Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
«Διάλογο » ζήτησε ο Κινέζος Πρόεδρος...

Αμερικανικά στρατεύματα στη Νότια Κορέα

Associated Press

Αμερικανικά στρατεύματα στη Νότια Κορέα
ΠΕΚΙΝΟ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Την πραγματοποίηση άμεσων συνομιλιών «το συντομότερο δυνατόν» για την εκτόνωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο και την αποτροπή μέτρων που θα κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση, ζήτησε χτες από τον Αμερικανό ομόλογό του ο (νέος) Πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας.

Ο Πρόεδρος Χου κατέστησε σαφές στον Τζ. Ου. Μπους την επιθυμία του Πεκίνου για επίλυση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας, επισημαίνοντας την έναρξη διαλόγου το συντομότερο δυνατόν ως «ζήτημα κλειδί» για την εκτόνωση της κρίσης. «Η Κίνα διατηρεί πάντα αδιασάλευτη τη θέση της για μία Κορεατική Χερσόνησο ελεύθερη από πυρηνικά, για επίλυση των όποιων προβλημάτων μέσω διαλόγου και για διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» είπε ο Χου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων «Ζινχουά».

Το ίδιο 24ωρο, η Πιονγιάνγκ υπεραμύνθηκε του δικαιώματός της να πραγματοποιήσει βαλλιστικές δοκιμές όποτε το κρίνει απαραίτητο, λέγοντας πως εν πάση περιπτώσει, τέτοιου είδους δραστηριότητα «γίνεται για ειρηνικούς σκοπούς», ενώ έχει ως βασικό στόχο τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της χώρας.

Η ΛΔ Κορέας προέβη στην παραπάνω επισήμανση με αφορμή χτεσινοβραδινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος κατηγόρησε την Πιονγιάνγκ πως ετοιμάζει νέα πυραυλική δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσε να πλήξει εκτός από χώρες της περιοχής και τις ίδιες τις ΗΠΑ...


Associated Press


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ