Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προειδοποιεί με κλιμάκωση ο Σαρόν

Ευρύ σχέδιο εκδίωξης των Παλαιστινίων προς γειτονικές χώρες υπό την «κάλυψη» της στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ, καταγγέλλουν οι ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις

Το κατάλυμα της έχει πιάσει φωτιά από τα πυρά του ισραηλινού στρατού...

Associated Press

Το κατάλυμα της έχει πιάσει φωτιά από τα πυρά του ισραηλινού στρατού...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Προειδοποίηση προς τις παλαιστινιακές οργανώσεις να αποφύγουν την κλιμάκωση των «τρομοκρατικών τους επιθέσεων γιατί οι ισραηλινές αρχές είναι σε διαρκή ετοιμότητα, ενόψει και του πολέμου στο Ιράκ» απηύθυνε, χτες, ο ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Αριέλ Σαρόν, που προήδρευσε σε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει το Ισραήλ προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα ιρακινά αντίποινα, κατέστησε σαφές ότι ο ισραηλινός στρατός θα εντείνει, όπως και οι ΗΠΑ, «τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ενώ εξέφρασε το θαυμασμό του για την αμερικανική ηγεσία και την αποφασιστικότητά της.

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί το Ισραήλ ενόψει της επικείμενης στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ. Ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τη σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί. Αντιπυραυλικές συστοιχίες «Αρροου» και «Πάτριοτ» έχουν αναπτυχθεί ακόμη και στην περίμετρο του Τελ Αβίβ, ενώ διαρκείς είναι, πλέον, οι αεροπορικές περιπολίες στα ανατολικά σύνορα της χώρας. Στρατιώτες, ειδικές δυνάμεις, και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της πράσινης γραμμής που χωρίζει τη Δ. Οχθη από το Ισραήλ με στόχο, υποτίθεται, να αποτρέψουν τις, όπως υποστηρίζουν, σχεδιαζόμενες παλαιστινιακές «τρομοκρατικές επιθέσεις», ενώ ανακλήθηκαν επιπλέον 11.000 έφεδροι.

Σε συναγερμό και οι ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις

Διαδήλωση μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ προγραμματίζει για σήμερα η Ισραηλινή Επιτροπή Εκτακτης Ανάγκης, μια επιτροπή που συστάθηκε, πριν από λίγες ημέρες, με τη συμμετοχή όλων των ισραηλινών φιλειρηνικών οργανώσεων. Στόχος της επιτροπής, που βρίσκεται στη διαρκή συνεννόηση με αντίστοιχη παλαιστινιακή επιτροπή, είναι η αποτροπή τυχόν κλιμάκωσης των ισραηλινών επιχειρήσεων σε βάρος των Παλαιστινίων και κυρίως η ματαίωση ενδεχόμενης επιχείρησης εκδίωξης Παλαιστινίων από τις εστίες τους προς γειτονικές χώρες, ένα σχέδιο που έχει διαρρεύσει και δεν έχει διαψευστεί από την ισραηλινή ηγεσία.

Οι ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις, με πληρωμένη καταχώρισή τους στον ισραηλινό Τύπο καλούν τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και όποτε αντιληφθούν «ύποπτες κινήσεις» να τις καταγγείλουν. Προειδοποιούν, επίσης, τον ισραηλινό στρατό ότι αν συμμετάσχει ή έστω υποθάλψει μια επιχείρηση εκδίωξης θα είναι υπόλογος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με βάση τις συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Γενεύης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ