Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ»
«Σαν μια γροθιά»

Καθολική συμμετοχή  στη χτεσινή στάση εργασίας για τα μέτρα ασφάλειας.  Νέα στάση σήμερα

Στιγμιότυπο από τη στάση εργασίας
Στιγμιότυπο από τη στάση εργασίας
Με στόχο να επιβάλουν τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της κοινοπραξίας «Αττική Οδός» από την Παλλήνη ως το αεροδρόμιο, πραγματοποίησαν χτες, με καθολική συμμετοχή, δίωρη στάση εργασίας (11πμ-1μμ). Τη «σκυτάλη» παίρνουν σήμερα οι συνάδελφοί τους στα εργοτάξια της κοινοπραξίας από την Κηφισίας μέχρι τη γέφυρα της Μεταμόρφωσης, πραγματοποιώντας επίσης στάση εργασίας τις ίδιες ώρες.

Τις κινητοποιήσεις αποφάσισε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μετά και το τραγικό δυστύχημα με την κατάρρευση της υπό κατασκευή γέφυρας στο Μαρκόπουλο, όπου και αναδείχτηκαν οι τρομακτικές ελλείψεις σε μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων. Κλιμάκια συνδικαλιστών περιόδευσαν στα εργοστάσια κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας και μίλησαν στους εργαζόμενους σε μικρές συγκεντρώσεις που έγιναν ανά εργοτάξιο. Οι εργαζόμενοι εξέλεξαν εργοταξιακές επιτροπές αγώνα που θα πλαισιώνουν το Συνδικάτο.

Με φόντο την καταστραμμένη γέφυρα να θυμίζει τον άδικο θάνατο των συναδέλφων τους, οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τμήμα του έργου συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν με τους συνδικαλιστές. «Η κινητοποίησή μας στρέφεται και κατά των εργοδοτών και κατά της κυβέρνησης. Και οι δυο είναι βαμμένοι με το αίμα των δυο συναδέλφων που χάθηκαν στη γέφυρα και των 38 οικοδόμων που σκοτώθηκαν φέτος», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του, ο Γιάννης Πάσουλας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Ο συνδικαλιστής επισήμανε πως «τόσες μέρες μετά το δυστύχημα και τάχα δε βρίσκουν ποιος είναι ο ένοχος, λες και είναι δύσκολο να βρουν ποιος υπέγραψε να πέσει το μπετό». Δεν παίρνονται μέτρα προστασίας - συνέχισε - γιατί δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί ελέγχου και σημείωσε πως το Σώμα Επιθεωρητών, έχει 300 υπαλλήλους, ενώ απαιτούνται 1.300. Η κυβέρνηση - υπογράμμισε - επικαλείται το κόστος, ενώ δε θέτει τέτοιο ζήτημα όταν πρόκειται για τον εξοπλισμό των δυνάμεων καταστολής ή για ΝΑΤΟικές δαπάνες κλπ. «Οι μεγάλες εταιρίες - τόνισε - είναι κέρβεροι και για να τις αντιμετωπίσουμε, για να επιβάλουμε μέτρα προστασίας, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, ένας τρόπος υπάρχει, η οργάνωση και ο αγώνας. Χρειάζεται να γίνουμε μια γροθιά». Καταλήγοντας κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία του κλάδου την Πέμπτη 9 Δεκέμβρη και στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος.

Παίρνοντας το λόγο ο Δ. Βανδώρος, πρόεδρος του Συνδικάτου, αναφέρθηκε στα προβλήματα των αλλοδαπών εργαζομένων στο έργο και τόνισε - μεταξύ άλλων - ότι «Ελληνες και αλλοδαποί είμαστε όλοι εργάτες, έχουμε τα ίδια προβλήματα και πρέπει να παλέψουμε μαζί». Επίσης κάλεσε τους εργαζόμενους να εκλέξουν εργοταξιακή επιτροπή που θα δραστηριοποιείται δίπλα στο συνδικάτο, όπως και έγινε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ