Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φωτογραφικά ο Αϊ - Στράτης

Εξόριστες στον Αϊ-Στράτη, όλων των ηλικιών. Μερικές και μωρομάνες
Εξόριστες στον Αϊ-Στράτη, όλων των ηλικιών. Μερικές και μωρομάνες
Στο Μουσείο Μπενάκη από χτες μέχρι τις 19 του Μάρτη παρουσιάζεται μια έκθεση, με τίτλο «Αϊ - Στράτης, Φωτογραφικά Ιχνη (1940-1970)», την οποία αξίζει να τη δει όλος ο κόσμος, ιδίως ο κόσμος της Αριστεράς και η νεολαία, έχοντας όμως κατά νου ότι: Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι η έκθεση πραγματοποιείται παραμονές των εκλογών. Οργανωτής της, εξάλλου, όπως και εκδότης του ομότιτλου λευκώματος (εκδόθηκε το Νοέμβρη του 1999 αλλά χτες παρουσιάστηκε) είναι το υπουργείο Αιγαίου. Ψηφοθηρικά αξιοποιούμενη από την κυβέρνηση, η έκθεση εγκαινιάστηκε χτες το βράδυ παρουσία των υπουργών Αιγαίου, Στ. Μπένου, και Πολιτισμού, Ελ. Παπαζώη.

Ο επισκέπτης της έκθεσης, όπως και ο αναγνώστης του λευκώματος θα χαρεί τις φωτογραφίες του εκλιπόντος σήμερα Βασίλη Μανικάκη- γέννημα-θρέμμα του Αϊ Στράτη, ο οποίος «απαθανάτιζε» όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής των συμπατριωτών του, αλλά και το βασανισμένο βίο των πολιτικών εξορίστων στο νησί, τις συνευρέσεις τους με τους κατοίκους του νησιού. Ενός νησιού, το οποίο όλες οι κυβερνήσεις του νεοελληνικού κράτους το ήθελαν τόπο «εξορίας» και για τους ίδιους τους κατοίκους του - και τέτοιο το αφήνουν να είναι και σήμερα. Γι' αυτό και ήχησε παράταιρα χτες - σε συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Μπενάκη - το «ενδιαφέρον» του υπουργείου Αιγαίου γι' αυτό το νησί-«σύμβολο» και για την «προβολή» του με την έκθεση.

Εξάλλου, ο προσεκτικός επισκέπτης και αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι το κεφάλαιο «εξορία», αντί να κυριαρχεί, μειονεκτεί . Και μπορεί να έχουν καταστραφεί πολλές φωτογραφίες του αρχείου Μανικάκη (έχει δωρηθεί στο υπουργείο Αιγαίου), αλλά, όπως είπε ο γιος του φωτογράφου, στο αρχείο υπάρχουν πολλές άλλες που αφορούν στην εξορία. Και βέβαια, αρκετοί άνθρωποι θα δάνειζαν φωτογραφίες από την εξορία του Αϊ-Στράτη, αν υπήρχε βούληση για μια πληρέστερη έκθεση.

Να σημειώσουμε ότι τα κείμενα του λευκώματος και την ιστορική έρευνα έκανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Νικολακάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ