Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΠΓΔΜ
Βλέπουν νέα ένταση από παλιές εστίες αυτονομιστών...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Εντονες ανησυχίες για την επανεμφάνιση της δράσης Αλβανών (υποτιθέμενα πρώην) αυτονομιστών σε νότια Σερβία, ΠΓΔΜ και Κοσσυφοπέδιο εκφράζουν τις τελευταίες μέρες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σε Βελιγράδι και Σκόπια.

Μετά την προ ολίγων ημερών σύλληψη επτά Αλβανών και την κατάσχεση μεγάλου φορτίου παράνομων όπλων και πυρομαχικών σε δύο περιοχές της Νότιας Σερβίας, χτες, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόισα Τσόβιτς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις κινήσεις Αλβανών αυτονομιστών ιδιαίτερα σε περιοχές της Σερβίας που βρίσκονται στα όρια με το Κοσσυφοπέδιο, ανακοινώνοντας τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αποτροπή κύματος Αλβανών ενόπλων στη νότια Σερβία. Κάλεσε μάλιστα άμεσα την ύπατη διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο να ελέγξει την «τεταμένη», όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση και να αναλάβει σχετική δράση...

O επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Ρόμπερτ Πέντλοου όχι μόνον συμμερίστηκε, αλλά επιβεβαίωσε τις ανησυχίες του Βελιγραδίου, ενημερώνοντας τις σερβικές αρχές πως στις πόλεις Γκνίλανε και Κόσοβσκα Καμέμνιτσα συγκεντρώνονται ομάδες ένοπλων νεαρών με σκοπό να εισβάλουν στη νότια Σερβία. Κάτι το οποίο αρνήθηκε χτες εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, με το «αφοπλιστικό επιχείρημα» πως δεν υπάρχει θέμα, γιατί οι οργανώσεις Αλβανών αυτονομιστών (ΟΥΤΣΕΚΑ, ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ κ.λπ) «έχουν διαλυθεί»!

Φαίνεται πως η διοίκηση του ΟΗΕ στην Πρίστινα δε διαβάζει ούτε εφημερίδες του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες τις τελευταίες μέρες δημοσιεύουν εκτενή ρεπορτάζ αναφορικά με την κινητικότητα αυτονομιστών σ' όλες τις αλβανοκατοικούμενες περιοχές των Βαλκανίων...

Το πρακτορείο ειδήσεων «Κοσόβα Πρες» μετέδιδε προχτές δήλωση στελέχους του «Αλβανικού Εθνικού Μετώπου» (νεοσύστατη οργάνωση με ρόλο «συντονιστή» της ενδεχόμενης νέας δράσης όλων των αυτονομιστικών οργανώσεων των Αλβανών στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας) σύμφωνα με την οποία ο ένοπλος αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την ενοποίηση όλων των περιοχών που κατοικούνται από Αλβανούς. Αλλη εφημερίδα, η «ΕΠΟΚΑ ΕΡΕ» μετέφερε δήλωση «ηγετικού στελέχους» του λεγόμενου «Αλβανικού Εθνικού Στρατού» σύμφωνα με την οποία η οργάνωσή του «δρα σε όλες τις αλβανικές περιοχές που σφετερίζονται οι Σέρβοι, Μακεδόνες, Μαυροβούνιοι και Ελληνες ορθόδοξοι»...

Τα Σκόπια επαγρυπνούν...

Η ίδια τεταμένη κατάσταση φαίνεται να επικρατεί και στην ΠΓΔΜ, με τον υπουργό Αμυνας της χώρας, Βλάντο Μπόσκοφσκι, να λέει χτες σε επιτροπή ασφάλειας της Βουλής τα ακόλουθα: «Δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα ένοπλων επεισοδίων στα οποία θα πρέπει να απαντήσουμε με βία... Δεν αποκλείω... την αποσταθεροποίηση στην περιοχή»!

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι έκανε την ακόλουθη δήλωση - προειδοποίηση: «Πρέπει να είμαστε σε κατάσταση επαγρύπνησης... κανείς δεν μπορεί να μας δώσει εγγυήσεις ασφαλείας».

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών», Αρμπέν Τζαφέρι, ανακοίνωσε πως δε θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση αρχηγών κομμάτων της συμφωνίας της Αχρίδας, διαμαρτυρόμενος μ' αυτόν τον τρόπο, για «καταπάτηση της συμφωνίας». Ο Τζαφέρι κατηγόρησε ακόμη τις αρχές της ΠΓΔΜ λέγοντας πως τελευταία έχει ξεκινήσει εκστρατεία δίωξης Αλβανών πρώην αυτονομιστών παρά τη χορήγηση γενικής αμνηστίας στα μέλη του πρώην «Απελευθερωτικού Εθνικού Στρατού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ