Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
Προσπάθειες ανατροπής και ένταση

ΑΒΑΝΑ.--

Δεκάδες συλλήψεις αλλά και περιορισμούς των κινήσεων των Αμερικανών διπλωματών και του προσωπικού που υπηρετούν στο Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων, εντός της κουβανικής επικράτειας, εξαιτίας της «υποκίνησης αντεπαναστατικών ενεργειών» ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης, η κουβανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Κανένα κράτος, όσο ισχυρό και εάν είναι, δεν έχει το δικαίωμα να οργανώνει, να χρηματοδοτεί και επιπροσθέτως να λειτουργεί ως κέντρο προσπαθειών ανατροπής της συνταγματικής τάξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το χτεσινό δημοσίευμα της κουβανικής εφημερίδας Granma που προσθέτει ότι οι μετακινήσεις των Αμερικανών διπλωματών και κυρίως του Αμερικανού επιτετραμμένου, Τζέιμς Κέισον, περιορίζονται, εξαιτίας των αλλεπάλληλων επαφών, ειδικά του τελευταίου, με τα κέντρα των «αντιφρονούντων». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κινήσεις των Αμερικανών διπλωματών θα περιοριστούν σε μία ακτίνα 700 χιλιομέτρων δηλαδή στην Αβάνα και τα περίχωρα μόνο.

Το BBC βιάστηκε να δώσει τη δική του ερμηνεία στα γεγονότα και μετέδωσε πως το συγκεκριμένο θέμα, πέρα από την ένταση στις διμερείς σχέσεις που ποτέ εξάλλου δεν ήταν ομαλές -όχι τυχαία, καθώς από την ημέρα της επικράτησης της επανάστασης οι προσπάθειες ανατροπής είναι αλλεπάλληλες- τείνει να εξελιχθεί και σε προσωπική βεντέτα μεταξύ Φιντέλ Κάστρο και Κέισον.

Σύμφωνα με το BBC ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης τον έχει αποκαλέσει δημοσίως «τραμπούκο» και «ψεύτη», τονίζοντας τις προσπάθειες εκ μέρους του να ανατρέψει την κυβέρνηση της Κούβας. Εννοείται ότι ο Κέισον αγνοεί τα σχόλια του Φιντέλ Κάστρο και σημειώνει ότι ενδιαφέρεται για την προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλωστε, ποτέ δεν απέκρυψε το γεγονός ότι συχνά συναντάται με διαφωνούντες που ζουν στην Κούβα ή στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κορύφωση της έντασης

Μέχρι στιγμής η αμερικανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να σχολιάσει την ανακοίνωση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών, αν και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «δεν υπήρξε χρόνος για να μελετηθεί η ανακοίνωση της Αβάνας»! Εντούτοις, αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το Reuters και το Associated Press, ήδη από την προηγούμενη βδομάδα είχαν ανακοινώσει ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχαν ανακοινώσει τον περιορισμό των κινήσεων των Κουβανών διπλωματών.

Ουσιαστικά πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο της διπλωματικής έντασης που έχει κορυφωθεί με την παράνομη φυλάκιση και κράτηση ακόμη και σε συνθήκες απομόνωσης από τις 28 Φεβρουαρίου, πέντε Κουβανών πολιτών, των Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονζάλες και Ρενέ Γκονζάλες, με τις κατηγορίες της κατασκοπίας σε αμερικανικό έδαφος, παρά το γεγονός «ότι το μόνο που έκαναν ήταν να αποτρέψουν 170 τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον της Κούβας», όπως αναφέρει και στην επιστολή του προς τον αμερικανικό λαό, ένας άλλος πολιτικός κρατούμενος, ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ, θέτοντας μάλιστα το ερώτημα προς τους συμπολίτες του «να αναρωτηθούν πώς είναι δυνατόν ένα κράτος που διατείνεται ότι καταπολεμά την τρομοκρατία να διώκει ανθρώπους που αγωνίζονται για την αποτροπή της ειδικά τη στιγμή που επισήμως οι ίδιες οι ΗΠΑ, έχουν παραδεχτεί επισήμως την άμεση ανάμειξή τους σε 11 απόπειρες δολοφονίας κατά του Φιντέλ Κάστρο»..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ