Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
«Χαμηλώνει» τους τόνους η Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με ολοένα και πιο συγκεκριμένα βήματα φαίνεται ότι προσεγγίζει η Ουάσιγκτον αυτό που ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον όρισε ως «ελπίδα για τάχιστη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν μετά την ενθαρρυντική εκλογική επικράτηση των μεταρρυθμιστών».

Δύο είναι τα χτεσινά δημοσιεύματα, διόλου τυχαία και ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με τη μεγάλη αμερικανική εφημερίδα «Los Angeles Times», ο Λευκός Οίκος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μερική άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Το δημοσίευμα, που επικαλείται ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, υποστηρίζει ότι, στο επόμενο χρονικό διάστημα, μάλλον θα αρθεί η απαγόρευση στις εισαγωγές χαβιαριού, χαλιών και φιστικιών ή τουλάχιστον σε κάποιο από αυτά τα προϊόντα.

Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας ήρθε ένα άρθρο που πρόκειται να δημοσιευτεί στη βρετανική γνωστή στρατιωτική επιθεώρηση «Jane's Defense Weekly», το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά τους, μέχρι πρότινος, επίσημους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί μετατροπής των νησιωτικών συμπλεγμάτων στην είσοδο των στενών του Ορμούζ σε «αβύθιστα αεροπλανοφόρα». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας υιοθετήσει τη θέση των συμμάχων τους στην περιοχή, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατηγορούσαν την Τεχεράνη ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να αποκλείσει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Εντούτοις, σύμφωνα με το δημοσίευμα της στρατιωτικής επιθεώρησης, το οποίο εμπεριέχει και φωτογραφίες από δορυφόρους, κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν αληθεύει και κατά συνέπεια δεν υφίσταται λόγος «πολεμικής» εκ μέρους των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ