Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μοίρασαν... τις εκθέσεις βιβλίου

Γαλλόφωνη έκδοση του ΕΚΕΒΙ για τη διεθνή έκθεση βιβλίου στο Παρίσι
Γαλλόφωνη έκδοση του ΕΚΕΒΙ για τη διεθνή έκθεση βιβλίου στο Παρίσι
Το πρόγραμμα της εθνικής συμμετοχής της Ελλάδας στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου του Λονδίνου (16-18/3), του Παρισιού (21-26/3) και της Λιψίας (20-23/3) παρουσιάστηκε χτες από τους εκπροσώπους του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ).

Τα ελληνικά περίπτερα στο Λονδίνο και στο Παρίσι θα φιλοξενούν επιλεγμένους εκδοτικούς οίκους, καθώς και βιβλία έκδοσης των δύο τελευταίων χρόνων, τα οποία θα εκπροσωπήσουν την ΠΟΕΒ. Στο περίπτερο της Λιψίας δε θα συμμετέχουν ξεχωριστά οι εκδοτικοί οίκοι, αλλά θα παρουσιαστεί το «πανόραμα» της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής. Στην έκθεση του Παρισιού συμμετέχει για πρώτη φορά η Ελλάδα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα απόμενα δύο χρόνια θα εκδοθούν στη Γαλλία πάνω από 30 βιβλία Ελλήνων συγγραφέων, το πρόγραμμα είναι πλουσιότερο.

Η Λιψία είναι γνώριμος και φιλικός τόπος για το ελληνικό βιβλίο, αφού συμμετέχει για 24η χρονιά. Φέτος, το ελληνικό περίπτερο θα γειτονεύει με τα αντίστοιχα της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Κύπρου, χώρες με τις οποίες θα οργανωθούν κοινές παρουσιάσεις βιβλίων.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε και ένα «σχέδιο συνεργασίας» μεταξύ της ΠΟΕΒ και του ΕΚΕΒΙ, το οποίο καταρτίστηκε τον περασμένο Φλεβάρη, με σκοπό την «απρόσκοπτη» ελληνική συμμετοχή σε διεθνή γεγονότα που αφορούν στο βιβλίο. Το σχέδιο προβλέπει τη σύγκληση μιας τριμερούς επιτροπής (ΕΚΕΒΙ, ΥΠΠΟ, ΠΟΕΒ) η οποία θα συζητά το πρόγραμμα συμμετοχής και θα το εισηγείται στον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού. Για να μην υπάρχουν προφανώς διαφωνίες, ο συντονισμός της εθνικής συμμετοχής στις διεθνείς εκθέσεις μοιράστηκε ως εξής: Στην ΠΟΕΒ ανατέθηκαν οι εκθέσεις σε Λιψία, Μπολόνια, Φρανκφούρτη, Βελιγράδι, Τίρανα και Κωνσταντινούπολη. Στο ΕΚΕΒΙ οι εκθέσεις σε Λονδίνο, Παρίσι, Τορίνο και Μαδρίτη. Το εθνικό περίπτερο, το οποίο θα παρουσιάζεται παντού με τον τίτλο «Ελλάς», θα αναφέρει αναλυτικά τους μετέχοντες φορείς του βιβλίου, καθώς και ότι η εθνική συμμετοχή τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ. Η προβολή των εκδοτών θα είναι αρμοδιότητα της ΠΟΕΒ, ενώ το ΕΚΕΒΙ θα αναλάβει την επικοινωνία με τα ξένα εκδοτικά που έχουν πάρει τα πνευματικά δικαιώματα Ελλήνων συγγραφέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ