Σάββατο 15 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
«Νίπτει τας χείρας του» ο Δήμος Αθήνας

Ως «δαμόκλειος σπάθη» κρέμεται πάνω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο κίνδυνος της - διά της διολισθήσεως - ιδιωτικοποίησής του. Πράγματι, αν και η ομάδα του Παναθηναϊκού έχει ήδη κάνει τις προτάσεις της στην κυβέρνηση για την ανακατασκευή του γηπέδου, ο κατεξοχήν αρμόδιος, δηλαδή ο ιδιοκτήτης του γηπέδου, που δεν είναι άλλος από το Δήμο Αθήνας, δεν έχει ακόμη ενημερωθεί αρμοδίως.

Η ίδια η διοίκηση του Δήμου, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, διά στόματος της δημάρχου Ντ. Μπακογιάννη, αποδέχτηκε πως το ιδιοκτησιακό καθεστώς «είναι ξεκαθαρισμένο και ανήκει στο Δήμο Αθήνας». Ωστόσο, η ίδια φαίνεται να «νίπτει τας χείρας της» για το θέμα αυτό, μιας και στην τοποθέτησή της το μόνο που ανέφερε ήταν πως «η ομάδα της Αθήνας πρέπει να έχει ένα σύγχρονο γήπεδο». Αποψη που εξέφρασε και ο Χρ. Παπουτσής, ο οποίος και «έφερε» το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Αυτό, όμως, το «σύγχρονο γήπεδο» απειλεί να εξαφανίσει σχολεία, ενώ «μετέωρη» είναι και η θέση των Προσφυγικών πολυκατοικιών που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το στάδιο της Λεωφ. Αλεξάνδρας. Και όπως είπε και ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», στην παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο, στην «αναμπουμπούλα» με τους ΟΑ, το μεγάλο κεφάλαιο εποφθαλμιά και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, η οποία είναι ήδη πνιγμένη από το τσιμέντο.

Παράλληλα, το «σύγχρονο γήπεδο» ενδέχεται να αποτελέσει την «κερκόπορτα» για την ιδιωτικοποίηση ενός ακόμη δημόσιου χώρου, μέσω της κλασικής πλέον μεθόδου της διολίσθησης. Αλλωστε, «υπάρχει προηγούμενο, δημόσιοι χώροι να παραδίδονται σε ανώνυμες εταιρίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σπ. Χαλβατζής. Και δε χρειάζεται να ανατρέξουμε μακριά για να βρούμε αντίστοιχα παραδείγματα: Το γήπεδο «Καραϊσκάκη», που παραχωρήθηκε στον Ολυμπιακό για 49 χρόνια, αλλά και η πρόταση της ΑΕΚ για το νέο γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια, με την οποία κινδυνεύει να καταστραφεί μεγάλο μέρος του Αλσους, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα σφετερισμού της δημόσιας περιουσίας.

Παρά τις αντιδράσεις της μειοψηφίας, η διοίκηση το μόνο που δεσμεύτηκε ήταν πως θα φέρει το θέμα σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο για... αναλυτική συζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ