούν το δίδυμο των «ειρηνοποιών». Σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο τη στάση του, τη στιγμή που εσωτερικές αντιθέσεις είχαν οξυνθεί τόσο που δεν μπορούσαν να αποκρυβούν, με τη διακήρυξη των οκτώ Ευρωπαίων για τη στήριξη των σχεδίων Μπους, διαμήνυσε: «Ακόμα και με την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ αντιτιθέμεθα σε επέμβαση στο Ιράκ».

Από την άλλη πλευρά παρέχει έμμεση στήριξη, απαντώντας θετικά στις ΗΠΑ αναφορικά στη χρήση των βάσεων και του εναέριου χώρου, διότι «δεν μπορεί να πράξει αλλιώς». Και είναι αληθές. Οχι νομικά, καθώς βάσει του συντάγματος επισήμως μπορεί να αρνηθεί τη χρήση του εναέριου χώρου για οποιοδήποτε μελλοντικό πόλεμο κατά του Ιράκ ή άλλης χώρας, αλλά για να παραμείνει μέσα στο παιχνίδι...


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ