Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ο αρχηγός της CIA «προβλέπει»...

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αύξηση της πολιτικής βίας στη Βενεζουέλα, εξαιτίας των διαμετρικά αντίθετων θέσεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, «προβλέπει» ο αρχηγός της CIA, Τζορτζ Τένετ.

Τι προβλέψεις αυτές μάλιστα ο Τένετ τις εξέθεσε, καταθέτοντας την Τετάρτη στην Επιτροπή Μυστικών Πληροφοριών και Υπηρεσιών της Γερουσίας, που είχε ως αντικείμενο τη συνολική παραγωγή και εξαγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας, ενώπιον του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ και των σχεδιασμών της αμερικανικής κυβέρνησης για χρήση των αποθεματικών των Ηνωμένων Πολιτειών, πριν καν τον πόλεμο, εξαιτίας της πολύ υψηλής τιμής του βαρελιού μπρεντ, που ταλανίζει ακόμη περισσότερο την ασθμαίνουσα αμερικανική οικονομία. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο χρήσης των αποθεματικών, διαφωνούν αναλυτές, τότε οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση, ειδικά εάν ο πόλεμος διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα...

Εκτός από «προβλέψεις», ο Τένετ παραδέχτηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην κρατική εταιρία πετρελαίου PdVSA έχει επιστρέψει, εντούτοις προειδοποίησε ότι η εξομάλυνση της παραγωγής και της εξαγωγής εκ μέρους της Βενεζουέλας, θα αργήσει να επιστρέψει στα πρότερα επίπεδα, δηλαδή πριν την «απεργία», αφού ο τρίτος κατά σειρά προμηθευτής πετρελαίου των ΗΠΑ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα με δύο κύρια διυλιστήρια, το El Palito στο Καραμπόμπο και το Falcon στον Παραγουάνα.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με το πρόεδρο της PdVSA, η παραγωγή στη Βενεζουέλα επανέρχεται και αυτή τη στιγμή κυμαίνεται περίπου στα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Εντούτοις, η κυβέρνηση και η διοίκηση της PdVSA έχει προχωρήσει στην άρση ορισμένων όρων των συμβολαίων με ξένες πετρελαϊκές εταιρίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πρωτίστως οι εσωτερικές ανάγκες και η κρίση που προκλήθηκε με την «απεργία», μειώνοντας τις εξαγωγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ