Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ - ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ
Ζητείται επειγόντως βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα!

Η έλλειψη τροφίμων παραμένει σοβαρό πρόβλημα

Associated Press

Η έλλειψη τροφίμων παραμένει σοβαρό πρόβλημα
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΜΑΠΟΥΤΟ.-

Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Μοζαμβίκη ήταν ένα πολύ πλήγμα στα όσα είχε καταφέρει μια χώρα επιχειρώντας να επανακάμψει από έναν εμφύλιο πόλεμο και να ανοικοδομήσει την οικονομία της, δήλωσε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κάνοντας νέα δραματική έκκληση για αύξηση της διεθνούς βοήθειας προς την αφρικανική χώρα. Το ίδιο 24ωρο, και η Μαδαγασκάρη μετρούσε τις πληγές που άφησε το φονικό πέρασμα του τυφώνα Ελίν: πάνω από 130 οι νεκροί, χιλιάδες οι άστεγοι και πάνω από 500.000 αυτοί που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης λόγω πείνας!

Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο τελευταίο αφιέρωμα του βρετανικού περιοδικού «Εκόνομιστ» για την πορεία της Μοζαμβίκης, λέγοντας πως «κατά τραγική ειρωνεία η οικονομική ανάπτυξη της χώρας αυτής εμφανιζόταν να έχει φέτος τους υψηλότερους δείκτες βελτίωσης, σε σύγκριση με όλες τις άλλες χώρες της Αφρικής». Ολα αυτά, βέβαια, μέχρι την έναρξη των καταστροφικών πλημμυρών και τυφώνων, που «ραπίζουν» διαδοχικά τη Μοζαμβίκη εδώ και ένα μήνα, με αποτέλεσμα τον θάνατο 400 ατόμων, τις προβλέψεις για το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε πολλές χιλιάδες και τη μετατροπή ενός εκατομμυρίου πολιτών σε άστεγους! Εάν σ' αυτά τα στοιχεία προσθέσει κανείς τις πολλές εκατοντάδες χιλιάδες από το σύνολο των περίπου 19.000.000 κατοίκων της Μοζαμβίκης, που είναι σήμερα δίχως τροφή και φάρμακα... συμπληρώνει μία εφιαλτική εικόνα βιβλικής καταστροφής...

Ωστόσο, η περίπτωση της Μοζαμβίκης δεν είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας καταιγίδων και τυφώνων.

Χτες, οι αρχές της Μαδαγασκάρης ανακοίνωσαν πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα του τυφώνα Ελίν και της καταιγίδας Γκλόρια ξεπερνά τους 130! Σύμφωνα με στοιχεία της «Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών» στη Μαδαγασκάρη, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, 12.000 είναι αποκλεισμένοι και περίπου μισό εκατομμύριο, από τα 14,5 εκατομμύρια κατοίκους της Μαδαγασκάρης έχει ανάγκη άμεσης βοήθειας σε τρόφιμα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ