Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
«Πνίγονται» στην ανεργία

Αυξάνεται η ανεργία στους ναυτεργάτες, την πρωτιά έχουν οι ναύτες

Ραγδαία είναι η αύξηση της ανεργίας στους ναυτεργάτες, γεγονός που δεν μπορούν να αποκρύψουν ακόμα και τα αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον περασμένο μήνα Φλεβάρη ήταν 3.459, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 1999 ήταν 2.080! Επίσης στις αρχές του 1999 η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έκανε λόγο για 5.000 άνεργους ναυτεργάτες, ενώ σήμερα μιλάει για πάνω από 6.000!

Η θλιβερή πρωτιά ανήκει στους ναύτες με 304 εγγεγραμμένους ανέργους. Δεύτεροι στη θλιβερή λίστα έρχονται οι θαλαμηπόλοι με 296 εγγεγραμμένους και τρίτοι οι μάγειροι με 277. Ακολουθούν οι ασυρματιστές με 276 εγγεγραμμένους ανέργους, οι τρίτοι πλοίαρχοι με 150 και οι ηλεκτρολόγοι με 144 εγγεγραμμένους.

Η αύξηση της ανεργίας αποτελεί «καρπό» των αντιναυτεργατικών μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (και η ΝΔ έχει χαρακτηρίσει «ημίμετρα»!) το καλοκαίρι του 1997, μειώνοντας κατά 50% τους Ελληνες ναυτεργάτες από τις οργανικές συνθέσεις των ποντοπόρων πλοίων. Επιπλέον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο - έκτρωμα 2575/98 του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρου Σουμάκη, στερεί από τους μακράς διαρκείας άνεργους ναυτεργάτες όχι μόνο το δικαίωμα να γράφονται στους καταλόγους του ΓΕΝΕ, αλλά και το δικαίωμα στην ίδια την εργασία, αφού τους αφαιρεί το φυλλάδιο! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ναυτεργάτης Παναγιώτης Κοντοπίδης. Ο άνθρωπος αυτός έχει συνολική θαλάσσια υπηρεσία 12 χρόνια. Ομως επειδή τα πέντε τελευταία χρόνια ταξίδεψε 11 και όχι 12 μήνες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ αρνούνται να του εκδώσουν πιστοποιητικό ναυτικής ικανότητας, ώστε να ανανεώσει το φυλλάδιό του και να μπορέσει να μπαρκάρει τώρα που βρήκε δουλιά!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ