Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λυρικός σαιξπηρικός «Μάκβεθ»

Μία ακόμα δημιουργική «σελίδα» του Τζουζέπε Βέρντι προσφέρει στο ελληνικό οπερατικό κοινό η Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο λόγος για την περίφημη όπερα του «Μάκβεθ», που ανεβαίνει στο θέατρο «Ολύμπια», το Σάββατο (7μ.μ.) και για οκτώ ακόμα παραστάσεις (16,18,19,21,22,23,26,28/3) σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο της Βέρνης. Πρόκειται για ένα έργο διαφορετικό, όπως έλεγε ο Βέρντι, εξαιτίας των πολλών λεπτομερειών που ο συνθέτης έκρινε απαραίτητο να υπογραμμίζονται σε κάθε παρουσίασή του και οι οποίες έκαναν ξεχωριστή την κάθε παράσταση.

Η υπόθεση του έργου, που διαδραματίζεται στη μεσαιωνική Σκοτία, αναφέρεται στο γνωστό ήρωα του Σαίξπηρ, που γίνεται βασιλιάς της χώρας και διαπράττει σειρά δολοφονιών με την προτροπή της συζύγου του, λαίδης Μάκβεθ, επιδιώκοντας να εξαφανίσει οποιονδήποτε μπορεί να του πάρει το θρόνο. Στην επιλογή του έργου ο Βέρντι κατέληξε λόγω των καλλιτεχνών που ήταν διαθέσιμοι εκείνη την περίοδο, κρίνοντας πως ο βαρύτονος Φελίτσε Βαρέζι ήταν ιδανικός για τον πρωταγωνιστικό ρόλο και η σοπράνο Μαριάνα Μπαρμπιέρι - Νίνι η καταλληλότερη για το ρόλο της σατανικής λαίδης Μάκβεθ. Το λιμπρέτο έγραψε ο Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε, ενώ η πρεμιέρα στις 14 Μάρτη 1847 είχε μεγάλη επιτυχία.

Στην ΕΛΣ ο «Μάκβεθ» ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση Ρίτσαρντ Μπραντσάου και Χρύσανθου Αλισάφη, σκηνοθεσία Αϊκε Γκραμς, σκηνικά Εμπερχαρντ Ματίες, κοστούμια Ρενάτε Σμίτζερ και διεύθυνση χορωδίας Φανής Παλαμίδη. Τους ρόλους ερμηνεύουν διαδοχικά οι: Ρόμπερτ Χάιμαν - Κύρος Πατσαλίδης, Τατιάνα Σεργιάν - Τζούλια Σουγλάκου - Γιούλη Καραγκούνη, Δημήτρης Καβράκος - Κωνσταντίνος Σφυρής, Σταμάτης Μπερής - Δημήτρης Στεφάνου - Δημήτρης Σιγαλός κ.ά.

  • Ενόψει της παράστασης, την Παρασκευή (1μ.μ.), στο φουαγιέ του θεάτρου «Ολύμπια» θα δώσει διάλεξη για το έργο ο μουσικολόγος Νίκος Μπακουνάκης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ