Τρίτη 1 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητικές «παρεκκλίσεις» για την ΠΕΤΡΟΛΑ

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκεται ο λαός του Θριασίου, μετά από τις νέες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να καταστήσει νόμιμα τα σχέδια του Ομίλου Λάτση για τη γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ.

Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της «Επιτροπής Αγώνα κατά των επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ», η κυβέρνηση με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης υπέγραψε νέα παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία προκειμένου να νομιμοποιηθεί η μελέτη Ασφάλειας του Διυλιστηρίου, λίγες μόνο μέρες πριν συζητηθεί η προσφυγή των κατοίκων και των φορέων της περιοχής κατά των επεκτάσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρόλη αυτή τη μεθόδευση, όπως σημειώνει η Επιτροπή, η συγκεκριμένη παρέκκλιση δεν πρόλαβε να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πριν από τη συνεδρίαση του ΣτΕ.

Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη κατά σειρά παρέκκλιση που υπογράφει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να πετύχει την ικανοποίηση του αιτήματος του Λάτση για τη γιγάντωσή της - παρά και ενάντια στις έντονες αντιδράσεις και τις δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων το προηγούμενο διάστημα - βλέποντας ότι οι προηγούμενες εγκρίσεις της δε στέκουν στο δικαστήριο. Το όλο θέμα τελεί υπό δικαστική εμπλοκή μετά τις αλλεπάλληλες προσφυγές που έχουν γίνει από τους φορείς της περιοχής, τόσο για την παράνομη άδεια εγκατάστασης του διυλιστηρίου, όσο και κατά της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, αλλά και της Μελέτης ασφάλειας με βάση τη νομοθεσία περί μεγάλης έκτασης ατυχήματος (Σεβέζο).

Οι υποθέσεις αυτές έχουν συζητηθεί στο ΣτΕ, ενώ εκκρεμεί η δίκη για τον καθορισμό του νέου αιγιαλού και η αίτηση της ΠΕΤΡΟΛΑ κατά της άρνησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να εγκρίνει τη μελέτη διάθεσης των υγρών αποβλήτων της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ