Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εξευτελισμός «Αριστείου»

Στη σημερινή Ελλάδα όλες οι ουσιαστικές αξίες και οι θεσμοί στήριξης των αξιών και καταρρέουν και εξευτελίζονται. Εξευτελίζεται ακόμη και η πανάρχαιη προτροπή προς τους νέους «Αιέν αριστεύειν». Η πολιτεία δεν εκτιμά, αν δεν ενοχλείται κιόλας, με την αξία και σημασία του αριστείου σπουδών που μπορεί να κατακτήσουν κάποιοι νέοι. Μια χαρακτηριστική απόδειξη: Το Εθνικό Θέατρο, επί δεκαετίες, επιβράβευε τον πρώτο αριστεύσαντα στο τρίτο έτος της δραματικής σχολής του, με την πρόσληψη και εμφάνισή του σε κάποιο αξιόλογο ρόλο σε έργο της επόμενης θεατρικής περιόδου. Εάν ο νέος ηθοποιός ανταποκρινόταν επιτυχώς στην πρώτη του σκηνική δοκιμασία, τότε το Εθνικό Θέατρο τον συμπεριλάμβανε και σε άλλη διανομή. Με αυτό το θεσμό μερικοί αριστούχοι της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, αναδείχτηκαν σε πρωταγωνιστικά στελέχη του.

Ο θεσμός αυτός, άγνωστο από ποιον, πώς και γιατί, καταργήθηκε εδώ και μερικά χρόνια. Αντ' αυτού, χάρη σε δύο σημαντικότατες χρηματικές δωρεές θεατρόφιλων ιδιωτών, εφαρμόζονται δυο άλλοι θεσμοί για το «Αριστείον». Η μία δωρεά προβλέπει να χορηγείται υποτροφία στον εκάστοτε αριστούχο για τετράχρονες, πανεπιστημιακού επιπέδου, σπουδές θεάτρου στο εξωτερικό. Κι ενώ ο δωρητής πρόβλεψε να χορηγείται στον υπότροφο ένα μηνιαίο ποσό που να καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες του για όλα τα χρόνια σπουδών, η πολιτεία ενέπλεξε τη δωρεά με το ΙΚΥ και τους παρέδρους. Ο αριστούχος υποχρεώνεται να υποβληθεί σε νέο γύρο εξετάσεων σε επιτοπή του ΙΚΥ. Εάν επιτύχει μπαίνει στη λίστα των υποτοφιών. Τότε αναλαμβάνει ο πάρεδρος να εμποδίσει τις σπουδές του, εγκρίνοντας μηνιαίο επίδομα σπουδών 120.000 περίπου δραχμών. Αποτέλεσμα εδώ και πολλά χρόνια κανένας αριστούχος δεν πήγε να σπουδάσει. Δυο - τρεις που το αποπειράθηκαν, μην μπορώντας να επιζήσουν εγκατέλειψαν στη μέση τις σπουδές τους.

Η δεύτερη δωρεά (της αξέχαστης Λουριώτη), προβλέπει την επιβράβευση του αριστεύσαντα και με το ποσό των ετήσιων τόκων της δωρεάς (είναι κατατεθειμένη στην Εθνική Τράπεζα). Και αυτός ο θεσμός, όμως, μηδενίζεται πλήρως. Το ποσό του Αριστείου πριν τέσσερα χρόνια ήταν λιγότερο από 40.000 δρχ. Πέρσι ήταν 35 ευρώ. Φέτος 28 ευρώ (!!!).

Και αναρωτιέται κανείς: Ποιος ευθύνεται για την απαξίωση, τον έλεγχο και τη διαχείριση των δύο δωρεών; Ποιος, εν τέλει, ευθύνεται για την απαξίωση του Αριστείου και το χλευασμό των αριστούχων; Γιατί είναι χλευασμός, το να εισπράττει ο αριστούχος μια «ελεημοσύνη». Αντί αυτού του εξευτελιστικού «Αριστείου», το οποίο εξευτελίζει και την ίδια, η Σχολή του Εθνικού Θεάτρου θα μπορούσε να επιβραβεύει τους αριστούχους, λ.χ με ένα ανάλογου κόστους βιβλίο, με αφιέρωση του διευθυντή της. Ενα βιβλίο δε θα ντρόπιαζε ούτε τους αριστούχους ούτε τη Σχολή.


Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ