Κυριακή 2 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Αρχίζει η Γενική Συνέλευση της ΠΟΔΝ στην Κούβα

Συνέντευξη με τον Ηλ. Τσαβδαρίδη, πρόεδρο της ΠΟΔΝ

Η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) θα πραγματοποιηθεί στις 4-7 του Μάρτη 2003 στην Αβάνα της Κούβας. Εκεί, οι αντιπρόσωποι των 130 νεολαιίστικων οργανώσεων από 105 χώρες αναμένεται να συζητήσουν και να κάνουν έναν απολογισμό της δουλιάς των τελευταίων 4 χρόνων, να ασχοληθούν με τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αλλά και οι λαοί συνολικότερα, και να καταλήξουν σε κάποιο πρόγραμμα δράσης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΠΟΔΝ ιδρύθηκε το 1945, και σ' αυτή, μεταξύ των άλλων πολλών νεολαιίστικων οργανώσεων, συμμετείχε και η θρυλική ΕΠΟΝ ως ιδρυτικό μέλος. Η ΚΝΕ έγινε μέλος της ΠΟΔΝ το 1970 κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της δικτατορίας. Στο τελευταίο συνέδριο της ΠΟΔΝ, το 1999, που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, εκλέχθηκε η ΚΝΕ στην προεδρία της νεολαιίστικης αυτής οργάνωσης, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Βουδαπέστη.

Σήμερα, έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Ηρακλή Τσαβδαρίδη, πρόεδρο της ΠΟΔΝ και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, για τη σημερινή διεθνή πολιτική κατάσταση, το νεολαιίστικο κίνημα, καθώς και για τη Γενική Συνέλευση της ΠΟΔΝ.

-- Στη 16η ΓΣ της ΠΟΔΝ, θα συζητηθεί και ο απολογισμός της νεολαιίστικης αυτής οργάνωσης. Τι μπορείτε να μας πείτε;

-- Η ΠΟΔΝ σήμερα φτάνει στη 16η Γενική Συνέλευσή της πολύ πιο δυνατή, από πολλές απόψεις. Αν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '90 το ζητούμενο ήταν να διατηρηθεί στη ζωή και να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της, στο τελευταίο μέρος της στην ΠΟΔΝ διεξήχθη μια διαπάλη ιδεολογική, που μεταξύ άλλων οδήγησε πριν τέσσερα χρόνια στην εκλογή της ΚΝΕ στην προεδρία της ΠΟΔΝ. Η διαπάλη για το χαρακτήρα της ΠΟΔΝ ποτέ δεν πρέπει να θεωρούμε ότι τελείωσε, ωστόσο με πολύ καλύτερους όρους αντιμετωπίζουμε σήμερα ζητήματα του αντιιμπεριαλιστικού προσανατολισμού και περιεχομένου της δράσης της ΠΟΔΝ. Η δουλιά και δράση της ΠΟΔΝ πρέπει να αξιολογηθεί με φόντο τις ανάγκες κάθε φορά και απαιτήσεις, γι' αυτό και ποτέ δεν είμαστε ευχαριστημένοι, αν και έχει να παρουσιάσει σημαντικό θετικό απολογισμό η ΠΟΔΝ αυτά τα τέσσερα χρόνια. Με 30 οργανώσεις περισσότερες, που εντάχθηκαν αυτό το διάστημα, αλλά και με αρκετές που επαναδραστηριοποιούνται τώρα, ενώ είχαν απομακρυνθεί ή αδρανοποιηθεί στο παρελθόν, φτάνουμε να έχουμε πάνω από 130 οργανώσεις σε 105 χώρες.

Πολύμορφες συζητήσεις

Ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης
Ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης
-- Σε ποια άλλα θέματα πιστεύετε ότι θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις στη ΓΣ;

-- Τις μέρες αυτές δεν μπορεί παρά να κυριαρχήσει το ζήτημα του σχεδιαζόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά του Ιράκ. Η ΠΟΔΝ βρίσκεται με όλες τις δυνάμεις της στο πλευρό του ιρακινού λαού και στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος, το οποίο, με τις πρόσφατες μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε 200 πόλεις, έστειλε ηχηρό μήνυμα στους ιμπεριαλιστές, είτε αυτοί προτιμούν βομβαρδισμούς και κατοχή του Ιράκ, είτε «μόνο» επιβολή κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους.

Στα πλαίσια αυτά έχει ενδιαφέρον μια συζήτηση που ήδη έχει ανοίξει για το ρόλο των ιμπεριαλιστικών χωρών της Ευρώπης ή της Ιαπωνίας, τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, και τον κοινό παρονομαστή που έχουν ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία, το σύστημα εξάρτησης και εκμετάλλευσης δεκάδων χωρών του Τρίτου Κόσμου.

Φυσικά και θα συζητηθούν έντονα οι εμπειρίες από τη δράση και αντίσταση στη ΛΔ Κορέας, στη Βενεζουέλα, στην Παλαιστίνη, στη Βραζιλία, στην Κύπρο και στη Δυτική Σαχάρα.

Είμαστε βέβαιοι για μια ώριμη και δημιουργική κατάληξη, η οποία θα υπογραμμίζει αυτά που η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει κάθε μέρα.

Σημαντικές οι αντιστάσεις των νέων σήμερα

-- Ποια είναι η κατάσταση του παγκόσμιου νεολαιίστικου προοδευτικού κινήματος σήμερα;

-- Το προοδευτικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της νεολαίας χτυπήθηκε βαριά με τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών στην Ανατολική Ευρώπη. Γι' αυτό και εκεί ίσως είναι και ιδιαίτερα αδύνατο, όμως και γενικότερα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις εποχές. Η συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας βιώνει μια δίχως προηγούμενο επίθεση σε όλα τα δικαιώματά της, πρώτα απ' όλα στην εργασία, στην εκπαίδευση, αλλά και στη δυνατότητα να απολαύσει τη ζωή. Εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε δημοτική εκπαίδευση, ή, αντί αυτού, επιστρατεύονται σε πολέμους και πορνεία.

Παρά την καθημερινή προσπάθεια χειραγώγησης των νεολαιίστικων οργανώσεων και των νέων, παρά τα ιλιγγιώδη ποσά που δαπανώνται από κυβερνήσεις και θεσμούς για τη διαφθορά και ενσωμάτωσή τους, παρά τα τόσα «φόρουμ» που στήνουν, είναι φανερό ότι το σχέδιο για την αποϊδεολογικοποίηση του νεολαιίστικου κινήματος στη δεκαετία του '90 δεν τους βγήκε όπως το σχεδιάσανε. Σήμερα υπάρχουν σημαντικές αντιστάσεις της μαθητικής και σπουδάζουσας νεολαίας σε πάρα πολλές χώρες, που δένουν με τους αγώνες της εργατικής τάξης, ενάντια στις πολιτικές υποταγμένων και υποτακτικών κυβερνήσεων, που στερούν από τις μάζες των λαών τους τα στοιχειώδη δικαιώματα για μια ανθρώπινη ζωή.

Η νεολαία και το κίνημά της, όπου συναντιέται με τους αντιιμπεριαλιστικούς και αντιμονοπωλιακούς στόχους των λαϊκών κινημάτων, παίζει πρωτοπόρο ρόλο, διεκδικώντας το μέλλον των νέων σε άλλη βάση, σε άλλη κοινωνία. Αυτό γίνεται έντονο, για παράδειγμα, αυτόν τον καιρό στη Λατινική Αμερική, όπου το νεολαιίστικο κίνημα σε αρκετές χώρες βιώνει μια σημαντική ανάπτυξη.

Σημαντικό το κύρος της ΚΝΕ

-- Ποια ήταν η συμβολή της ΚΝΕ όλα αυτά τα χρόνια, και ιδιαίτερα τα τελευταία 4, όπου προέδρευε της ΠΟΔΝ;

-- Η ΚΝΕ εντάχθηκε στην ΠΟΔΝ αμέσως μετά την ίδρυσή της, και αυτό δεν έγινε τυχαία. Ως οργάνωση βαθιά διεθνιστική και ως συνεχιστής των αντίστοιχων παραδόσεων ακόμη από την εποχή της ΕΠΟΝ, που υπήρξε και συνιδρυτής της ΠΟΔΝ, η ΚΝΕ κινήθηκε πάντα με αφοσίωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στις υποχρεώσεις της, ποτέ ωστόσο δε διεκδίκησε πόστο ή οτιδήποτε παρόμοιο από την ΠΟΔΝ. Οταν το 1999 μάς έγινε η μεγάλη τιμή να αναλάβουμε την προεδρία της Ομοσπονδίας, αυτό θεωρήθηκε απαραίτητο για να αναζωογονηθεί ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της και για να διορθωθούν αδυναμίες και λάθη που είχαν προκύψει. Η Οργάνωσή μας όλα αυτά τα χρόνια αγκαλιάστηκε από πολλές δεκάδες οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Το έτσι κι αλλιώς ανεβασμένο κύρος της ΚΝΕ διεθνώς απορρέει από τις επιτυχίες της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας στην Ελλάδα και την καταξίωσή της εδώ, αλλά και ως αντανάκλαση της εκτίμησης που υπάρχει διεθνώς για το Κόμμα μας. Μέσα από τη συμβολή μας 4 χρόνια στην προεδρία της ΠΟΔΝ, υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις από την Οργάνωσή μας και για το μέλλον.

-- Σ' αυτήν τη ΓΣ θα πραγματοποιηθεί και η εκλογή του νέου προεδρείου της οργάνωσης. Ποια θα είναι η πρότασή σας και γιατί;

--Το πρωτεύον καθήκον φυσικά είναι να διεξαχθεί αυτή η 16η ΓΣ με επιτυχία, που θα αντανακλάται στα ντοκουμέντα και στις αποφάσεις της. Η ηγεσία της ΠΟΔΝ θα κληθεί να υλοποιήσει τη «γραμμή» που θα χαράξει η ΓΣ. Η ΚΝΕ ποτέ δε θεώρησε πως μόνον αυτή μπορεί να συμβάλει σε αυτό το καθήκον. Πιστεύουμε βαθιά στη συλλογικότητα και στον ιδιαίτερο ρόλο των Κομμουνιστικών Νεολαιών, κάτι που απορρέει από το χαρακτήρα μας. Ετσι πήραμε την πρωτοβουλία από κοινού με άλλες ΚΝ από Ευρώπη, Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, να προτείνουμε μια αγωνιστική πρόταση συνέχειας της μέχρι τώρα πορείας. Που θα διασφαλίζει την υπεράσπιση του χαρακτήρα της ΠΟΔΝ, ως Ομοσπονδίας νεολαιίστικης αντιιμπεριαλιστικής, στην υπηρεσία των αναγκών και των δικαιωμάτων των νέων του κόσμου, κόντρα στις ποικίλες επιθέσεις του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, η πρόταση για ανάληψη της προεδρίας από την Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία και της Γενικής Γραμματείας από την Κομμουνιστική Νεολαία της Κούβας, έχει βρει ήδη μεγάλη απήχηση στις μέχρι τώρα συζητήσεις. Κατά τη γνώμη μας ένα τέτοιο «δίδυμο» στην ηγεσία της ΠΟΔΝ μπορεί να συμβάλει στην παραπέρα ανάπτυξη της δράσης της.

-- Ο θεσμός των Παγκόσμιων Φεστιβάλ έχει κατοχυρωθεί ως ένα σημαντικό πολιτικό, πολιτιστικό γεγονός, όπου χιλιάδες νέοι έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να αποφασίσουν την παραπέρα δραστηριοποίησή τους. Τι μπορείτε να μας πείτε γι' αυτό το θεσμό;

-- Τα Παγκόσμια Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών όντως έχουν τη δική τους ανεπανάληπτη και ξεχωριστή συμβολή στην ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και αλληλεγγύης των νέων διαχρονικά. Η ΠΟΔΝ με μεγάλη υπερηφάνεια και επιμονή υπερασπίστηκε αυτό το θεσμό μετά τις ανατροπές και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Στην κάθε φάση της ιστορίας αυτού του Φεστιβάλ, αναδείχτηκε η κυρίαρχη και βασική αντίθεση κεφαλαίου/εργασίας και λαοί/ιμπεριαλισμός, με πολύμορφες και πλούσιες εκδηλώσεις, αντιτάσσοντας στον «κοσμοπολιτισμό» των αστών το διεθνισμό και τη φιλία των λαών. Οι κάθε λογής αντίπαλοι των Φεστιβάλ και «καλοθελητές» προσπάθησαν να το σαμποτάρουν και να το εμποδίσουν όπου κι αν έγινε αυτό, όμως δεν το κατάφεραν ποτέ. Αντίθετα, άρχισαν στη δεκαετία του '90 - και αφού με νέα ώθηση ο θεσμός συνεχίστηκε το 1997 στην Κούβα - να το αντιγράψουν με κυβερνητικά «αντι-φεστιβάλ» το 1998 στην Πορτογαλία και το 2001 στον Παναμά, κάτι που δεν τους βγήκε, παρ' όλα τα εκατομμύρια δολάρια που ξοδέψανε. Η διεξαγωγή τελευταία, μάλιστα, των Κοινωνικών Φόρουμ σε Βραζιλία και Ιταλία αποτελεί σε μεγάλο βαθμό κακιά αντιγραφή και απομίμηση των Παγκόσμιων Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, τουλάχιστον ως προς το στήσιμο και τη δομή.

Τέλος, μην ξεχνάμε πόσο εμπνεύστηκαν δεκάδες οργανώσεις και χώρες από αυτά τα Φεστιβάλ. Η πιο πετυχημένη νεανική πολιτική-πολιτιστική συνάντηση χιλιάδων νέων στην Ελλάδα, δηλαδή το Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ, πάτησε και εμπνεύστηκε από το 10ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών του 1973 στο Βερολίνο, της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας (ΓΛΔ), όπου η ΚΝΕ συμμετείχε όντας ακόμη στην παρανομία.

Κούβα: Σύμβολο αντίστασης κατά του ιμπεριαλισμού

-- Η ΓΣ της ΠΟΔΝ θα πραγματοποιηθεί στην Κούβα. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος επιλογής αυτής της χώρας;

-- Η σοσιαλιστική Κούβα αποτελεί για εκατομμύρια νέους σύμβολο της αντίστασης κατά του ιμπεριαλισμού, χώρα του Τσε Γκεβάρα και του Φιντέλ, αλλά και τόσων ανώνυμων μαχητών που έκαναν το όνειρο πραγματικότητα, απαλλάσσοντας πριν 44 χρόνια την Κούβα από ένα ξενόδουλο φασιστικό και τυραννικό καθεστώς. Από τότε η Κούβα, το Κόμμα και η Κομμουνιστική Νεολαία του νησιού έδωσαν πολλαπλά δείγματα διεθνισμού και ανιδιοτελούς βοήθειας σε πολλά σημεία της Γης. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η Κούβα πέρασε πολύ δύσκολες μέρες, γεγονός που ενισχύθηκε και από τον οικονομικό αποκλεισμό των ΗΠΑ. Ομως, η Κούβα ποτέ δεν έπαψε θερμά να φιλοξενεί κομμουνιστικά και επαναστατικά κινήματα και νεολαίες, εκδηλώσεις και συνέδρια. Η επιλογή της Κούβας για τη Γενική μας Συνέλευση έγινε και για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό αυτό λαό, αλλά και για να μάθουμε από τις πολύτιμες εμπειρίες αντίστασης στην ιμπεριαλιστική λαίλαπα και οικοδόμησης του σοσιαλισμού, 90 μίλια μόλις από το «στόμα του λύκου». Στα πλαίσια αυτά, απαιτούμε ως ΠΟΔΝ την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών πολιτικών κρατουμένων από τις ΗΠΑ, κράτηση που αποτελεί μια πράξη πολιτικής εκδίκησης προς την Κούβα. Φέτος, που κλείνουν 50 χρόνια από την ουσιαστική έναρξη της Κουβανικής Επανάστασης, με την έφοδο στο κάστρο της Μονκάδα στο Σαντιάγκο, αποτελεί και έναν παραπάνω λόγο να μοιραστούμε με τους Κουβανούς συντρόφους την επαναστατική φλόγα που καίει ακόμη στην καρδιά τους.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην πρώτη γραμμή και στο διεθνές νεολαιίστικο κίνημα (2008-01-05 00:00:00.0)
Από μεθαύριο οι κεντρικές εκδηλώσεις (2004-09-14 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για τη Γενική Συνέλευση (2003-02-09 00:00:00.0)
Ενας θεσμός με ιστορία και προοπτική (2001-08-08 00:00:00.0)
Φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης (1998-09-23 00:00:00.0)
Η μεγαλύτερη συμμετοχή της τελευταίας 10ετίας (1998-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ