Σάββατο 15 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νεο-μακαρθισμός στο Χόλιγουντ

Associated Press

«Χοντραίνει» η κόντρα στο Χόλιγουντ μεταξύ της κινηματογραφικής βιομηχανίας και των... «άτακτων» παιδιών της που καταγγέλλουν τον πόλεμο στο Ιράκ. Σύμφωνα με γερμανική ιστοσελίδα που επικαλείται το περιοδικό «Βάριετι», στην τελετή απονομής των «Οσκαρ» στα τέλη του ερχόμενου Μάρτη, δεν προσκλήθηκαν να παραβρεθούν οι ηθοποιοί, Τζορτζ Κλούνεϊ, Σούζαν Σάραντον, Σον Πεν, Ντάστιν Χόφμαν και Ρίτσαρντ Γκιρ.

Οι παραπάνω, μαζί με πολλούς άλλους «σταρ» του Χόλιγουντ, είτε με δηλώσεις τους, είτε με την παρουσία τους σε διάφορες εκδηλώσεις κατά του πολέμου, μπαίνουν στη «μαύρη» λίστα του νεο - μακαρθισμού που έχει επιβληθεί στη μεγαλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία του πλανήτη. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Κινηματογράφου των ΗΠΑ (του φορέα που απονέμει τα «Οσκαρ») παραδέχτηκε ότι δεν προσκλήθηκαν οι παραπάνω, αλλά είπε πως το γεγονός είναι «άσχετο» με τις πολιτικές θέσεις τους. Ολως «τυχαίως» πάντως, προσκλήθηκαν άλλοι «σταρ», όπως η Μεγκ Ράιαν και ο Ντένζελ Ουάσιγκτον, οι οποίοι δεν «ασχολήθηκαν» με το θέμα του πολέμου.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ο Δημήτρης Δανίκας στα χτεσινά «Νέα», σαφώς κατά του πολέμου και της κυβέρνησης Μπους τάχθηκε ο γνωστός Αμερικανός σκηνοθέτης Σπάικ Λι και ο ηθοποιός Εντουαρντ Νόρτον. Ο τελευταίος πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Λι, «Η 25η ώρα» που θεωρήθηκε η καλύτερη στο Φεστιβάλ Βερολίνου, αλλά δεν είναι καν υποψήφια για «Οσκαρ». Καθόλου περίεργο αν κρίνουμε από τη δήλωση του Σπάικ Λι: «Πρώτον, ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας δεν έχει καμία μα απολύτως καμία σχέση με το Ιράκ και τον Σαντάμ. Δεύτερον, ως Αμερικανός πολίτης αισθάνομαι την ανάγκη να δηλώσω πως δεν υπάρχει τίποτα που να με χωρίζει απ' αυτό το λαό. Τρίτον, αυτός ο τύπος κατ' αρχήν δε θα 'πρεπε να ζεσταίνει τον πισινό του στον θώκο του Προέδρου των ΗΠΑ. Τέταρτον, εξελέγη με νοθεία και άλλα δικαστικά κόλπα. Και πέμπτον - το πιο λυπηρό - φοβάμαι πολύ πως θα επανεκλεγεί με την ίδια καλπονοθεία. That fucking family των Μπους (σ.σ. η φράση δεν μπορεί να μεταφραστεί και οι αγγλόφωνοι αναγνώστες του «Ρ» θα καταλάβουν γιατί, πάντως πρόκειται για βρισιά) έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες πληγές που τρώνε τα σωθικά της Αμερικής τα τελευταία χρόνια. Εχετε δει ένα αριστούργημα που λέγεται "Ακήρυχτος πόλεμος"; Ε, αν το δείτε, θα καταλάβετε την ουσία και τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η αμερικανική κοινωνία. Βία, βία, βία». Ο Νόρτον πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «η σημερινή κατάσταση με κάνει να ντρέπομαι για την κυβέρνησή μου».

Να σημειωθεί επίσης, ότι ο Σον Πεν (θυμίζουμε πως επισκέφτηκε πρόσφατα το Ιράκ και έκανε σκληρές δηλώσεις εναντίον των ΗΠΑ) εκδιώχθηκε από το «καστ» της νέας ταινίας στην οποία θα πρωταγωνιστούσε, ακριβώς λόγω της στάσης του απέναντι στον πόλεμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εφυγε» από τη ζωή ο Κερκ Ντάγκλας (2020-02-07 00:00:00.0)
Βραδινές... ιστορίες (2012-01-04 00:00:00.0)
Σχεδίασε... την «Αποκάλυψη τώρα»! (2005-11-12 00:00:00.0)
Στη «σκιά» του πολέμου (2004-03-02 00:00:00.0)
Τρεις Ελληνες στη 51η «Μπερλινάλε» (2001-01-23 00:00:00.0)
Υποψήφιοι για «Οσκαρ» (2000-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ