Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Επικύρωση του νόμου κατά του «Μπατασούνα»

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας επικύρωσε τελικά χτες το νόμο που πέρασε η κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ τον Ιούνη και ο οποίος ουσιαστικά θέτει το βασκικό αυτονομιστικό κόμμα «Ερι Μπατασούνα» σε καθεστώς παρανομίας. Η κυβέρνηση κατηγορεί το «Μπατασούνα» ότι υποστηρίζει την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Το «Μπατασούνα» αρνείται τις κατηγορίες.

Η κυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων είχε καταθέσει αίτημα στο δικαστήριο, στο οποίο ζητούσε την ακύρωση του σχετικού νόμου επειδή «αυτός θίγει την ελευθερία της έκφρασης, ενώ, παράλληλα, αποσκοπεί μόνο στο να κλείσει το "Μπατασούνα"». Τελικά το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή.

Μέσα στις επόμενες τρεις βδομάδες αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί και η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με το αίτημα της κεντρικής κυβέρνησης, που ζητά το κλείσιμο του «Μπατασούνα». Θα είναι η πρώτη φορά που κόμμα κηρύσσεται παράνομο από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975.

Παράλληλα, από τον Αύγουστο έχουν ανασταλεί (σε διαφορετική διαδικασία) όλες οι δραστηριότητες του «Μπατασούνα» με βάση τον ποινικό κώδικα, ενώ στελέχη του κατηγορούνται ότι είναι μέλη της ΕΤΑ.

Η κυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων, πάντως, ανακοίνωσε ότι εξετάζει την πιθανότητα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ