Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μάτωσαν διαδήλωση

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Εκατοντάδες Τούρκοι διαδήλωσαν χτες, στη μνήμη του συνδικαλιστή Σουλεϊμάν Γιετέρ, ο οποίος πέθανε πέρυσι ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση - οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι ο συνδικαλιστής βασανίστηκε μέχρι θανάτου. Τότε οι τουρκικές αρχές ακολούθησαν τη σταθερή, επίσημη πολιτική διαψεύσεων και συσκότισης.

Χτες ακολούθησαν μια άλλη σταθερή πολιτική: αυτήν της βίαιης καταστολής. Αστυνομικοί απαγόρευσαν στους Τούρκους διαδηλωτές - ανάμεσα στους οποίους ήταν και η χήρα του νεκρού - να πραγματοποιήσουν πορεία ως το μνήμα του Γιετέρ. Οταν αρνήθηκαν, τους επιτέθηκαν, χρησιμοποιώντας ρόπαλα, και τους διέλυσαν βιαίως. 10 τραυματίες, 100 συλληφθέντες (μεταξύ τους 59 γυναίκες), ανέφεραν στεγνά τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η τουρκική κυβέρνηση, κατά τ' άλλα, έχει πείσει την Ευρώπη για το ειλικρινές των προθέσεών της να «βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (εκτός αν πρόκειται για συνδικαλιστές, οι οποίοι, προφανώς, δεν είναι άνθρωποι ούτε έχουν δικαιώματα, επομένως μπορούμε να τους βασανίζουμε ανέτως μέχρι θανάτου!). Βέβαια, την περασμένη βδομάδα, σε μια επιθεώρηση σε αστυνομικό τμήμα, βρέθηκαν κάποια σύνεργα που, χμμ, έμοιαζαν με εργαλεία για βασανισμούς. Αλλά η Τουρκία είναι μια «μεγάλη αγορά» και «πολύτιμη σύμμαχος» της Ευρώπης ου μην αλλά και των απευθείας αφεντικών της στις ΗΠΑ - για μερικούς παλιοσυνδικαλιστές θα τα χαλάσουμε;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ