Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Αντιδράσεις για την «travelcard»

Αντιδράσεις και έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο διασφαλίζονται τα δικαιώματα των καταναλωτών προκαλεί η «ταξιδιωτική κάρτα» «travelcard», που διανέμεται μέσω περιπτέρων. Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) εφιστά ιδιαίτερη προσοχή στους υποψήφιους αγοραστές και χρήστες της κάρτας, επισημαίνοντας πως η κάρτα πωλείται χωρίς να δίνεται στον καταναλωτή η δυνατότητα να ενημερωθεί εκ των προτέρων για τους όρους χρήσης, για τα ξενοδοχεία και, φυσικά, τις τιμές που περιλαμβάνονται στη λίστα. Το σύνολο των πληροφοριών αυτών βρίσκεται εσώκλειστο στη συσκευασία του προϊόντος, επομένως ο καταναλωτής μπορεί να αποκτήσει τις σχετικές πληροφορίες μόνον πληρώνοντας τα 50 ευρώ. Επιπλέον, η ηλεκτρονική διεύθυνση που αναφέρεται στη συσκευασία είναι ανενεργός, ενώ από τα αρχεία του ελληνικού hostmaster φαίνεται ότι μέχρι χτες, που εκδόθηκε η ανακοίνωση του ΙΝΚΑ, η εταιρία δεν έχει υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις για τη χρήση αυτής της διεύθυνσης.

Επίσης, το ΙΝΚΑ καταγγέλλει ως ψευδή και παραπλανητικό τον ισχυρισμό ότι η κάρτα προσφέρει «διαμονή πληρώνοντας όσο ένα πρωινό». Οπως διευκρινίζει, οι αναγραφόμενες τιμές, που κυμαίνονται από 7,5 μέχρι 40 ευρώ, χαρακτηρίζονται «τιμές κατ' άτομο» χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Ανατρέχοντας όμως κανείς στο κεφάλαιο «αναλυτικοί όροι και κανονισμοί», σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ανακαλύπτει ότι ο κάτοχος της κάρτας έχει υποχρέωση να κρατήσει δίκλινο δωμάτιο και ακόμη κι αν είναι μόνος του να πληρώσει για δύο άτομα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το ελάχιστο κόστος δωματίου είναι το διπλάσιο της αναγραφόμενης τιμής. Επίσης, ο κάτοχος της κάρτας και ο συνοδός του θα πρέπει να πληρώσουν υποχρεωτικά το πρωινό, η τιμή του οποίου δεν αναγράφεται για κανένα από τα ξενοδοχεία του καταλόγου. Επομένως, καταλήγει το ΙΝΚΑ, η χρήση της κάρτας προϋποθέτει ότι πρέπει να πληρωθεί τουλάχιστον επί δύο η τιμή του δωματίου και η τιμή του πρωινού.

Οσον αφορά στη διάρκεια ισχύος της κάρτας, το Ινστιτούτο σημειώνει ότι ενώ υποτίθεται ότι αυτή είναι εξάμηνη και θα πρέπει να αναφέρεται επάνω στην κλειστή συσκευασία, αυτό δεν ισχύει. Ανοίγοντας τις κάρτες που προμηθεύτηκε το ΙΝΚΑ διαπίστωσε ότι η ημερομηνία έναρξης είχε ήδη παρέλθει κατά περίπου 50 μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ