Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοσιεύματα του Τύπου

H «Καθημερινή» αναφέρει ότι με τη σύλληψη του Χρ. Τσιγαρίδα κλείνει ο κύκλος των συλλήψεων για τον «ΕΛΑ». Σύμφωνα, δε, με τις διωκτικές αρχές δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για άλλους. Μάλιστα, κάνει λόγο για «ιστορική εκκαθάριση» και υπογραμμίζει ότι οι επικεφαλής των ερευνών κάνουν λόγο και για αλλά δυο στελέχη για τα οποία δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις. Παράλληλα, αναφέρει πως στη «δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος των συλληφθέντων, δε γίνεται χρήση των αρχείων της "Στάζι", ούτε αναφορά σε αυτά».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνεχίζονται για τη συλλογή στοιχείων και για άλλα άτομα που φέρονται ότι εμπλέκονταν στις δραστηριότητες της οργάνωσης. Οι αστυνομικοί γνωρίζουν για 87 άτομα που πέρασαν από τον ΕΛΑ στην 20ετή δράση της οργάνωσης (1975-1995), αλλά μόνο για περίπου 20 υπάρχουν ενδείξεις και για τα οποία δεν μπορεί μέχρι στιγμής να στοιχειοθετηθεί κατηγορία.

Η «Ελευθεροτυπία» αναφερόμενη στην αποχώρηση του Χρ. Τσιγαρίδα από τον «ΕΛΑ» το 1991, αναφέρει ότι «μετά τη συγχώνευσή του με την οργάνωση "1η Μάη" το 1990, ο ΕΛΑ έδειξε να σκληραίνει την πρακτική του και να βαδίζει στη λογική της 17Ν. Κατεύθυνση με την οποία μπορεί να μη συμφωνούσαν αρκετοί, μεταξύ των οποίων και ο Χ. Τσιγαρίδας». Για τα αρχεία της «Στάζι» ισχυρίζεται πως οι φάκελοι παραλήφθηκαν χωρίς τις τυπικές διαδικασίες το 1993 από τον υποστράτηγο της ΕΛΑΣ, Μ. Νηστικάκη, ενώ με την κυβερνητική αλλαγή αυτά χάθηκαν από τα συρτάρια των Αρχών και υπήρξε προφορική ενημέρωση του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Στ. Παπαθεμελή, από υποστράτηγο. «Κάποιοι, όμως, είχαν διοχετεύσει φωτοτυπίες των στοιχείων σε δημοσιογράφους και άλλους παράγοντες».

Τα «Νέα» αναφέρονται στην κατάθεση του πρώην κοινοτάρχη της Κιμώλου, Γιάννη Βεντούρη. Σε αυτήν ισχυρίζεται ότι η πρώην σύζυγος του Αγγελέτου Κανά, Σοφία Κυριακίδη, του είχε πει πως ο πρώην σύζυγός της από τη μεταπολίτευση και μετά ήταν μέλος του «ΕΛΑ». Επίσης, του είχε αποκαλύψει ότι στην ίδια οργάνωση μετείχε ο Χρ. Τσιγαρίδας και ο Γιάννης Σερίφης. Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του στις διωκτικές αρχές υποστηρίζει ότι το 1976-1977, ο Α. Κανάς, του είχε δώσει δυο - τρία τεύχη του περιοδικού του «ΕΛΑ», «Αντιπληροφόρηση».

Το «Βήμα» σε ανυπόγραφο άρθρο του υποστηρίζει ότι «οι διωκτικές αρχές γνωρίζουν κάθε τετράγωνο του σταυρόλεξου του "ΕΛΑ" εδώ κι έναν περίπου χρόνο, αρκετούς μήνες προτού σκάσει η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού. Οι πληροφορίες θέλουν έναν άνθρωπο που διαδραμάτισε ιστορικό ρόλο στη γένεση του "ΕΛΑ" και στο συντονισμό της δράσης του, έναν δηλαδή από τους "παππούδες" της οργάνωσης, να έχει "μιλήσει" στις αρχές δίνοντας όλο το περίγραμμα του φαινομένου της τρομοκρατίας στην Ελλάδα από το 1975 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990». Μάλιστα, «φωτογραφίζεται» άτομο που είχε βρεθεί στο στόχαστρο ξένων μυστικών υπηρεσιών από το 1988, όταν έπεσαν στα χέρια τους στοιχεία για τις διασυνδέσεις του με τον τρομοκράτη Κάρλος και άλλες διεθνείς οργανώσεις. Προκάλεσε το ενδιαφέρον των αρχών της χώρας το 1990 και είχε τεθεί σε παρακολούθηση.

Το «Εθνος» υποστηρίζει ότι «ο Χρ. Τσιγαρίδας, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομική πηγή, θεωρείται από τους πρωτεργάτες της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, που αποφάσισαν και οργάνωσαν τη συνέχιση της ένοπλης πάλης μετά τη δικτατορία».

Η «Απογευματινή» υποστηρίζει ότι πρόσωπα που έχουν καταθέσει στις αρχές, έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Γράφει, επίσης, ότι μια γυναίκα που ήταν σύντροφος του Ε. Λ. ο οποίος αυτοκτόνησε το 1996 στην Αίγινα, έχει καταθέσει στις Αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ