Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
«Βιομηχανία» ... πλαστών πιστοποιητικών

Εκατοντάδες πλαστά έγγραφα εντοπίστηκαν στην κατοχή κυκλώματος ναυτικών πρακτόρων

Νέα στοιχεία έρχονται στο «φως», για τη δράση του τεράστιου κυκλώματος των ναυτικών πρακτόρων, που δρα στην Ακτή Μιαούλη και «ξεζουμίζει» τους ναυτεργάτες. Προχτές το βράδυ, συνελήφθησαν ο Βασίλειος Λαμπρόπουλος 46 ετών και ο Θεόδωρος Μάστορας 43 ετών, οι οποίοι είχαν «στήσει» βιομηχανία παραγωγής πλαστών διπλωμάτων και πιστοποιητικών, τα οποία προμήθευαν σε ναυτεργάτες έναντι αδράς αμοιβής. Οι δύο πράκτορες «πιάστηκαν», όταν επιχείρησαν να προμηθεύσουν πλαστό πιστοποιητικό Σχολής Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων Ασπροπύργου, έναντι 120 χιλιάδων δραχμών, σε λιμενικό, ο οποίος τους είχε παρουσιαστεί ως ναυτεργάτης.

Μάλιστα, σε έρευνα που έγινε στη συνέχεια, από άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, στο σπίτι του Θ. Μάστορα, κατασχέθηκαν ως πλαστά 65 πιστοποιητικά των Σχολών Ασπροπύργου, 6 πτυχία του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) ραδιοτηλεγραφητών, 18 διπλώματα τρίτου μηχανικού, 11 διπλώματα πλοιάρχου, 14 διπλώματα πρώτου μηχανικού, 3 διπλώματα αρχιμηχανικού Παναμά, 8 πιστοποιητικά βασικής εκπαίδευσης ΚΕΣΕΝ, 12 πιστοποιητικά θαλάσσιας υπηρεσίας, 7 πιστοποιητικά συνεχούς ικανότητας, 18 βεβαιώσεις αγγλικής γλώσσας, 3 διπλώματα Λιβεριανής Δημοκρατίας, γραφική ύλη, μία γραφομηχανή, πλήθος εντύπων και ειδικού χαρτιού για την κατασκευή πλαστών εγγράφων και εντυπώματα στρογγυλών σφραγίδων διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών!

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν εμπλοκή και άλλων ατόμων.

Βέβαια, η υπόθεση αυτή αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα του κυκλώματος, που ζει από την αγωνιώδη προσπάθεια των ναυτεργατών να βρουν μπάρκο, και ουσιαστικά, δρα ανεξέλεγκτο. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ότι πριν το καλοκαίρι είχαν καταδικαστεί με πολύμηνη φυλάκιση 7 ναυτικοί πράκτορες οι οποίοι, όμως, την επομένη της δίκης συνέχισαν να «δουλεύουν».

Να σημειωθεί ακόμα ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία την 1η Νοέμβρη κατέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, στην οποία αναδείκνυε ως ηθικό αυτουργό αυτής της κατάστασης τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και έκανε λόγο για συναλλαγές μεταξύ των υπηρεσιών και του κυκλώματος των ναυτικών πρακτόρων. Η αναφορά έχει τεθεί στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης και, ήδη, έχουν αρχίσει οι καταθέσεις. Χτες κατέθεσε σχετικά σε πταισματοδίκη του Πειραιά ο α` γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Σάββας Τσιμπόγλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ