Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας

Προς ευρεία στρατιωτική εισβολή στη Γάζα φαίνεται ότι προσανατολίζεται ο ισραηλινός στρατός

Παλαιστίνια «επιτίθεται» με πέτρα ενάντια στο τανκ του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Παλαιστίνια «επιτίθεται» με πέτρα ενάντια στο τανκ του ισραηλινού στρατού
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Στο αίμα βάφτηκε και αυτό το Σαββατοκύριακο στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ, για άλλη μια φορά, έντονη είναι η αίσθηση ότι ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για ευρεία επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας, η οποία αποτέλεσε και το κύριο θέατρο των συγκρούσεων. Δεκατρείς Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, όπως και 4 Ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ αρκετοί άλλοι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, μέσα σε περίπου 48 ώρες, ρίχνοντας «λάδι» στην, ήδη, τεταμένη κατάσταση, λίγο πριν πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη, για χτες το βράδυ, συνάντηση Παλαιστινίων και Ισραηλινών αξιωματούχων με εκπροσώπους του διαμεσολαβητικού «κουαρτέτου», στο Λονδίνο.

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέκλυσαν, χτες, τους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Γάζας, όπου τα καταστήματα έμειναν κλειστά σε ένδειξη πένθους, για να συνοδεύσουν στην τελευταία τους κατοικία τα 6 στελέχη της «Ιζεντίμ αλ Κασάμ», του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», που σκοτώθηκαν, την Κυριακή, από έκρηξη. Η «Χαμάς» ανακοίνωσε ότι τα 6 μέλη της βρίσκονταν σε ανοιχτό χώρο κοντά στη συνοικία αλ Ζαϊτούν, και περιεργάζονταν ένα μικρό ανεμόπτερο όταν αυτό εξερράγη. Ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίζι, ηγετικό στέλεχος της «Χαμάς», υποστήριξε ότι για την έκρηξη ευθύνεται ισραηλινό κατασκοπευτικό αεροσκάφος που βρισκόταν στην περιοχή εκείνη τη στιγμή και απείλησε με τις «σκληρότερες επιθέσεις» το Ισραήλ. Με εκδίκηση προειδοποίησαν και οι οργανώσεις «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσα» και της «Τζιχάντ».

Παιδιά των Παλαιστινίων περπατούν ανάμεσα στα ερείπια των σπιτιών τους...

Associated Press

Παιδιά των Παλαιστινίων περπατούν ανάμεσα στα ερείπια των σπιτιών τους...
Λίγες ώρες πριν από την κηδεία των 6 μελών της «Χαμάς», 40 ισραηλινά ελικόπτερα, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, εισέβαλαν στη συνοικία Μπέιτ Λαχίγια και Σέικ Ραντουάν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σημειώθηκαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών με ενόπλους Παλαιστινίους, ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα ανατίναξαν, τελικά, το σπίτι ενός μέλους της «Χαμάς». Από τις μάχες σκοτώθηκαν 2 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 5. Επίσης, αργά το βράδυ της Κυριακής, σε σφοδρές μάχες που ξέσπασαν στην πόλη Νάμπλους, της Δ. Οχθης, σκοτώθηκαν άλλοι 3 Παλαιστίνιοι.

Αργά, χτες, το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι Ισραηλινοί στρατιώτες που ήταν καμουφλαρισμένοι ως Παλαιστίνιοι έμποροι λαχανικών σκότωσαν σε ενέδρα τον Ριάντ Αμπού Ζαΐντ, ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Ζαΐντ επέβαινε στο αυτοκίνητό του, μαζί με δύο σωματοφύλακες, και βρισκόταν στην παραλιακή οδό της πόλης της Γάζας. Εγινε μάχη, κατά την οποία, ο Ζαΐντ τραυματίστηκε θανάσιμα. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες υποστήριζαν ότι τόσο τον Ζαΐντ, όσο και τους δύο σωματοφύλακές του (τον έναν νεκρό και τον δεύτερο, πιθανότατα, τραυματία) τους παρέλαβαν ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα και τους μετέφεραν σε ισραηλινό έδαφος, καθώς στόχος του ισραηλινού στρατού ήταν ο Ζαΐντ να συλληφθεί ζωντανός.

Σχέδια ευρείας εισβολής

Τις αλλεπάλληλες ισραηλινές επιδρομές και επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας φέρεται να πυροδότησε η ανατίναξη ενός ισραηλινού τανκ, το Σάββατο το πρωί, στη βόρεια Γάζα από νάρκη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 4 Ισραηλινοί στρατιώτες του πληρώματος. Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβε η «Χαμάς». Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, προειδοποίησε ότι «ο ισραηλινός στρατός θα πλήξει πολύ σκληρά τη "Χαμάς", όπου και αν βρίσκεται». Ανάλογου περιεχομένου ήταν και η χτεσινή δήλωση του συμβούλου του Αριέλ Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, ο οποίος τόνιζε ότι «για τη "Χαμάς" δε θα υπάρξει καταφύγιο και σωτηρία, πουθενά, ούτε στη Γάζα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χααρέτζ», η οποία επικαλείται ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματικούς, ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται, ήδη, για ευρείες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας. Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα, με βάση τις πηγές της, στόχος των επιχειρήσεων αυτών «δε θα είναι η συνολική ανακατάληψη των εδαφών αλλά η πλήρης εξάρθρωση των τρομοκρατικών δικτύων». Εντούτοις, όπως σημειώνει και το δημοσίευμα, μια τέτοια επιχείρηση, με δεδομένο το πόσο πυκνοκατοικημένη είναι η Λωρίδα της Γάζας, θα καταλήξει σε λουτρό αίματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ