Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Πέφτουν ακόμη και οι ονομαστικοί μισθοί

Απίστευτη κυβερνητική μεθόδευση. Πριν καλά καλά ανακοινώσουν την εισοδηματική πολιτική, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο χάνουν από τους μισθούς τους 11,73 ευρώ

Ιδού το τεκμήριο της νέας κυβερνητικής πρόκλησης. Για ίδιες ακριβώς αποδοχές οι κρατήσεις για το Ταμείο Συντάξεων από 65,59 ευρώ το Γενάρη, πετάχτηκαν στα 77,33 ευρώ!
Ιδού το τεκμήριο της νέας κυβερνητικής πρόκλησης. Για ίδιες ακριβώς αποδοχές οι κρατήσεις για το Ταμείο Συντάξεων από 65,59 ευρώ το Γενάρη, πετάχτηκαν στα 77,33 ευρώ!
Μειωμένο μισθό τουλάχιστον κατά 11,73 ευρώ παίρνουν εδώ και λίγες μέρες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο. Η κυβερνητική πολιτική εμπαιγμού και πρόκλησης των εργαζομένων οδηγεί πλέον και στον παραλογισμό αντί να δοθούν πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές τους, που έτσι κι αλλιώς ροκανίζονται από τον καλπάζοντα πληθωρισμό, να έρχονται (οι μισθωτοί του δημοσίου στην προκειμένη περίπτωση) αντιμέτωποι με την εφαρμογή των ρυθμίσεων του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, που προβλέπει πρόσθετες κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που διαπίστωσαν ακόμη μεγαλύτερη μείωση μισθού, καθώς ορισμένα λογιστήρια έσπευσαν μεν να αυξήσουν τις παρακρατήσεις για τα Ταμεία, δεν προσάρμοσαν όμως την παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών στη νέα φορολογική κλίμακα. Ετσι, σε μια περίοδο που η θέση των εργαζομένων γίνεται ακόμα πιο δυσμενής, η κυβέρνηση επιχειρεί να εισαγάγει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης στο δημόσιο, οι παροχές για όλους τους τομείς της Κοινωνικής Πρόνοιας και της Παιδείας πετσοκόβονται, σε μέρες που οι εργαζόμενοι πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα, η κυβέρνηση προχωρά σε μια απροσχημάτιστη περικοπή των ονομαστικών μισθών τους. Η όλη υπόθεση έχει ως εξής:

Στον ασφαλιστικό νόμο 3029/2002 η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να «χρυσώσει το χάπι» από τη δραματική μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων του δημοσίου, είχε ανακοινώσει αύξηση του συντάξιμου μισθού κατά 176 ευρώ. Επειδή όμως παράλληλα επιδίωκε και την αύξηση των εισφορών προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά της για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι το ποσό αυτό των 176 ευρώ «υπόκειται, από 1ης Ιανουαρίου 2003, σε όλες τις ασφαλιστικές εισφορές». Η ...κανονική εφαρμογή αυτής της διάταξης θα σήμαινε ότι οι κρατήσεις θα ήταν γύρω στο 20% επί των 176 ευρώ, δηλαδή περίπου 30 ευρώ. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι σε περίπτωση που σημειωνόταν μια τέτοια μείωση των ονομαστικών μισθών, θα προκαλούνταν τεράστια κατακραυγή και αντίδραση έναντι της κυβέρνησης. Οπως προκύπτει από πληροφορίες αρμόδιων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, «μέχρι στιγμής έχει επιλεγεί η λύση οι πρόσθετες κρατήσεις να αφορούν μόνον τις εισφορές για ταμείο σύνταξης που είναι 6,67%». Με βάση αυτή τη λογική οι πρόσθετες κρατήσεις είναι της τάξης των 11,73 ευρώ.

Μειωμένο ονομαστικό μισθό, σε σχέση με την 31η του Δεκέμβρη, θα παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι να συνταχτούν οι υπουργικές αποφάσεις για τη φετινή εισοδηματική πολιτική, κάτι που συνήθως γίνεται γύρω στον Απρίλη- Μάη. Μετά, όταν ψηφιστεί η απόφαση αυτή στη Βουλή, ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί κατά περίπτωση να διαπιστώσει την τελική ζημιά που θα προκύψει στο εισόδημά του από τις κυβερνητικές επιλογές. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων δε θα καταφέρουν καν να «ισοφαρίσουν» τη μείωση των 11,73 ευρώ από την όποια αύξηση δοθεί.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι τελικά θα ισχύσει για τις πρόσθετες ασφαλιστικές κρατήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ν. Χριστοδουλάκης προχτές προχώρησε σε μια γενικόλογη αναφορά πως «θα υπάρχει μια αναπλήρωση ενός μέρους των κρατήσεων αυτών», αλλά ο ίδιος επίσης είπε ότι «σε καμιά κατηγορία υπαλλήλων δε σημειώνεται μείωση των πληρωτέων αποδοχών». Αν το πρώτο μέρος της δήλωσης έχει την ίδια αξία όσο και το δεύτερο, που ήδη διαψεύδεται στην πράξη, γίνεται κατανοητό ότι μόνον όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες θα μπορεί να βγει κάποιο συμπέρασμα. Πάντως, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, αναπλήρωση των πρόσθετων κρατήσεων δεν προβλέπεται για όσους εργαζόμενους πήραν πέρσι το δραχμικό μηνιαίο επίδομα των 60.000 δραχμών, αλλά ούτε και για εκείνους που δεν το πήραν. Κάλυψη προβλέπεται μόνο για όσους πήραν μικρότερο επίδομα και αναφέρεται ότι θα καλύπτει τη διαφορά μέχρι τις 60.000 δραχμές.

Στο μεταξύ, σε θέατρο του παραλόγου εξελίσσεται η ιστορία της εισοδηματικής πολιτικής που ανακοίνωσε προχτές ο Ν. Χριστοδουλάκης, αφού ούτε χτες αξιώθηκε κάποιος από την κυβέρνηση να ενημερώσει τους εργαζόμενους με ακρίβεια για το πώς θα εξελιχθούν φέτος οι μισθοί στο δημόσιο. Σ' αυτά τα πλαίσια, εντύπωση και πάμπολλα ερωτήματα προκαλεί η στάση του Ν. Χριστοδουλάκη και των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, που ενώ έχουν βομβαρδίσει με προπαγανδιστικούς - και «μαγειρεμένους» - πίνακες τα Μέσα Ενημέρωσης, αρνούνται να δημοσιοποιήσουν το πώς θα διαμορφωθεί με τη νέα εισοδηματική πολιτική το 36ο κλιμάκιο μισθοδοσίας, βάσει του οποίου προσαρμόζονται οι μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων...


Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ