Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Επανεμφανίζουν» (και) τον Μουλά Ομάρ

ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Η επανεμφάνιση του... περιοδεύοντος θιάσου των πρώην ευνοούμενων και νυν «εχθρών» των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ολοκληρώθηκε χτες με τη δημοσιοποίηση, από πλευράς του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος», ανυπόγραφης δήλωσης που φέρεται να ανήκει στον ηγέτη του κινήματος των Ταλιμπάν, Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, με την οποία καλεί για «ιερό πόλεμο κατά των Αμερικανών και της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης» και απειλεί ότι όσοι στοιχίζονται με αυτούς θα τιμωρούνται με θάνατο.

«Απαιτούμε οι μουσουλμάνοι του Αφγανιστάν να εγκαταλείψουν τις τάξεις της Αμερικής και των σταυροφόρων, και ν' αρχίσουν τζιχάντ κατά των Αμερικανών και των συμμάχων τους», αναφέρεται στο μήνυμα, που είναι γραμμένο στη γλώσσα Παστού και δημοσιεύτηκε σε πολλές εφημερίδες της Πεσαβάρ και αντίγραφό της βρέθηκε στην κατοχή του «Ασοσιέιτεντ Πρες» - που μετέδωσε το απόσπασμα, προσθέτοντας ότι «η αυθεντικότητά του δεν μπορεί να επαληθευτεί». Το μήνυμα κάνει λόγο για φάτβα, απόφαση 1.600 μουσουλμάνων κληρικών, που αναφέρει ότι «όσοι συνεργάζονται με τον άπιστο εισβολέα και μάχονται μαζί του αξίζουν να πεθάνουν».

Ο Ομάρ, ο οποίος παραμένει «ασύλληπτος» από τους Αμερικανούς, «εμφανίζεται» ελάχιστες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση δήλωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος φερόταν να καλεί επίσης για «ιερό πόλεμο κατά των ΗΠΑ που ετοιμάζονται να εισβάλουν στο Ιράκ και του Σαντάμ Χουσεΐν» - η τελευταία αναφορά απαλείφτηκε για ευνόητους λόγους από τα ρεπορτάζ των αμερικανικών ΜΜΕ.

Στις συνεχιζόμενες μάχες που διεξάγουν αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν εναντίον ενόπλων, τις τελευταίες ημέρες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 30 άμαχοι, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ