Τρίτη 1 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γ. Πέτσος: Μυστικές υπηρεσίες πίσω από την τρομοκρατία

Οι στεγανοί μηχανισμοί των μυστικών υπηρεσιών του κράτους, που είναι πέρα και πάνω από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, είναι πιθανότατα οι καθοδηγητές της δράσης της «17Ν», σύμφωνα με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γ. Πέτσο, ο οποίος είχε δεχτεί επίθεση από την εν λόγω οργάνωση στις 8 Μαΐου 1989 στη Φιλοθέη.

Κατά τη χτεσινή του κατάθεση στη δίκη της «17Ν», ο Γ. Πέτσος - που σημειωτέον είχε διατελέσει και υπουργός Δημόσιας Τάξης όπου επί των ημερών του δημιουργήθηκε η περιβόητη αντιτρομοκρατική υπηρεσία - τόνισε χωρίς περιστροφές: «Η στεγανότητα των Μυστικών Υπηρεσιών στη χώρα μας από το 1975 και μετά, η μη δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού Δημόσιας Τάξης να μπορεί να δίδει εντολές ή να μαθαίνει γεγονότα από την υπηρεσία αυτή την τόσο αμαρτωλή εις τη μεταπολεμική περίοδο και μετά, μου δίνει την εντύπωση, ότι λειτουργούσαν και λειτουργούν διάφορα στεγανά μέσα σ' αυτές τις υπηρεσίες που ή έχουν πρόσωπα που εξυπηρετούν την τρομοκρατία ή είχαν ή θα έχουν ή έχουν τη δυνατότητα, εν πάση περιπτώσει, να μπορούν να μαθαίνουν ή να διώχνουν αυτά που δε θέλουν, πολλά πάνω εις τα θέματα που δημιούργησαν τη βία και τον τρόμο εις τον τόπο μας 27 ολόκληρα χρόνια».

Στη βάση δε αυτού του σκεπτικού ο πρώην υπουργός ζήτησε να κληθεί από το δικαστήριο ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κ. Τζίμας, «προκειμένου να καταθέσει διάφορα περιστατικά, τα οποία πιθανόν να συνέδεαν τις τότε Ειδικές του υπηρεσίες με τα δικά του στεγανά σε σχέση με τις τρομοκρατικές ενέργειες της εποχής εκείνης».

Ο Γ. Πέτσος αμφισβήτησε ευθέως ότι η «17Ν» εξαντλείται στα πρόσωπα των κατηγορουμένων στη δίκη, υπογραμμίζοντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν ένα μικρό κομμάτι επιχειρησιακό της Οργάνωσης... ή είναι κάτι τελείως ξεχωριστό από την όλη δομή της τρομοκρατίας στη χώρα μας». Και πρόσθεσε: «Σαφώς λείπουν οι εγκέφαλοι»

Με παρακολουθούσε η ΚΥΠ

Αναφερόμενος στην επιχείρηση της «17Ν» εναντίον του, που παρ' ολίγο να του στοιχίσει τη ζωή τη δική του και των αστυνομικών φρουρών του, ο Γ. Πέτσος ανέφερε ότι για διάστημα δύο μηνών και μέχρι δύο ημέρες πριν το συμβάν, τον παρακολουθούσε ανελλιπώς αυτοκίνητο ή δίκυκλο της ΕΥΠ.

Ακόμη, ανέφερε ότι πλησίον του σημείου όπου έγινε η τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του υπήρχε περιπολικό της αστυνομίας, το οποίο αμέσως μετά το συμβάν εξαφανίστηκε.

Για το περιπολικό αυτό ο Γ. Πέτσος άφησε να εννοηθεί ότι ήταν των μυστικών υπηρεσιών, ενώ ένας από τους τότε φρουρούς του αστυνομικούς, ο Χριστόφορος Σαββάκης εξέφρασε τη γνώμη πως ήταν περιπολικό - μαϊμού. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο Δ. Κουφοντίνας με παρέμβασή του λέγοντας πως επρόκειτο για πραγματικό περιπολικό που μόλις είδε την έκρηξη σε βάρος του υπουργού «την έκανε κατά το κοινώς λεγόμενον».

Τέλος, ο υπουργός υποστήριξε πως το χτύπημα εναντίον του είχε πολιτική σκοπιμότητα με στόχο την εξόντωσή του, ώστε στη συνέχεια να του φορτώσουν όλες τις ευθύνες για το σκάνδαλο Κοσκωτά και να κλείσει εκεί η όλη υπόθεση

Παρέμβαση Κουφοντίνα
και Γιωτόπουλου

Σειρά ερωτημάτων υπέβαλε στον πρώην υπουργό ο Δ. Κουφοντίνας, ο οποίος υποστήριξε ότι η «17Ν» είναι πολιτική οργάνωση, με πολιτική δράση και απήχηση στην κοινωνία κι ότι ο μεγαλύτερος δικαστής είναι ο ελληνικός λαός που μετά την ενέργεια εναντίον του Γ. Πέτσου δεν τον ξαναεξέλεξε βουλευτή.

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τον εισαγγελέα Διώτη ότι είναι ο άνθρωπος που κατασκεύασε την απολογία του Σ. Ξηρού (20/7/2002), ώστε να εμφανίζεται ο Γιωτόπουλος ως ο άνθρωπος που πήρε την απόφαση για τις επιθέσεις της «17Ν» σε βάρος των Πέτσου, Μπακογιάννη και Στιούαρτ.

Στη σημερινή του συνεδρίαση το δικαστήριο θα ολοκληρώσει την εξέταση των Χρ. Σαββάκη και Ι. Καραχάλιου αστυνομικών φρουρών του Γ. Πέτσου και θα μπει στην εξέταση της υπόθεσης Μπακογιάννη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ