Τρίτη 23 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τρεις Ελληνες στη 51η «Μπερλινάλε»

Από τους «Κλειστούς δρόμους» του Σταύρου Ιωάννου
Από τους «Κλειστούς δρόμους» του Σταύρου Ιωάννου
Ταινίες τριών Ελλήνων σκηνοθετών συμμετέχουν στην 51η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, ενώ συνολικά 24 ταινίες διεκδικούν τη φετινή «Χρυσή Αρκτο». Το διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει τέσσερις αμερικανικές ταινίες, πέντε ασιατικές, 13 ευρωπαϊκές, μία από την Αργεντινή και μία αφρικανική.

Οι αμερικανικές ταινίες που διεκδικούν τη «Χρυσή Αρκτο» είναι οι: «Bamboozled» του Σπάικ Λι, «Traffic» - η πολυσυζητημένη ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ, «The Pledge» του Σον Πεν, με τον Τζακ Νίκολσον και «Finding Forrester» του Γκας βαν Σαντ, με τον Σον Κόνερι.

Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές είναι και η ελληνογερμανική παραγωγή «My Sweet Home», σε σκηνοθεσία του πρωτοεμφανιζόμενου ΦίλιππαΤσίτου. Από τις άλλες ευρωπαϊκές παραγωγές του διαγωνιστικού της «Μπερλινάλε», σημειώνουμε τις: «Felix et Lola» του Πατρίς Λεκόντ, «Intimacy» του Πατρίς Σερό, «A ma soeur» της Κατρίν Μπρεϊγιά. Από την Ιταλία, ο Τζουζέπε Τορνατόρε παρουσιάζει τη «Μαλένα», με πρωταγωνίστρια τη Μόνικα Μπελούτσι - συμμετέχει, επίσης, στο «Le fate ignoranti» του Φέρζαν Οζπετεκ. Υποψήφιες, επίσης, είναι οι ταινίες: «Chocolat» του Λάσε Χάλστρομ, με τη Ζιλιέτ Μπινός, που ήδη μπήκε στις υποψηφιότητες για τις φετινές «Χρυσές Σφαίρες». «The claim» του Βρετανού Μάικλ Γουίντερμποτομ («Τζουντ»). «Ράφτης του Παναμά» του Τζον Μπούρμαν (από το ομώνυμο βιβλίο του Τζον λε Καρέ). Ο Μάικ Νίκολς συμμετέχει με την ταινία «Wit» (πρωταγωνίστρια η Εμα Τόμσον), η Δανέζα Λόνε Σέρφινγκ με το «Ιταλικά για πρωτάρηδες». Το «Εσύ είσαι αυτός» του Ισπανού Χοσέ Λουίς Γκαρσί και η ταινία «Weiser» του Πολωνού Βόιτσεκ Μαρντέφσκι.

Συμμετέχουν επίσης οι ασιατικές ταινίες:«Inugami» του Μασάτο Χαράντα, «Ποδήλατα του Πεκίνου» του Γουάνγκ Ξιάο Σουάι, «Betlnut beauty» του Λινγκ Τσιν Σεν, «Joint security area» του Παρκ Τσαν Γουκ και «Χλόη» του Γκο Ρίχου. Και οι Λουκρέσια Μαρτέλ (Αργεντινή) και Ρασίντ Μπουτσαρέμπ (Αλγερία), με τις ταινίες «La cinaga» και «Μικρή Σενεγάλη», αντίστοιχα.

Τέλος οι άλλες δύο ελληνικές συμμετοχές είναι: Η ταινία «Κλειστοί δρόμοι» του Σταύρου Ιωάννου, στο «Πανόραμα» και το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Καρακέπελη «Το σπίτι του Κάιν», στο «Φόρουμ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ