Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
Σιγά που δε θα καλλιεργηθούν!

Αφού πρώτα άνοιξε ο δρόμος για την κατανάλωση μεταλλαγμένων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει και το δρόμο για τη μαζική καλλιέργειά τους, στα όρια της ΕΕ.

Προχτές, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ εισηγήθηκε στους ομολόγους του μια πρόταση κανονισμού για το πώς θα καλλιεργούνται τα μεταλλαγμένα, στο πλάι της συμβατικής και βιολογικής γεωργίας. Η εισήγησή του έγινε, φυσικά, δεκτή και η σχετική πρόταση αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του Απρίλη. Στη σχετική ανακοίνωση του επιτρόπου Γεωργίας αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα πως: «Μια γενική απαγόρευση της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων φυτών στα κράτη - μέλη πρέπει να αποκλειστεί, καθώς η προστασία των οικονομικών συμφερόντων και μόνο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως νόμιμη και έγκυρη δικαιολογία για τη θέσπιση τόσο αυστηρών περιορισμών σε θεμελιώδεις ελευθερίες», Πολύ αμερικάνικο φαίνεται το τελευταίο...

Πάντως, αυτό που φαίνεται, για άλλη μια φορά, είναι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο όνομα της εξυπηρέτησης των κερδοσκοπικών συμφερόντων των πολυεθνικών των ΗΠΑ και της ΕΕ, ανοίγει διάπλατα το δρόμο και για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων, αδιαφορώντας για τις όποιες επιπτώσεις σε καταναλωτές και περιβάλλον. Και η υποκρισία είναι τόσο μεγάλη, που οι αιτιάσεις, περί προστασίας του περιβάλλοντος και των καταναλωτών, φαντάζουν πλέον εξοργιστικά γελοίες. Δυστυχώς, όμως, οι παραπάνω αιτιάσεις χρησιμοποιούνται ως το άλλοθι για τον περιορισμό της συμβατικής γεωργίας και των επιδοτήσεων των αγροτοκτηνοτρόφων, στο όνομα της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ