Κυριακή 2 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Οι Αμερικανοί ξανάρχονται

Πεζοναύτες καταφτάνουν στις Φιλιππίνες. Οι νέες «ασκήσεις» αποτελούν, κατά πολλούς, επανεπιβολή της αμερικανικής κατοχής...

Associated Press

Πεζοναύτες καταφτάνουν στις Φιλιππίνες. Οι νέες «ασκήσεις» αποτελούν, κατά πολλούς, επανεπιβολή της αμερικανικής κατοχής...
ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ ΑΦ' ΟΤΟΥ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ «ολοκλήρωσαν» τα κοινά «γυμνάσια» με τις Ενοπλες Δυνάμεις των Φιλιππίνων, όπως είχε βαπτιστεί η αμερικανική επέμβαση στα πολλαπλά μέτωπα του εμφυλίου στη χώρα, τα παλικάρια του Ντόναλντ Ράμσφελντ άρχισαν να καταφτάνουν ξανά στις νότιες Φιλιππίνες. Αυτή τη φορά - δηλώνουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου - τα πράγματα θα είναι πιο σοβαρά. Οσο κι αν η κυβέρνηση υπό την Πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο προσπαθεί να πείσει ότι η αποστολή των 3.000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων και του Σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ, θα είναι να «εκπαιδεύσουν, να συμβουλεύσουν και να βοηθήσουν» τις φιλιππινέζικες Ενοπλες Δυνάμεις στον πόλεμο που διεξάγουν οι τελευταίες εναντίον της Αμπού Σαγιάφ, αυτό φαίνεται πως θα είναι η «πρώτη φάση» της αμερικανικής επέμβασης. Ενδεχομένως, σε μια δεύτερη και μια τρίτη φάση, οι αμερικανικές δυνάμεις θα εμπλακούν στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο (MILF) και του Νέου Λαϊκού Στρατού, της ένοπλης πτέρυγας του μαοϊκών κατευθύνσεων Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων. Ωστόσο, το σημαντικό στην αμερικανική επιστροφή, που βαπτίζεται και πάλι «εκπαιδευτική άσκηση», για να αποφευχθεί ο σκόπελος της αντισυνταγματικότητας της κυβερνητικής απόφασης να επιτρέψει σε ξένα στρατεύματα να επιχειρούν στο έδαφος της χώρας, είναι ο χαρακτήρας της. Την προηγούμενη φορά, οι Αμερικανοί διηύθυναν, αλλά δε λάμβαναν μέρος στις μάχες. Η επίσημη εκδοχή μετά το πέρας της άσκησης (με το κωδικό όνομα «Μπαλικατάν») ήταν πως οι Αμερικανοί άνοιξαν πυρ δύο φορές στους έξι μήνες που διήρκεσε, και τη μία από αυτές απλώς ένας Αμερικανός στρατιώτης αυτοτραυματίστηκε στο πόδι όταν εκπυρσοκρότησε κατά λάθος το όπλο του.

Προσπάθεια, Αποτυχία, Προσπάθεια

Η κοινή επιχείρηση Φιλιππίνων και ΗΠΑ πέρυσι είχε εξελιχθεί σε κάτι που θύμισε κωμωδία παρεξηγήσεων. Η Γκλόρια Αρόγιο την είχε, στο τελείωμά της, χαρακτηρίζει «μεγάλη νίκη» επί της «τελειωμένης», δηλαδή εξοντωθείσας, κατά την άποψή της, Αμπού Σαγιάφ. Η ίδια κι άλλοι τρεις-τέσσερις υπουργοί της είχαν κάνει μία a la Τομ Τζόουνς και Ουίλ Σμιθ εμφάνιση, με μαύρα κοστούμια και γυαλιά που θύμιζαν... Men In Black, σε εξώφυλλο λαϊκού περιοδικού της χώρας. Μερικούς μήνες αργότερα, όταν αποκαλύφθηκε με νέες επιθέσεις, εκρήξεις και απαγωγές ότι... κορόιδευαν την κοινωνία, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. «Τούτη τη φορά», είπε στέλεχος του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον Ποστ, οι Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων πάνε «να καθαρίσουν». Θα εμπλέκονται σε μάχες και επιχειρήσεις «αναζήτησης και καταστροφής» των «τρομοκρατικών» υποδομών. Ενας άδηλος στόχος των ΗΠΑ, πρόσθεσε το περιοδικό Economist στο τελευταίο του τεύχος, θα είναι και η καταδίωξη της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια, που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί της Ινδονησίας, και κατά πληροφορίες διαθέτει κέντρα στα νησιά του αρχιπελάγους Σούλου.

Ωστόσο, η λαϊκή αντίθεση στη μετατροπή της χώρας σε πεδίο μάχης των Αμερικανών αυτήν τη φορά έχει προσλάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας: Οι Φιλιππινέζοι δεν ξεχνούν ότι, πρακτικά, η χώρα τους αποτέλεσε αποικία των ΗΠΑ από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ούτε τις αλήστου μνήμης μέρες του Φερντινάντ Μάρκος. Θεωρούν, και έχουν κάθε δίκαιο, τη συμφωνία κλεισίματος των αμερικανικών βάσεων το 1991 κατάκτηση ενός λαϊκού κινήματος που κατάφερε να ανατρέψει εκείνη τη δικτατορία, και το Σύνταγμά τους το ίδιο. Αλλά η κυβέρνηση της Αρόγιο επιμένει, παρά το γεγονός ότι η άσκηση «Μπαλικατάν» είχε κριθεί αντισυνταγματική από το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως και η τωρινή! Πράγμα που αποκαλύπτει, ασφαλώς, και τον πολιτικό της χαρακτήρα.

Βεβαίως, όσο και αν προσπαθούν οι Αμερικανοί και φιλιππινέζοι αξιωματούχοι να χωρέσουν την αμερικανική «άσκηση» στον ξεχειλωμένο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» -η κυβέρνηση προσπάθησε μάλιστα να συνδέσει υψηλόβαθμο στέλεχος της Ιρακινής πρεσβείας με την Αμπού Σαγιάφ και στη συνέχεια τον απέλασε...-, ο χαρακτήρας της επέμβασης είναι σαφέστατος και δεν επιδέχεται παρεξηγήσεων: Πρόκειται για επανεπιβολή της αμερικανικής κατοχής περιοχών με εξαιρετικά πλούσιο υπέδαφος και πρόσβαση σε μερικές από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες ρότες στον κόσμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (2015-04-21 00:00:00.0)
«Παγώνει» η αμερικανική εμπλοκή; (2003-03-04 00:00:00.0)
Οι Αμερικανοί ξανάρχονται (2003-03-02 00:00:00.0)
Ο ανταρτοπόλεμος συνεχίζεται (2003-02-20 00:00:00.0)
Ανοιχτή εμπλοκή (2002-04-18 00:00:00.0)
Ενα από τα επόμενα μέτωπα... (2002-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ