Κυριακή 2 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
«Συνεργάσιμο το Ιράκ αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες» λέει ο Μπλιξ

Ν.ΥΟΡΚΗ.-

To Ιράκ συνεργάστηκε «ως προς τη διαδικασία». «Δεν έθεσε κανένα εμπόδιο στο χώρο, ούτε επιβλήθηκε περιορισμός» στο χρόνο των ερευνών στο διάστημα 1/12/02 έως 28/2/03. Ωστόσο μία σειρά ερωτημάτων για τον αφοπλισμό του δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί, όπως και μέτρα που θα μπορούσε να λάβει το Ιράκ ώστε να επιφέρει μία λύση, επισημαίνει στη 12η έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο επικεφαλής των επιθεωρητών στο Ιράκ, Χανς Μπλιξ.

Οσον αφορά στην έκθεση που υπέβαλε το Ιράκ στις 7 /12/02, παρατηρείται πως δεν παρείχε νέα δεδομένα κατάλληλα για να διευθετηθούν εκκρεμή ερωτήματα αφοπλισμού. Χαρακτηρίζεται, εντούτοις, «χρήσιμη στο βαθμό που προσέφερε διασαφήσεις για την εξέλιξη της κατάστασης στον τομέα των πυραύλων και των μη απαγορευμένων βιολογικών εργασιών».

Οσον αφορά τον αφοπλισμό, τα αποτελέσματα εκτιμούνται ως «πολύ μέτρια». Αναφέρεται πως η καταστροφή των πυραύλων, «που είναι μια σημαντική επιχείρηση, δεν έχει αρχίσει» (έως τις 28 Φλεβάρη οπότε μπήκε η τελευταία λέξη στην έκθεση Μπλιξ, μολονότι η καταστροφή των πυραύλων Σαμούζ-2 επρόκειτο να αρχίσει χτες)...

Τέλος, όσον αφορά στις συνεντεύξεις με Ιρακινούς επιστήμονες, αναφέρεται πως ενώ στην αρχή υπήρχε άρνηση, τελικώς «το Ιράκ ενημέρωσε την Επιτροπή ότι τρεις υποψήφιοι άλλαξαν γνώμη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ