Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταγγελίες για ψευδομάρτυρες, αλληλοκαρφώματα και ... ευθυμία

Με εντάσεις που προκλήθηκαν από αμφισβητήσεις καταθέσεων μαρτύρων κατηγορίας, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από την υπεράσπιση κατασκευασμένες, με αρκετή ευθυμία, την οποία προκάλεσαν κάποιες μαρτυρικές καταθέσεις, αλλά και με αλληλοκαρφώματα μεταξύ των κατηγορουμένων κύλησε η χτεσινή μέρα της δίκης της «17Ν», στη διάρκεια της οποίας ολοκληρώθηκε η εξέταση μαρτύρων για τις υποθέσεις δολοφονίας του βιομηχάνου Αλέξανδρου Αθανασιάδη-Μποδοσάκη, του Αμερικανού διπλωμάτη Γουίλιαμ Νορντίν και του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη.

Για την υπόθεση Μποδοσάκη- Αθανασιάδη κατέθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας και προσωπικός φίλος του νεκρού, Δημήτρης Παπαρούνης, ο οποίος υποστήριξε με «απόλυτη βεβαιότητα», όπως είπε, ότι ο άνθρωπος που πυροβόλησε το βιομήχανο, την 1η του Μάρτη του 1988, ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας. «Χωρίς κανένα δισταγμό, το πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι το πρόσωπο που είδα στον τόπο της δολοφονίας», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι ο Δ. Παπαρούνης βρισκόταν στον τόπο της δολοφονίας, την ώρα που αυτή έγινε, με το αυτοκίνητό του, δίπλα σε αυτό του βιομηχάνου, στη στιγμή που έγινε. Τον δε Κουφοντίνα τον αναγνώρισε από φωτογραφίες του σε νεαρή ηλικία, όταν το καλοκαίρι προβάλλονταν στην τηλεόραση. Η περιγραφή όμως του κατηγορούμενου που έκανε στην αρχική του κατάθεση, το 1988, δεν ταιριάζει με καμία από τις φωτογραφίες του, γεγονός που το αξιοποίησε η υπεράσπιση. Ετσι, ύστερα από μια σειρά ερωτήσεων που έφεραν σε δύσκολη θέση το μάρτυρα η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα, Ι. Κούρτοβικ, έκανε λόγο για κατασκευασμένους μάρτυρες και «επινοημένες τηλεοπτικού τύπου αναγνωρίσεις». Στο ίδιο πνεύμα, ο πελάτης της μίλησε για ψευδομάρτυρες, για «Μπακατσέλους και Μηλιώνηδες», υποστηρίζοντας ότι όλοι αυτοί εντάσσονται σ' ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζεται έξω από το δικαστήριο.

Οι υποθέσεις Νορντίν-Ανδρουλιδάκη

Από τους μάρτυρες που κατέθεσαν για την υπόθεση της δολοφονίας του στρατιωτικού ακόλουθου της αμερικάνικης πρεσβείας Γουίλιαμ Νορντίν στις 28 του Ιούνη 1988 στο Κεφαλάρι, ο Δημήτρης Καισάριος αναγνώρισε με απόλυτη σιγουριά τον Χριστόδουλο Ξηρό ως συνεπιβάτη μηχανής που είδε να φεύγει από τον τόπο της έκρηξης. Ο μάρτυρας πρόσθεσε επίσης ότι λίγο πιο μακριά από το σημείο της επίθεσης, μέσα σε ένα μαύρο τζιπ, βρισκόταν και ένα τρίτο άτομο, μεγαλύτερης ηλικίας, που, όπως είπε, «ίσως μοιάζει με τον κύριο με τα ψαρά μαλλιά», δηλαδή τον Αλ. Γιωτόπουλο. Ωστόσο, έδωσε 5% πιθανότητα να είναι ο Αλ. Γιωτόπουλος.

Τον Χριστόδουλο Ξηρό αναγνώρισε στην κατάθεσή της και η αυτόπτης μάρτυρας, για την ίδια υπόθεση, Ειρήνη Σιάκου. Μάλιστα, η εν λόγω μάρτυρας υποστήριξε πως τον Χρ. Ξηρό τον είχε αναγνωρίσει από φωτογραφίες που της επέδειξε η αστυνομία κατά την αρχική της κατάθεση το 1988. Ο ισχυρισμός αυτός άφησε έκπληκτο το δικαστήριο και η συνέχεια της εξέτασής της υπήρξε αρκούντως διασκεδαστική, κάτι που δεν παρέλειψε να το παρατηρήσει δημόσια και ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μ. Μαργαρίτης.

Για την ίδια υπόθεση κατέθεσε και ο Ευάγγελος Βασταρδής, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν αναγνωρίζει στο πρόσωπο κανενός εκ των κατηγορουμένων κάποιον από τους δράστες.

Για την υπόθεση της δολοφονίας του εισαγγελέα Κ. Ανδρουλιδάκη κατέθεσαν η σύζυγός του, Αννα Ανδρουλιδάκη, και ο Χρήστος Καραγιώργος, που είδε τους δράστες λίγο πριν πυροβολήσουν το θύμα. Κανένας από τους δυο μάρτυρες όμως δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει κάποιον από τους κατηγορούμενους ως δράστες της δολοφονίας.

Αλληλοκαρφώματα και αιχμές

Η πολιτική αγωγή για την υπόθεση Ανδρουλιδάκη ζήτησε να εξεταστεί ο κατηγορούμενος Κ. Τέλιος, ο οποίος και παραδέχτηκε ότι ήταν παρών στη δολοφονία, υποδεικνύοντας ως δράστες τον Δ. Κουφοντίνα και τον Β. Τζωρτζάτο. Στο μεταξύ, νωρίτερα ο Δ. Κουφοντίνας, απ' αφορμή ερώτηση του Αλ. Λυκουρέζου για τη δική του συμμετοχή σε ενέργειες της «17Ν», άφησε αιχμές για τους συντρόφους του που κατονομάζουν κατηγορουμένους λέγοντας: «Εγώ θα μείνω για την υπόλοιπη ζωή μου μέσα στη φυλακή. Αυτό είναι ολοφάνερο. Το σύστημα αξιών που έχω δεν μου επιτρέπει να πω ποιος συμμετείχε σε κάθε ενέργεια».

Σήμερα στο δικαστήριο θα καταθέσουν μάρτυρες από την υπόθεση Μομφεράτου, που ήταν απόντες όταν εξετάστηκε η δικογραφία, αλλά και από την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του εισαγγελέα Παναγιώτη Ταρασουλέα. Επίσης, θα προσέλθουν και οι μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση της απόπειρας σε βάρος του πρώην υπουργού Γιώργου Πέτσου αλλά και στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ