Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Μουσική
Τα μεγάλα προβλήματα των Κρατικών μας Ορχηστρών

Σε κάθε προεκλογική περίοδο, τα κόμματα του δικομματισμού σπαταλούν τεράστια χρηματικά ποσά.

Για το γνωστό σε όλους «Μιλένιουμ», ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια, χρήματα πεταμένα στους σκουπιδοτενεκέδες των εφήμερων έργων βιτρίνας.

Ενώ, λοιπόν, μεγάλα ποσά θυσιάζονται για τα μάτια μας μόνο, οι Ελληνικές Κρατικές Συμφωνικές Ορχήστρες αντιμετωπίζουν, πρωτάκουστα, για τα ευρωπαϊκά πολιτιστικά δεδομένα, προβλήματα.

***

ΗΚρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) είναι πλέον 107 ετών καλλιτεχνικός οργανισμός και δεν έχει ιδιόκτητη στέγη. Η προβολή του έργου της είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Στερείται δισκογραφίας, χρειάζεται μόνιμους μουσικούς με ικανοποιητικούς μισθούς και γενναία οικονομική υποστήριξη από την πολιτεία.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) αντιμετωπίζει και αυτή μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα. Πρέπει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να στελεχωθεί από μόνιμο προσωπικό, μουσικό και διοικητικό. Πολιτισμός με υποβαθμισμένες από το κράτος ορχήστρες δε γίνεται.

Είχαν απόλυτο δίκιο τα μέλη του Συλλόγου Μουσικών Υπαλλήλων της ΚΟΑ, όταν ανέφεραν σε κείμενό τους τα εξής: «Θεωρούμε τη χρόνια αδιαφορία των υπευθύνων ολοκληρωτικά ανάξια της εκατόχρονης και πλέον ιστορίας και του ονόματος της ΚΟΑ και μειωτική για τους μετακληθέντες καλλιτέχνες και το κοινό, που στηρίζει την ορχήστρα με την παρουσία του».


Γιώργος ΜΗΝΑΣ Συνθέτης - Μουσικός


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ